logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26

krzysiekn95 18 Lip 2020 19:42 5604 23
  • #1 18824559
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,

Jestem posiadaczem kotła gazowego termet ecocondens plus 25 z 2010r. od jakiegoś czasu zaczął pojawiać mi się błąd e10 oraz e26 naprzemiennie. Jest to błąd czujnika przepływu wody grzewczej. Nie działa ani c.o ani c.w.u. Czujnik taki czarny firmy calefi można poruszać i przez jakiś czas działa, chciałbym jednak naprawić to na stałe a nie doraźnie. Po telefonie do TERMETU dowiedziałem się, że te czujniki są już niedostępne i można przerobić płytę główną sterującą piecem tak aby piec nie korzystał z parametru podawanego przez ten czujnik (czujnik włącza i wyłącza switch który jest w środku). Czy ktoś z szanownego grona forumowiczów może doradzić jak to zrobić bądź dysponuje schematami?

Urodziła mi się córka 13.07.2020 i nie chce co chwile biegać z góry na dół bo czujnik się zaciął i akurat woda ciepła teraz nie leci...

Pozdrawiam

p.s jeżeli jest to zły dział to proszę admina o przeniesienie do właściwego nie kasowanie jest to dla mnie bardzo ważne aby dostać jakies wsparcie.
  • #2 18824823
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3271
    https://allegro.pl/oferta/czujnik-przeplywu-wody-termet-caleffi-9069892333
    Takie coś?
    Może tylko źle styka na złączce?

Dodano po 1 [minuty]:

Nowy https://maldex.pasaz24.pl/product/Czujnik-przeplywu-wody-uzytkowej-CALEFFI-Termet-s857
    https://www.ecocondens.pl/czujnik-przeplywu-w...owej-typ-316-firmy-caleffi-turbinka-p-55.html

Dodano po 5 [minuty]:

Na elektrodzie piszą że można ten czujnik wyczyścić bo to działa na zasadzie turbinki czyli pewnie sie osadza brud i nie obraca się. A to na pewno ten czujnik?
  • #3 18824880
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    Witam, to nie ten czujnik. Ten o ktorym mowie jestna rurce zaraz przed wymiennikiem. Plynaca woda porusza w srodku mechanizm a z drugiej strony jest switch i albo jest daje 1 albo 0. Ja zdemontowalem go i wszystko wygladalo dobrze nic nie zaciete nie zasyfione. Skrocilem nawet sprezynke w srodku aby woda z mniejszym przeplywem mogla nim poruszyc dzialalo okolo miesiac i znow to samo... wiem ze mozna jakos wylaczyc ten parametr nawet w serwisie termeta mi to mwoili ze przerobic plyte sterujaca trzeba tylko ze piec ma 10 lat i to kosztuje 400zlmyslalem ze moze sam to ogarne jakos. A moze kable dochodzace do niego podpiac pod jakis inny czujnik ale jaki??Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26[/url] Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26 Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26 Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26
  • #5 18824914
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    Wymienilem mikrowlacznik od znajomego serwisanta termetu dalej to samo woda raz ciepla jest za jakis czas sie zatnie ten czujnik albo moze to wina przeplywu wody ale zadne inne bledy sie nie pojawiaja. Wiem ze mozna ten parametr ominac tylko jakis schemat wiem tez ze jakos przerabia sie to ze on bierze sygnal z cisnienia tak mi powiedziwl gosciu z jakiegos sklepu internetowego z czesciami ale wiecej nie wiedzial nic na ten temat.
  • #6 18824918
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3271
    A jak odkręcasz wodę ciepłą leci dobrze czy może zatkane gdzieś wurzuć sitka w baterii i wyczyść w filtr w piecyku.
    Zmostkuj czujnik odkręć wode musi palić caly czas piecyk i woda lecieć ciepła. Może to wina płyty w piecu?

Dodano po 4 [minuty]:

Jaki skok ma ta dzwignia co porusza te switch? Można zastosowac magnes + kontaktron, lub czujnik indukcyjny tam podczepić blaszkę.
  • #7 18824933
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 195
    nie można tego czujnika zmostkować?
  • #8 18824945
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    Mam 3 punkty poboru wody w domu. Jedna nowa lazienka i w niej napewno nie jest nic zapchane a jej to dotyczy tez. Jezeli wyjme mikrowlacznik z tego czujnika i reczniw ustawiam w pozycji takiej jakiej ustawiony powinien byc jezeli leci woda to piec grzeje normalnie na zadana temperature kazda od minimum do maksimum nie ma roznicy tylko ten czujnik musi dac mu sygnal.ze plynie woda albo sie zatrzymala. E10 kest kezeli on nie moze ruszyc tego mikrostycznika a e26 jezeli po zamknieciu wody dalej jest otwarty, jezeli popchniesz mikrostycznik palcem zeby sie schowal blad znika odrazu. I jak odkrecisz kran masz wode ciepla jezeli sie zalaczy a jezeli nie musisz recznie go wysunac. Jest to problematyczne a najgorsze jest to ze przez ten czujnik przeplywa takze woda c.o. i jezeli jest zaciety to ani wody ani ogrzewania.

Dodano po 1 [minuty]:

BrodowskiG napisał:
    nie można tego czujnika zmostkować?
    nie mozna bo on daje sygbal 0 lub 1 jag go zmostkuje bede mial caly czas blad albo e10 albo e26

Dodano po 2 [minuty]:

78db78 napisał:
    A jak odkręcasz wodę ciepłą leci dobrze czy może zatkane gdzieś wurzuć sitka w baterii i wyczyść w filtr w piecyku.
    Zmostkuj czujnik odkręć wode musi palić caly czas piecyk i woda lecieć ciepła. Może to wina płyty w piecu?

Dodano po 4 [minuty]:

Jaki skok ma ta dzwignia co porusza te switch? Można zastosowac magnes + kontaktron, lub czujnik indukcyjny tam podczepić blaszkę.
    co do tej drugiej opcji nie mamza bardzo pojecia co masz na mysli jutro zrobie zdjecia jak to dokladnie wyglada na piecy zebys wiedzial o czym mowie i mial obraz tego jak to jest zamontowane itp. Ale to jest czujnik przeplywy wody grzewczej to jest jego pelna i prawidlowa nazwa
  • #9 18824952
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    czyli cwu nie ma z tym nic wspolnego
    może paśc kondenstor w pompie, wtedy ledwo się kręci, można sprawdzić czy przy ogrzewaniu nie ma za dużej róznicy temeratur między zasilaniem a powrotem, albo wyjąć silnik pompy, podłączyć na krótko do prądu i zobaczyć czy wirnik ruszy jak przytrzymasz na nim palec. jak pompa dobra to raczej sprawa czujnika.
  • #11 18824959
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    Tez czasem mysle ze moze to cos z ta pompa... no bo kurde tam w tym czujniku nie ma co sie zepsuc... naprawde nie ma ani kamienia ani osadu jest jak nowy. A on jest zaraz za pompa obiegowa z niej wychodzi rura idzie przez.ten czujnik i wpada do glownego wymiennika
  • #12 18824971
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ale wewnątrz może być uszkodzony.
  • #13 18825014
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Temat znany. Wymiana płyty z nowym parametrem - wyłączeniem czujnika pomaga na 100%. Płyta Honeywell - taka super firma to wymyśliła :D
    Możesz odkamienic wymiennik i cały kocioł, ale nie wiele to pomoże. Parę procent szans, że przepływ poprawi się. Wymiennik jest specyficzny(tzw. pralkowy) i słabo się odkamienia.
    Czujnik działa załącz wyłącz załącz, więc nie da się go oszukać.
  • #15 18825192
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    Jest moze ktos kto przerabial stara plyte i ma zdjecia takiej przerobki? Moze jakos schemat? Noe chce mi soe wierzyc zeby bylo to az tak bardzo skomplikowane. Nowa plyta kosztuje cos kolo 400zl piec ma juz 10 lat nie chce za bardzp wywalac kasy a chcialbym zeby jeszcze dogrzal mi troche wody do zimy i pogrzal c.o na jesieni a potem moze wymienie na nowy
  • #16 18825858
    bro2004
    Poziom 30  
    Nic sam nie zrobisz. Zostaje nowa lub używana płyta z tym parametrem.
    Trzeba wgrać program u producenta. Wyślij do Kanady to może Ci zrobią :D
  • #18 18826196
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    To teraz pytanie z innej beczki skoro ta naprawa to ma byc taki zabieg to jaki piec polecacie jednofunkcyjny okolo 25 kw zeby to pochodzilo pare lat bez wiekszych problemow? Myslalem o ecocondens gold plus ale po tej akcji z termetem chyba odpuszcze tego producenta. Dzieki za podpowiedzi
  • #19 19017342
    Bravolot82
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    krzysiekn95 napisał:
    Witam, to nie ten czujnik. Ten o ktorym mowie jestna rurce zaraz przed wymiennikiem. Plynaca woda porusza w srodku mechanizm a z drugiej strony jest switch i albo jest daje 1 albo 0. Ja zdemontowalem go i wszystko wygladalo dobrze nic nie zaciete nie zasyfione. Skrocilem nawet sprezynke w srodku aby woda z mniejszym przeplywem mogla nim poruszyc dzialalo okolo miesiac i znow to samo... wiem ze mozna jakos wylaczyc ten parametr nawet w serwisie termeta mi to mwoili ze przerobic plyte sterujaca trzeba tylko ze piec ma 10 lat i to kosztuje 400zlmyslalem ze moze sam to ogarne jakos. A moze kable dochodzace do niego podpiac pod jakis inny czujnik ale jaki??Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26[/url] Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26 Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26 Termet ecocondens plus 25 czujnik przepływu wody grzewczej bład e10/e26

Czy jak wyskakuje tylko błąd E26 to też za to odpowiada ten czujnik. Kocioł termet windsor.
  • #20 19017555
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    Tak, tylko ten czujnik za to odpowiada on zalaczany jest przez odpowiedni przeplyw wody. I tak naprawde jego blad oznacza ze cos jest nie tak z przeplywem wody. U mnie po wymianie pieca rozebralem caly zeby sprawdzic co to bylo. Wymiennik plytkowy zakamieniony na maksa.... oprocz tego wymiennik glowny zakamieniony na maksa.. tak ze woda byla hamowana za tym czujnikiem przez zbyt maly przeplyw i to tez moglo powodowac nawet po wymianie malego wymiennika ze by to nie pomoglo. Generalnie problem z tym czujnikiem jest taki ze on sygnalizuje tylko przeplyw wody a jesli jest zbyt maly przeplyw to trzeba szukac przyczyny. W tym czujniki nie ma sie co zepsuc... tam jest tylko kawalek plastiku ktotym porusza woda oraz switch z zewnatrz... porownywalem nowy czujnik z używanym 10 lat z mojego pieca.. zadnej roznicy. Dlatego zamiast wymieniac te czesci zalozylem nowy piec.. 10 lat w technologii to.szmat czasu.. juz widze roznice w komforcie cieplnym w domu oraz w rachunkach za gaz...
  • #21 19017601
    Bravolot82
    Poziom 5  
    Czyli zdemontowanie tego czujnika raczej nic nie pomoże to wina całego układu w piecu. Jedyna możliwość to podmiana płyty głównej która nie czyta informacji z tego czujnika. Obecnie jestem z rodzinką w izolacji i żaden serwis nie chce przyjechać.
    Jakiś pomysł na samodzielne chwilowe rozwiązanie problemu ?
    Na jaki piec się teraz zdecydowałeś?
  • #22 19017625
    bro2004
    Poziom 30  
    Można czyścić go. A jak nie to odkamienie kotla. Ma 11 lat. Pewnie serwisu nie widział od dawna... Najlepiej jakby chodził 30 lat bez awarii....
  • #23 19017628
    Bravolot82
    Poziom 5  
    Serwis był równo rok temu. Może faktycznie spróbować odkamienić.
  • #24 19018213
    krzysiekn95
    Poziom 10  
    Moj piec widzial serwisamta co roku. No i co z tego.. jak odkrecilem syfon od kondensatu to sie zalamalem... tam byl taki syf jakby ten serwisant nie odmrecal tego kilka lat... mozna odkamieniać i probowac naprawiac ale trzeba kalkulowac... moze sie okazac ze po odkamienieniu pojawi sie jakas dziurka w wymienniku glownym.. ja kupilem vailanta 206. No i mialem dwufunkcyjny... a teraz mam jednofunkcyjnu z zasobnikiem... nie ma porownania... koedys jak otworzylem wssystkie krany to cieola woda kapala z nich.. teraz zadnej praktycznie roznicy czy kran otwarty jeden czy 4ry jezeli chodzi o cisnienie..jezeli twoj piec ma powyzej 10 lat to sie warto zastanowić czy naprawiac i myslec co bedzie za rom czy kupic nowy i miec te 7/8 lat spokoju. To tylko moje zdanie ja nie naraucam nikomu co ma robic. Sam sie nakombinowalem serwisantow termetu to chyba 5 zaprosilem kazdy zarobil a i tak na koniec trzeba bylo zmienic piec..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kocioł gazowy Termet Ecocondens Plus 25 z 2010 roku, który wyświetla błędy E10 i E26 związane z czujnikiem przepływu wody grzewczej. Problemy z czujnikiem, który jest produkcji Caleffi, prowadzą do braku ciepłej wody oraz ogrzewania. Użytkownik próbował naprawić czujnik, ale problem powraca. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak czyszczenie czujnika, wymiana mikrowłącznika, a także przeróbka płyty głównej, aby pominąć czujnik. Wiele osób podkreśla, że czujnik nie jest skomplikowany, ale jego wymiana lub modyfikacja płyty głównej może być kosztowna. Użytkownik rozważa zakup nowego pieca, ponieważ obecny ma już 10 lat i może nie być opłacalny w naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA