logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Założenie ciepłomierza na części instalacji co z kotłem gazowym

jotbe-63 18 Lip 2020 19:41 2979 20
REKLAMA
  • #1 18824558
    jotbe-63
    Poziom 9  
    W domu jednorodzinnym mam instalacje co z kotłem gazowym. Po wyjściu z kotła jest rozejście na dwa obwody. Na jednym z nich chciałbym założyć ciepłomierz do zliczenia ilości ciepła która została podana na dany obwód. Czy po przeliczeniu GJ z danego obwodu na kWh a potem na m3 będę miał wiarygodne zużycie gazu na ogrzanie danego obwodu? Np gazomierz wskazuje 100m3 a ciepłomierz 0,594GJ i po przeliczeniu na m3 daje to 15m3 . Jest to wynik oczywiście przybliżony bo współczynnik konwersji nie jest równy 11 tylko trochę większy(1,1-11,2). Czyli zużycie orientacyjne to: jeden obwód 15m3, drugi reszta czyli 85m3. Chcę tak zrobić aby mieć możliwość rozliczania grzania budynku. Na chwilę obecną nie ma możliwości założenia drugiego kotła z sublicznikiem gazowym.
    Czy mój tok rozumowania jest słuszny i ma to sens?
  • REKLAMA
  • #2 18824579
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18824590
    jotbe-63
    Poziom 9  
    CC116 napisał:
    jotbe-63 napisał:
    Czy mój tok rozumowania jest słuszny i ma to sens?

Jest słuszny. Pamiętaj jeszcze, że nie każdy ciepłomierz mierzy temperaturę powrotu wody z obwodu, a do prawidłowego pomiaru musisz od ciepła które przepłynęło rurą zasilającą obwód odjąć ciepło które wróciło powrotem. Tanie ciepłomierze nie mają takich możliwości.

Znalazłem coś takiego
    Link
  • #4 18824599
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18824672
    jotbe-63
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 18826627
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Moim zdaniem nie do końca jest to prawidłowe. Użytkownik opomiarowanego obiegu owszem zapłaci za wykorzystane ciepło ale użytkownik drugiego obiegu zapłaci za "swoje" ciepło plus stratę na kotle. Kotły nie mają 100% sprawności i o ile dla kondensacyjnego (95-97%) można by to przełknąć to dla klasycznego (75-85% a czasami 60) może to być wartość zadziwiająco duża. Jeżeli świadomie bierzemy to na klatę to ok, można tak jak poprzednio napisane.
  • #7 18826748
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18827095
    jotbe-63
    Poziom 9  
    Kocioł jest kondensacyjny i wiem, że przy spalaniu są straty. Generalnie jest tak, że na jednej odnodze co jest do ogrzewania 85m2 i temp 22-23C +kuchenka gazowa+ piecyk łazienkowy gazowy a na drugiej 50m2 i temp21. Zużycie będzie więc się różniło dość znacznie. Chodzi więc o orientacyjne oszacowanie proporcji zużycia, a doliczenie do "moich GJ" kosztu kilku m3 za straty to już koszt niewielki
  • #9 18831525
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Najprościej założyć dwa ciepłomierze, na każdy obieg osobno.

I tak, zależnie czy chcesz dzielić same m3 czy całe koszty (łącznie z abonamentem) to mając dwa ciepłomierze na 2 obiegi wyliczysz to bez problemu.

Np zapłaciłeś X złotych za miesiąc za gaz. Tą kwotę dzielisz na ilość GJ zarejestrowane przez miesiąc na obydwu ciepłomierzach w sumie. Wychodzi ci z tego pełny koszt GJ ciepła z gazu (bez prądu i serwisu ale to możesz sobie osobno uwzględnić). Następnie koszt GJ mnożysz przez odczyt danego ciepłomierza ile nabił przez miesiąc.

To jest wszystko do ogarnięcia w prostym pliku w excelu, w tym koszty serwisu, amortyzacji kotła, drobnych napraw (czy to proporcjonalnie do zużycia ciepła czy po równo).

Dwa ciepłomierze to będzie najbardziej sprawiedliwe rozliczenie dwóch obiegów, bez przewałów w żadną stronę. Chyba że nie zależy ci na takiej precyzji...

Piecyk łazienkowy i kuchenka to ok 8-10 m3 gazu miesięcznie na osobę (zależnie od upodobań kąpielowych). To info jeśli są na tym samym gazomierzu.

Plik w linku, nie wiem jak się dodaje załączniki excela (open office), bez term i kuchenek:
    https://megawrzuta.pl/download/00fd10aca5a039ba8ddd78d979a44475.html

z kuchenkami i termami:
    https://megawrzuta.pl/download/148dbfe5bf0c453aeafdce4918acd2e8.html
  • #10 18831887
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Wojewoda82 napisał:
    Chyba że nie zależy ci na takiej precyzji...

Chyba, że osoba, która ma zapłacić za to ciepło podważy jego wyliczenia.

Tylko i wyłącznie pełne opomiarowanie. Tak jak proponuje @Wojewoda82

Łącznie z CWU jeśli jest.
  • REKLAMA
  • #11 18832359
    jotbe-63
    Poziom 9  
    Pełne opomiarowanie nie wchodzi w grę bo musiałbym założyć sublicznik gazowy na piecyk łazienkowy i kuchenkę plus drugi ciepłomierz. Technicznie jest to na chwilę obecną niemożliwe, koszty tego też nie byłyby małe. Głównie chodziło mi o to czy da się wyliczyć ilość ciepła pobraną przez dany układ, do tego dodać np. 10% na straty w kotle i tyle . Po wpisach wnioskuję, że da się to dość dokładnie wyliczyć, a koszt abonamentu nie jest taki wielki (ok12zł) w porównaniu do zużycia gazu zimą i płacę go ja . Wydaje mi się, że jest to więc jakieś rozwiązanie. Jak ktoś będzie chciał podważać to zawsze to zrobi, bo nikt nie lubi płacić tylko się grzać . Ale i na to jest sposób; zawór na drugą odnogę jest U MNIE :)))
  • #12 18832457
    piracik
    jotbe-63 napisał:
    Głównie chodziło mi o to czy da się wyliczyć ilość ciepła pobraną przez dany układ

Jak najbardziej da się to wyliczyć ale nie da się wyliczyć ceny tego ciepła.
    Możesz ją tylko oszacować ale równie dobrze możesz oszacować ilość ciepła z 1 m2 powierzchni do ogrzania.
    Efekt będzie porównywalny. Może nawet dokładniejszy skoro znasz powierzchnię na pierwszym i na drugim obiegu, a ilości ciepła zużytej na tym drugim obiegu nie znasz.

Podstawa to opomiarować ilość wygenerowanego ciepła i ilość ciepła puszczonego w interesujący nas obieg.

Czyli:
    Podlicznik (gazomierz) na kocioł
    Licznik ciepła na kocioł
    Licznik ciepła na obieg grzewczy, który chcesz rozliczyć

Masz ilość wyprodukowanego ciepła i ilość m3 gazu
    cenę 1m3 znasz i masz wszystko sprawiedliwie

jotbe-63 napisał:
    Pełne opomiarowanie nie wchodzi w grę bo musiałbym założyć sublicznik gazowy na piecyk łazienkowy i kuchenkę plus drugi ciepłomierz.

Czyli na podstawie czego chciałeś rozliczać to ciepło skoro nawet nie wiesz ile gazu spalił kocioł? 8-O
  • #13 18834309
    jotbe-63
    Poziom 9  
    Może upraszczam za bardzo ale skoro :
    - A to zużycie gazu wg licznika głównego w m3 ( na fakturze podane w m3 i kWh)
    - B to zużycie mojego obwodu wyrażone w kWh
    - X to zużycie drugiego obwodu grzewczego +piecyk łazienkowy +kuchenka więc

X=A-B wyrażone w kWh i łatwo przeliczyć na m3

Obwód B również zużywając gaz robi to ze stratami na kotle , piecyku i kuchence więc straty chyba można pominąć.
    Na obwodzie A jest tylko ogrzewanie bez kuchenki i piecyka i dlatego wydaje mi się ,że twierdzenie iż

X=A-B
    jest prawdziwe.
    Chodziło mi głównie o to aby ktoś potwierdził lub zanegował czy ciepłomierz na takich małych obiegach będzie dobrze działał, czy będzie miał odpowiednie przepływy itp. aby móc na nim polegać.
    Można opomiarować nawet wszystkie grzejniki pozakładać wszędzie liczniki gazu ale nie zmieni to faktu, że

A=B+X więc X=A-B
    A jest znane
    B jest znane
    X poznamy w kWh i przeliczymy na m3 a to czy obwód X zużyje dostarczone przez A kWh( m3) na ogrzewanie , gotowanie czy cwu to już nie ma żadnego znaczenia. Ważne, że wiadomo ile zużył kWh(m3) bo tak wychodzi z prostego równania
  • REKLAMA
  • #14 18834511
    piracik
    jotbe-63 napisał:
    Obwód B również zużywając gaz robi to ze stratami na kotle , piecyku i kuchence więc straty chyba można pominąć.

Zużyłeś 100 kW/h gazu
    Obwód opomiarowany zużył 30 kW/h
    Czy obwód nie opomiarowany z podgrzewaczem itp. zużył 70 kW/h ?

Nie wydaje mi się.

Moim zdaniem około 40 kW/h

Rożnica tylko 40%

Lepiej zamontuj pod licznik gazu i rozliczaj z powierzchni.
    Będzie bardziej dokładnie.
  • #15 18836037
    jotbe-63
    Poziom 9  
    Skoro obwód opomiarowany zużył 30kWh, nie opomiarowany ok 40kWh a całe zużycie wynosi 100kWh to gdzie się podziało ok 30kWh?
  • #16 18836054
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18836086
    jotbe-63
    Poziom 9  
    Jak założysz jeszcze licznik gazu do kuchenki i do piecyka w łazience to wchodzę. Suma Twoich kWh z grzania, kuchenki i piecyka będzi e różnicą całkowitego zużycia i mojego opomiarowanego
  • #18 18836090
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    khojdys napisał:
    Zrobmy tak :
    Ty masz ciepłomierz
    Ja mam ciepłomierz
    Płacimy proporcjonalnie.
    Wchodzisz w to?
    Tylko takie rozwiązanie jest uczciwe i sensowne. Układ z jednym ciepłomierzem jest wart tyle co:
    piracik napisał:
    równie dobrze możesz oszacować ilość ciepła z 1 m2 powierzchni do ogrzania.
  • #19 18836228
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18836241
    piracik
    jotbe-63 napisał:
    Skoro obwód opomiarowany zużył 30kWh, nie opomiarowany ok 40kWh a całe zużycie wynosi 100kWh to gdzie się podziało ok 30kWh?

Np. W sprawności, którą chcesz pomijać.
  • #21 18836256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię instalacji ciepłomierza w systemie centralnego ogrzewania z kotłem gazowym w domu jednorodzinnym. Użytkownik planuje zainstalować ciepłomierz na jednym z obiegów, aby monitorować zużycie ciepła. Wskazano, że ważne jest, aby ciepłomierz mierzył zarówno temperaturę zasilania, jak i powrotu, co nie jest standardem w tańszych modelach. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że dokładne pomiary są kluczowe, a różnice w sprawności kotłów mogą wpływać na obliczenia. Proponowano również zainstalowanie dwóch ciepłomierzy dla bardziej precyzyjnego rozliczenia zużycia ciepła. Użytkownik zauważył, że pełne opomiarowanie nie jest możliwe z powodu kosztów i technicznych ograniczeń, ale możliwe jest oszacowanie zużycia ciepła z uwzględnieniem strat. Wskazano na potrzebę dokładnych obliczeń, aby uniknąć sporów dotyczących kosztów ogrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA