logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford 7840 - kody błędów E24, E27, E32, wałek mocy nie działa

kudłaty1979 17 Lip 2020 23:07 2517 7
REKLAMA
  • #1 18823202
    kudłaty1979
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam mam problem nie załącza się wałek mocy trochę się ruszy i potem stoi bez reakcji wyświetlają się kody E 24 E27 E 32 numer 4 i jeszcze jakieś inne teraz nie pamiętam co może być lub co jeszcze podać do ustalenia problemu. Dodam że spalił się sterownik przy przekaźnikach jest założony nowy ale dalej jest problem. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18823754
    eksploatacja
    Poziom 18  
    Ocena: 210
    E 27-brak zasilania ze zlącza W alternatora..Jest ono potrzebne do aktywacji wom-u.Jest tez potrzebne do wyłączenia wom-u po zgaśnięciu silnika.Zapobiega to wystartowaniu wom-u w momencie rozruchu śilnika w sytuacji gdy wlącznik walka zostal w pozycji załączonej.
  • REKLAMA
  • #3 18823933
    kudłaty1979
    Poziom 9  
    To gdzie szukać braku napięcia oprócz bezpieczników. Jak się pokręci pokrętłem więcej razy WOM-u to coś tam drgnie wałek. Zrobiłem kalibracje sprzęgieł ale to nic nie dało. Czy skasowanie błędu E27 coś da?
  • #4 18824072
    eksploatacja
    Poziom 18  
    kudłaty1979 napisał:
    Czy skasowanie błędu E27 coś da?

Albo robisz to co Ci sie pisze albo nie zawracaj dupy.Wykasowanie bledów oprócz tego że to podstawa diagnostyki to daje to że wiemy czy dany błąd jest swieży czy stary.Masz bląd E27 ale obrotomierz pokazuje obroty.Co przeczy jedno drugiemu bo zasilanie idzie z tego samego złącza alternatora i po tym samym kablu.Więc może ten bład jest stary.Jesli ten bład po wykasowaniu nie wystąpi to można przyjąc że problem jest gdzie indziej a nie na przewodzie wykrywania pracy silnika.
    Odkręc płytke z pokrętłami ehr-a i zobacz czy z włacznikiem wom-u jest wszystko ok. bo on jest obrotowy i często obraca sie cały i powoduje skręcenie kabli .Jesli bląd E27 nie wystapi ponownie to on jest najbardziej podejrzany.
    nalezało by też podłączyc napięcie do elektrozaworu wom-u by sprawdzić czy wewnątrz skrzyni wszystko w porządku.
  • REKLAMA
  • #5 18824170
    kudłaty1979
    Poziom 9  
    Pokrętło WOM-U sprawdziłem nie obraca się do okoła kable też ok przełącznik ma przejście na stykach a obroty napewno są bo robiłem kalibracje sprzęgieł według odrotów. Gdzie znajdę cewke z WOM-u. Obstawiam że ona jest gdzieś w środku. I przepraszam za moje nie precyzyjne pytania.

Dodano po 3 [minuty]:

Na przełączniku WOM-u są trzy piny ale przejście jest tylko na dwóch może tam jest problem na tym trzecim czy tam ma też być przejście?
  • REKLAMA
  • #6 18824433
    eksploatacja
    Poziom 18  
    Elektrozawór wom-u jest w srodku tylnego mostu.Ale przewody wychodzą na zewnątrz.Stań z tyłu ciagnika po lewej stronie i zajżyj więdzy zbiornik paliwa a obudowe tylnego mostu.Tuż za tylnym wieszakiem tego zbiornika wychodzi przewód od elektrozaworu wom-u.Idzie dalej nad plecak podnośnika do wiązki głównej.Jak go pociagniesz zza zbiornika to na ok 30cm jest wtyczka. Rozłącz ja i podlącz napięcie z aku do kabelka idącego za zbiornik.Nie ważne gdzie + a gdzie - bo cewka nie ma polączenia elektrycznego z masą ciągnika.Po podłączeniu napięcia wom powinien ruszyć.Jak sprawdzisz to to będziemy kombinować dalej.
    Za zbiornikiem patrząc od dołu,bliżej przedniego jego wieszaka jest inny przewód.To przewód czujnika obrotów kół.To żebyś nie pomylił kabli.
  • #7 18824468
    kudłaty1979
    Poziom 9  
    Ok dzisiaj już mnie na firmie nie ma ale z rana w poniedziałek to sprawdzę i się odezwe. Dziękuję narazie za pomoc. Udanego weekendu.
  • #8 18832926
    Kimri
    Poziom 1  
    U mnie w fordzie 7840 też rozłącza mi się wom i fiksuje licznik obrotów silnika .Wydaje mi się że to wina alternatora .bo ostatnio zaczął pasek wieloklinowy piszczeć przy odpaleniu (na pulpicie pokazuje ładowanie 14 v)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wałkiem mocy w ciągniku Ford 7840, który nie działa prawidłowo, a na wyświetlaczu pojawiają się kody błędów E24, E27 i E32. Wskazano, że błąd E27 może być spowodowany brakiem zasilania z alternatora, co jest kluczowe do aktywacji wałka mocy. Użytkownik sprawdził przełącznik wałka mocy oraz kalibrację sprzęgieł, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie elektrozaworu wałka mocy, który znajduje się w tylnej części ciągnika, oraz podłączenie napięcia do jego cewki w celu dalszej diagnostyki. Dodatkowo, jeden z uczestników zauważa, że w jego Fordzie 7840 również występują problemy z wałkiem mocy i licznik obrotów silnika, co może być związane z alternatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA