logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes w 168 - Wentylator chłodnicy cały czas dziala

figiel87 17 Lip 2020 11:09 4758 2
  • #1 18821852
    figiel87
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam problem z wentylatorem chłodnicy. Mercedes W168 rok 2000 benzyna 1,6. Wentylator podczas jazdy się włączył i nie chciał się wyłączyć nawet po zgaszeniu silnika. Działał aż bateria padła. Mechanik sprawdził styki, bezpieczniki , podłączył kompa ( brak błędów) sterował z komputera wiatrakiem. Wymienił mi sterownik wentylatora ten co jest przy chłodnicy i teraz wiatrak się załącza po przekręceniu kluczyka i wyłącza kilka sekund po zgaszeniu. Dodam że kilka miesięcy temu wymieniłem przeplywke
  • #2 18822919
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    figiel87 napisał:
    Działał aż bateria padła. Mechanik sprawdził styki, bezpieczniki , podłączył kompa ( brak błędów)

No to ktoś tu cygani jak PIS-owski rząd przed wyborami. Albo ty, albo elektryk. Bo jeżeli bateria była tak mocno rozładowana, to błędów tam było bez liku...
    figiel87 napisał:
    sterował z komputera wiatrakiem

Nie piszesz, jaki był efekt tego sterowania - bo jeżeli była możliwość sterować wiatrak - to po co wymieniał regulator?
    figiel87 napisał:
    teraz wiatrak się załącza po przekręceniu kluczyka

Ten twój mechanik to chyba taki "czyściciel błędów" (i kieszeni). Czasami czujnik nie musi być całkowicie uszkodzony - wystarczy że przekłamuje. Np przy zwykłej jeździe pokaże temperaturę zasysanego powietrza w granicach 50 stopni. Błąd się nie pokaże - ale wentylator się załączy. Albo na przykład czujnik ciśnienia czynnika w klimie: jak będzie zbyt wysokie, to wentylator również się załączy - a błędu nie będzie. Czasami trzeba sięgnąć mózgiem trochę głębiej - poczytać podane wartości, poanalizować, a nie tylko szukać błędów. Pomijam, że większość przypadków ciągłego działania wentylatora to usterki które pokazują się jako błędy - jeżeli np. czujnik temperatury silnika będzie uszkodzony, to sterownik załączy wentylator na wszelki wypadek - bo bezpieczniej gdy silnik jest niedogrzany niż przegrzany. Ale skoro mechanik twierdzi, że nie ma błędów...
  • #3 18823359
    figiel87
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Było tak.
    Żona jechała do kosmetyczki i zadzwoniła do mnie bo byłem w pracy że włączył się wentylator i nie chce się wyłączyć nawet po zgaszeniu silnika. Po jakimś czasie zadzwoniła że już nie może odpalić bo bateria slaba. Przyjechał do niej kolega i odpalili na kable. Od razu pojechała do mechanika od Mercedesów. Powiedział mi że sprawdził styki, bezpieczniki a jak podłączył pod komputer to pokazało mu brak błędów i że sterował wentylatorem z komputera. Podmienił mi sterownik wentylatora ten co jest przy chłodnicy z przodu i teraz włącza się po przekręceniu kluczyka i wyłącza kilka sekund po zgaszeniu. Dzisiaj byłem u znajomego co ma szarota z mercami i dał mi inny sterownik żeby sprawdzić czy to to ale dalej to samo
REKLAMA