Więc po kolei:
- na Twojej
płycie głównej można skonfigurować RAID1 tylko i wyłącznie używając dysków SATA. Wskazałeś, że posiadasz dysk NVME więc nie ma opcji podpięcia tego dysku pod RAID. Należało by kupić 2 dyski SATA i na nich zrobić RAID1
- inwestowanie w dwa dyski SATA aby postawić na nich RAID1 moim zdaniem mija się z celem. Po pierwsze musiał byś te aplikacje i bazy przenieść na te dyski SATA w RAID1 co pewnie będzie się wiązać z reinstalacją aplikacji. Po drugie aby zachować podobną wydajność musiał byś kupić dwa dyski SSD. W przypadku awarii dysku NVMe z systemem dane byś zachował, ale musisz się liczyć z instalacją systemu operacyjnego od nowa.
- według mnie najprostszym i najtańszym rozwiązaniem będzie zakup dysku talerzowego SATA (zewnętrznego bądź wewnętrznego) i trzymanie na nim kopii danych. Wystarczający będzie dysk o pojemności 1TB, na którym po pierwsze zrobisz obraz całego dysku NVME do szybkiego odtworzenia systemu operacyjnego, pozostałe miejsce będziesz mógł wykorztstać na backupy baz i innych danych, które będziesz mógł robić częściej. Przemyśl jaka konfiguracja najbardziej Ci odpowiada - czy wolisz dysk wewnętrzny czy lepiej dla Ciebie mieć jako zewnętrzny dysk USB. Jeśli chodzi o wykonanie kopii całego dysku to jest sporo narzędzi do tego. Możesz użyć darmowej CloneZilla aby utworzyć obraz całego dysku NVMe. Jeśli chodzi o backupy plików i baz danych to w Windows jest bardzo dobre narzędzie "
robocopy", które moim zdaniem jest wystarczające do tego aby zrobić backup danych na inny nośnik danych. Można napisać prosty skrypt, który uruchamiany automatycznie będzie regularnie wykonywać aktualną kopię danych.
Aha, odpowiedz też sobie na pytanie jak bardzo ważne są te dane. Z doświadczenia wiem, że nie zawsze posiadanie jednej kopii danych przechowywanych w tym samym miejscu jest dobrym pomysłem. Zdarzają się kradzieże, pożary, zalania sprzętu, przepięcia i inne dziwne przypadki losowe, które mogą na to wpłynąć. Czasem bezpieczniej mieć jeszcze jedną kopię zapasową na zewnętrznym (przenośnym) dysku, który można przechowywać bezpieczym miejscu. Koszt jednego takiego nośnika to dwieście, może trzysta złotych i uwierz mi, że mając taką kopię śpi się o wiele spokojniej