logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi CMT1450 - TV nie uruchamia się, kontrolka świeci, tyrystor?

wisznia 07 Paź 2005 15:55 2104 7
REKLAMA
  • #1 1880325
    wisznia
    Poziom 12  
    witam.mam taki problem z tym tv,mianowicie przetwornica niby pracuje dobrze po wlaczeniu z pilota czy klawiatury tv procek reaguje,ale tv sie nie podnosi.w ogole wysokie nie wchodzi.a niby wszystko jest ok.znalazlem taki maly tyrystor moze on jest jakims zabezpieczeniem,tylko nie wiem jak go sprawdzic.moze tez jest zupelnie cos innego.pomozcie jak do tego dojsc.z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1894161
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    cześć!
    Mam podobny problem tylko z 21",ale to ta sama płyta,więc sprawdź to co napisalem i moze Tobie to wystarczy.
    Kondensatory pierwotnej wymienione i po wtórnej 5szt.
    led świeci na czerwono napiecie +B 110v natomiast nap w gałęzi 12v i tranzystora STAND-BY Q904 tylko 9v
    Tranzyst dobry kondens C915 100uf/16 wymieniony.
    Tranzstory sterujący i koncowy linni dobre-tam elki też wymienione
    Czy mam się czepic tyrystora Q902 ? jest na nim tylko 110v i rezystory w aplikacji sprawdzone i dioda ZD909 tez.
  • REKLAMA
  • #3 1894859
    wisznia
    Poziom 12  
    witam.no wlasnie tez cos mi nie gra z tym tyrystorem ale jeszce za niego sie nie zabieralem,wymienilem jak na razie elki - jeden w okolicy procka,drugi w przetwornicy i bede szukal dalej po pewnie wiecej jest ich wywalonych jak mowisz.jak sprawdze dam znac co sie zmienilo.dzieki
  • REKLAMA
  • #4 1900978
    wisznia
    Poziom 12  
    sprawdzilem pozostale elki i sa wporzo.niektore rezystory sprawdzilem tez ok.i nawet tranzystory tez dobre.oprocz tyrystora nie wiem za co sie brac.tez mam 110v na nim,a na zenerce 24v.miedzy emiterem a kolektorem sterujacego tranzystora mam 240v.tak jak by nie byl wysterowany i nie zwieral........
  • #5 1901041
    stereoo
    Poziom 23  
    Sprawdź czy masz 12volt na 24noga M51339-sp lub HA51339-sp i wywal C700 220/16v przy układzie,bo u mnie był wylany,ale przemycie płyty benzynką nic nie pomogło.
    Czy masz taką płytę?
    Oczywiście zeby dostać sie do układu zdjałem moduł secam.
    Załączniki:
    • Hitachi CMT1450 - TV nie uruchamia się, kontrolka świeci, tyrystor? CMT2141.jpg (29.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1911000
    wisznia
    Poziom 12  
    mysle ze mamy podobny problem.elka c700wywalona byla.napiecie na 24nozce procka mam 8,7V nie tak jak mowisz 12V.sprawdz tranzystor Q6011(2sc114) moze bedziesz mial wywalony. ja juz nie wiem co sprawdzac naprawde.............ale chyba brakuje i skads brak jest zasilania na tranzystor Q791,na elce obok niego jest tylko 1,6V zamiast 12V....sprawdz ile masz ty na nim ok...

Dodano po 6 [minuty]:

aha a co do plyty to ,tak mam identyczna....
  • #7 1912295
    stereoo
    Poziom 23  
    cześć!
    Mój juz gra,ale nie zapomne mu tej męczarni.
    Napięciem 8,7v zamiast 12v nie przejmuj się poniewaz faktycznie jak napisał mi amik9m pełne 12v pojawia sie gdy wystartuje linia.
    A przyczyną tego była zjedzona ściezka przez wylany z c700 elektrolit.
    jest ona ukryta pod białym nadrukiem blisko minusa tego kondka.
    Oczysciłem zrobiłem krosówke i odpaliłem--zaskoczył i po drobnych regulacjach wlasnie gra na próbie.
    Tak więc szczególny nacisk połóż na miejsca wokół trefnych elektrolitów.
    Ja spojrzałem przez lupę,bo biały nadruk ukrył ten ubytek druku i gołym okiem nic nie widzialem.
    UFFF nareszcie!
    napisz jak Ci zagra.....ale proszę bez skojarzeń...jak TV zagra.
    Powodzenia
  • #8 1916180
    wisznia
    Poziom 12  
    witam mistrzu,no gratuluje i dzieki za cenny trop,u mnie to samo wlasnie za ta zamalowana sciezka kolo kondka dwie sciezki przerwane ,polaczylem i tv ruszyl bez problemu.ale zbieg okolicznosci ze oboje mielismy taki sam przypadek.jeszce raz dzieki.temat uwazam za zamkniety.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z telewizorem Hitachi CMT1450 polega na tym, że przetwornica działa, procesor reaguje na sygnały z pilota i klawiatury, ale telewizor się nie uruchamia, a napięcia wysokiego napięcia nie pojawiają się. Podejrzenie padło na tyrystor Q902, który może pełnić funkcję zabezpieczenia, jednak pomiary wykazały na nim napięcie 110 V, a na zenerce 24 V, co sugeruje brak sterowania tyrystora. W trakcie diagnostyki wymieniono kondensatory elektrolityczne na płycie głównej, zwłaszcza w okolicy procesora i przetwornicy. Ustalono, że napięcie na nóżce 24 procesora M51339-sp wynosi około 8,7 V zamiast oczekiwanych 12 V, co jest spowodowane uszkodzoną ścieżką na płytce drukowanej pod kondensatorem C700 (220 µF/16 V). Uszkodzenie ścieżki było ukryte pod białym nadrukiem, co utrudniało wykrycie. Po oczyszczeniu i wykonaniu krosówki na uszkodzonym fragmencie ścieżki telewizor uruchomił się poprawnie. Wskazano również na konieczność sprawdzenia tranzystorów Q6011 (2SC114) i Q791 oraz innych elementów w układzie zasilania i sterowania przetwornicą. Kluczowe jest zwrócenie uwagi na kondensatory elektrolityczne, które mogą powodować zwarcia i uszkodzenia ścieżek, co prowadzi do braku zasilania odpowiednich elementów i uniemożliwia start telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA