logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy RAID1 na dysku M.2 zabezpieczy dane w małym biurze?

sikor02.02 24 Lip 2020 10:41 1512 19
REKLAMA
  • #1 18835020
    sikor02.02
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Potrzebuję się zabezpieczyć w malutkim biurze przed padnięciem dysku M.2.
    I pomyślałem, że może RAID1 będzie na pierwszej linii frontu dobrym rozwiązaniem...

Mam komputer (nazwijmy go serwer), na którym jest baza danych dla jeszcze dwóch innych komputerów.
    Kopie robię jak mi się przypomni, a nie chcę dopuścić do sytuacji awarii dysku i utraty danych.

Czy taki RAID1 się sprawdzi?

ps. prosiłbym o zbyt szybkie nie zamykanie mi tematu :P
  • REKLAMA
  • #2 18835071
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Może powiedz coś więcej o konfiguracji sprzętu jaki posiadasz. Jaki to sprzęt - serwer/desktop, jaka jest wielkość tej bazy i jak w niej przyrastają dane. No i jaki model tego dysku M2 masz i w jakiej konfiguracji sprzętowej pracuje.

Ogólnie RAID1 czyli mirror danych nie jest kopią bezpieczeństwa. To zabezpieczenie fizycznego nośnika, które w przypadku uszkodzenia jednego z dysków się sprawdzi, ale nie uchroni cię przed awarią związaną np. przepięciem w sieci elektrycznej. Jest to jakieś zabezpieczenie, ale jeśli zależy Ci na danych to pomyślałbym o ich faktycznym backupowaniu na zewnętrzny nośnik lub system (macierz NAS). Wszystko zależy od tego ile tych danych jest, jak mocno się zmieniają w jednostce czasu, no i jakie masz na to fundusze.
  • #3 18835100
    sikor02.02
    Poziom 10  
    Zdaję sobie z tego sprawę, że przepięcie ubije wszystko... ale to już nie będzie moja wina :)
    A teraz jak coś padnie to będzie moja wina bo powiedziałem, że coś zorganizuję :)

Ta baza ma 600MB. To jest program księgowy. Przyrost danych jest minimalny na moje oko.... zależy jak szybko faktury księguję :) Program TaxPro jeśli coś Ci to mówi.
    Jeszcze jest Płatnik ZUS ale tylko na tym jednym stanowisku.
    i5 10400
    Gigabyte Z490M GAMING X DDR4 s.1200
    Adata SSD XPG SX8200 PRO 512GB M.2 NVMe 2280 ASX8200PNP-512GT-C

Robienie kopii baz też mam w planie w chmurze i na jakims zewnetrznym dysku. Ale robię je zbyt rzadko.

A fundusze... nie wiem.... dobrze by było 1 tys nie przekroczyć.

Przy ostatniej awarii (2 lata temu) (do dzisiaj nie wiadomo co się stało) ale cały komputer wymieniony lokalna firma informatyczna zaproponowała rozwiązanie.... 8tys za serwer z prawdziwego zdarzenia.
  • Pomocny post
    #4 18835192
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1066
    Jeśli RAID 1 to najlepszym rozwiązaniem był zakup dwóch takich samych dysków SSD SATA i utworzenie RAID.
    sikor02.02 napisał:
    Robienie kopii baz też mam w planie w chmurze i na jakims zewnetrznym dysku. Ale robię je zbyt rzadko.

Ogólnie tworzenie kopi można zautomatyzować na różne sposoby tu przykłady
    https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/jak-dodac-nowy-plan-tworzenia-kopii-zapasowych
    sikor02.02 napisał:
    przepięcie ubije wszystko...

Można wyposażyć się w UPS, czasem warto.
  • REKLAMA
  • #5 18835206
    sikor02.02
    Poziom 10  
    No kupiłbym drugi taki sam dysk do RAIDa.
    Musiałbym tez pomyśleć jak go podłączyć do tej płyty co mam.

Czy takiego RAIDa można stworzyć dopiero teraz przy postawionym już systemie?

A o tych kopiach poczytam napewno.
  • Pomocny post
    #6 18835311
    calixto
    Poziom 23  
    Więc po kolei:

- na Twojej płycie głównej można skonfigurować RAID1 tylko i wyłącznie używając dysków SATA. Wskazałeś, że posiadasz dysk NVME więc nie ma opcji podpięcia tego dysku pod RAID. Należało by kupić 2 dyski SATA i na nich zrobić RAID1

- inwestowanie w dwa dyski SATA aby postawić na nich RAID1 moim zdaniem mija się z celem. Po pierwsze musiał byś te aplikacje i bazy przenieść na te dyski SATA w RAID1 co pewnie będzie się wiązać z reinstalacją aplikacji. Po drugie aby zachować podobną wydajność musiał byś kupić dwa dyski SSD. W przypadku awarii dysku NVMe z systemem dane byś zachował, ale musisz się liczyć z instalacją systemu operacyjnego od nowa.

- według mnie najprostszym i najtańszym rozwiązaniem będzie zakup dysku talerzowego SATA (zewnętrznego bądź wewnętrznego) i trzymanie na nim kopii danych. Wystarczający będzie dysk o pojemności 1TB, na którym po pierwsze zrobisz obraz całego dysku NVME do szybkiego odtworzenia systemu operacyjnego, pozostałe miejsce będziesz mógł wykorztstać na backupy baz i innych danych, które będziesz mógł robić częściej. Przemyśl jaka konfiguracja najbardziej Ci odpowiada - czy wolisz dysk wewnętrzny czy lepiej dla Ciebie mieć jako zewnętrzny dysk USB. Jeśli chodzi o wykonanie kopii całego dysku to jest sporo narzędzi do tego. Możesz użyć darmowej CloneZilla aby utworzyć obraz całego dysku NVMe. Jeśli chodzi o backupy plików i baz danych to w Windows jest bardzo dobre narzędzie "robocopy", które moim zdaniem jest wystarczające do tego aby zrobić backup danych na inny nośnik danych. Można napisać prosty skrypt, który uruchamiany automatycznie będzie regularnie wykonywać aktualną kopię danych.

Aha, odpowiedz też sobie na pytanie jak bardzo ważne są te dane. Z doświadczenia wiem, że nie zawsze posiadanie jednej kopii danych przechowywanych w tym samym miejscu jest dobrym pomysłem. Zdarzają się kradzieże, pożary, zalania sprzętu, przepięcia i inne dziwne przypadki losowe, które mogą na to wpłynąć. Czasem bezpieczniej mieć jeszcze jedną kopię zapasową na zewnętrznym (przenośnym) dysku, który można przechowywać bezpieczym miejscu. Koszt jednego takiego nośnika to dwieście, może trzysta złotych i uwierz mi, że mając taką kopię śpi się o wiele spokojniej :)
  • #7 18835336
    sikor02.02
    Poziom 10  
    Napaliłem się na tego RAIDa a tu d... :)
    Dzięki za wyjaśnienie.
    Zgadzam się, że bez sensu tego dodawać jeszcze 2 dyski SATA.

Muszę ogarnąć jakiś program co kopie będzie robił. Mam tu w środku też jeden HDD... ale z nim coś kiedyś było nie tak więc kupię jeszcze zewnętrzny na USB i w chmurze też niech się to robi... ale muszę to zautomatyzować bo ja leń jestem :P

Nie zamykajcie jeszcze tematu bo pewnie mi się jeszcze coś przypomni....

Dodano po 12 [minuty]:

I już mam pytanie.... :P

A bardziej profesjonalne rozwiązana to jakie do wyboru są?

A ten "robocopy" nie chce mi się uruchomić...
  • Pomocny post
    #8 18835375
    calixto
    Poziom 23  
    Są całe zestawy narzędzi do backupu Link - trzeba wybierać już indywidualnie w zależności od potrzeb. Co mógłbym zasugerować na początek do sprawdzenia:

- VeeamBackup Free (za friko ale ogólnie Veem dostarcza bardzo profesjonalne narzędzia do backupu)
    - SyncBackPro - to narzędzie do synchronizacji plików, tworzenia kopii plików w chmurach. Można przetestować wersję Trial.

Ogólnie może jeszcze ktoś z forum coś podpowie. Każdy ma pewnie swoje preferencje i rekomenduje co innego.
  • REKLAMA
  • #9 18835385
    sikor02.02
    Poziom 10  
    Pisząc profesjonalne miałem na myśli jakies sprzętowe rozwiązania :)
  • Pomocny post
    #10 18835389
    calixto
    Poziom 23  
    sikor02.02 napisał:
    A ten "robocopy" nie chce mi się uruchomić...

Robocopy to narzędzie typowo konsolowe używane przez administratorów. Więc należy otworzyć konsolę w windows poleceniem "cmd" i w nim wpisać robocopy. Program ten wywołuje się z parametrami jako argumentami. Wpisz po wyświetleniu konsoli "cmd" polecenie "robocopy /?"
  • #11 18835615
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    A czy robocopy skopiuje bazę danych w taki sposób by była ona użyteczna przy odtworzeniu danych? W zależności od bazy używa się narzędzi które wykonują kopię ale zawartości bazy a nie samego pliku z bazą. Dla SQL jest to np. SqlCmd i wywołujesz go z linii komend (może być skrypt). A dalej to tak jak Koledzy piszą. Umieszczasz w skrypcie (np. przy uruchamianiu komputera) i może sobie robić nawet kilka razy dziennie. Bazy ładnie się kompresują, a warto mieć kopie z kilku dni.
  • REKLAMA
  • #12 18836414
    calixto
    Poziom 23  
    Borygo123 napisał:
    A czy robocopy skopiuje bazę danych w taki sposób by była ona użyteczna przy odtworzeniu danych

Tak. Jak zapewne doskonale wiesz baza danych jest umieszczana na dysku w formie plików i jest to jedna z metod backupu bazy -> Link. Natomiast inną kwestią przy wykonywaniu takiego backupu jest to aby taka kopia była wykonywana w trybie offline - przy wyłączonym serwerze sql / wyłączonym oprogramowaniu.
  • #13 18843484
    sikor02.02
    Poziom 10  
    Ten mój główny program ma moduł Archiwizatora do robienia kopii ale sam program wystarczy podłączyć do katalogu bazy i tam jest wszystko potrzebne do działania.

Program PłatnikZUS... tu robię backup SQL Managment. Miałem nawet skrypt zrobiony przez jednego fachowca, który kopie robił. Musze ten skrypt odtworzyć bo wymieniłem komputer na nowy.

Chciałem tego RAIDa1 bo nawet godzina po wykonaniu kopii to już jakieś tam odtwarzanie dokumentów jest w razie awarii. A to strata sił i czasu :)
    Ale i tak godzina jest lepsza niż miesiąc :P
  • #14 18843516
    calixto
    Poziom 23  
    To kup dwa dyski o tej samej pojemności na SATA (nie zalecam jednak dwóch identycznych z tej samej serii - miałem przypadki gdzie w tym samym czasie w odstępie kilku godzin padały oba, najczęściej padają po podmianie uszkodzonego dysku i odtwarzaniu RAID) no i zrób ten RAID1. Ale o backupach nie zapominaj - to też ważna kwestia. Backupy lokalne rób na dyskach talerzowych, nie SSD.
  • #15 18843565
    sikor02.02
    Poziom 10  
    Spadnie mi wydajność na SATA... a teraz mam idealną
  • #16 18843623
    calixto
    Poziom 23  
    sikor02.02 napisał:
    Spadnie mi wydajność na SATA... a teraz mam idealną

Po pierwsze możesz pozostawić system operacyjny na dysku NVMe, a programy na dyskach SATA z RAID1. Po drugie jeśli nawet wszystko (włącznie z systemem) przeniesiesz na SATA to wiedz, że na macierzach RAID1 transfer przy odczycie może być większy niż przy odczycie z pojedynczego dysku SATA (to już zależy to już od samego kontrolera RAID). Nie będzie to szybsze niż NVMe, ale różnica przy korzystaniu z programów biurowych/księgowych może być niezauważalna (pojedyncze sekundy).

Jeśli powyższe Ci nie odpowiada to zawsze można kupić kartę z kontrolerem, która zrobi hardwareowy RAID. Teoretycznie to najlepsze rozwiązanie aby zachować wydajność NVMe no i zarazem najdroższe. Przykładowe karty z kontrolerem znajdziesz pod Linkiem. Ceny zaczynają się od 299$.

Znalazłem w też w lokalnym sklepie internetowym Proshop, widzę, że mają przebitkę w cenie :)
  • #17 18843638
    sikor02.02
    Poziom 10  
    calixto napisał:
    Po pierwsze możesz pozostawić system operacyjny na dysku NVMe, a programy na dyskach SATA z RAID1

Aha... no tak :)
    No to rozwiązanie mi się podoba.... zaraz po tym sprzętowym kontrolerze.

Dodano po 38 [minuty]:

Od razu tez dopytam o kilka rzeczy żeby wiedzieć:
    1. Taki RAID1 programowy w przypadku awarii np płyty głównej to instaluję w całości na nowym komputerze?
    Da się podłączyć tylko jeden dysk z tego RAIDu?

2. Z tym sprzętowym kontrolerem to połączam do niego 2 dyski NVM i robię z nich RAID1.
    W przypadku awarii jednego dysku wszystko działa a ja mam czas na podmianę zepsutego dysku i odtworzenie RAID?
    Wyciągając kontroler z komputera i jeden dysk z niego mogę ten dysk podłączyć normalnie i komputer działa?

Ten programowy nie wyświetla komunikatów, że się mu dysk zepsuł?
    Ten sprzętowy tak samo?
  • #18 18843785
    calixto
    Poziom 23  
    ad1. Różnie z tym bywa, zwykle może zadziałać na identycznym modelu płyty głównej, ale nie zadziała na innych (zwłaszcza z innym chipsetem). Nie wiem jak z tym jest w płytach komercyjnych najnowszej generacji. Co do jednego dysku - macierz musisz zainicjować na 2 dyskach, jeśli później wyjmiesz jeden z nich powinno działać, ale system nie pozwoli Ci zbudować RAID bez wymaganej inicjalnej ilości dysków. Pamiętaj też o tym, że niektóre softwareowe RAID ustawiają tylko na jednym dysku flagę bootowania więc często dobrze jest zrobić kopię obszaru rozruchowego bo często przy awarii dysku podstawowego zachowamy dane, ale system może nie chcieć się zbootować.

ad2. Z kontrolerem sprzętowym w przypadku awarii jednego dysku wszystko działa (tak samo powinno być w raidzie softwareowym), masz czas na podmianę na inny. Można taki dysk wyjąć i podłączyć normalnie - zazwyczaj wszystko działa i system bootuje się na jednym dysku bez problemu. Widziałem też jak niektórzy przy RAID1 robili kopię danych, wyjmując jeden dysk odbudowując dane na dysku zapasowym i ponownie wkładając drugi dysk.

sikor02.02 napisał:
    Ten programowy nie wyświetla komunikatów, że się mu dysk zepsuł?
    Ten sprzętowy tak samo?

Każdy z nich wyświetla kominikat o awarii dysku. Informacja ta jest podawana przy starcie systemu (przy inicjalizacji kontrolera). Jeśli producent udostępnia oprogramowanie pod system operacyjny taka informacja pojawi się też w systemie OS.
  • #20 18844252
    calixto
    Poziom 23  
    To co podałeś to są tylko karty bez obsługi RAID. To jest tylko HUB pomiędzy złączem M.2 a PCIe. Karty z obsługą RAID nie będą tanie, myślę że okolica 300$ to minimum. Nie przyoszczędzisz dlatego, że to dosyć nowe rozwiązanie i na rynku to jeszcze rzadkość.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zabezpieczenia danych w małym biurze za pomocą RAID1 na dyskach M.2. Użytkownik posiada serwer z bazą danych o wielkości 600MB, korzystając z programu TaxPro. Zwrócono uwagę, że RAID1 nie jest pełnym rozwiązaniem zabezpieczającym przed utratą danych, ponieważ chroni jedynie przed awarią jednego dysku, a nie przed innymi zagrożeniami, takimi jak przepięcia. Zalecano rozważenie zakupu dwóch dysków SSD SATA do RAID1, jednak podkreślono, że lepszym rozwiązaniem może być regularne tworzenie kopii zapasowych na zewnętrznych nośnikach lub w chmurze. Użytkownik rozważał również sprzętowe kontrolery RAID, które mogą zapewnić lepszą wydajność. Wskazano na potrzebę automatyzacji procesu backupu oraz na dostępność narzędzi do tworzenia kopii zapasowych, takich jak VeeamBackup i SyncBackPro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA