logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dekodera i konsoli do JBL BAR 9.1 i TV z HDMI eARC

nono91 25 Lip 2020 00:40 6576 8
REKLAMA
  • #1 18836386
    nono91
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Cześć, soundbara jeszcze nie mam, a chce sie dowiedzeć przed kupnem o możliwościach podłączenia.
    W soundbarze jest 1 wyjście i jedno wejście HDMI.
    Chce podłączyć dekoder TV + konsolę.
    Konsolę planuję wpiąć w soundbar , oraz soundbar połączyć z TV do portu HDMI eARC (HDMI1) . Niestety nie ma już w soundbarze miejsca na dekoder, więc planuję go bezpośrednio podłączyć do TV (HDMI2).
    I moje pytanie , czy jak puszczę kablówkę do HDMI2 , to czy mogę wybrać jako wyjście dźwięku soundbar (HDMI1) ?
  • REKLAMA
  • #2 18836402
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    A nie lepiej byłoby podłączyć wszystko do TV, a dźwięk wyprowadzić wyjściem optycznym?
    Z tego co widzę to ten soundbar ma wejście optyczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18838411
    nono91
    Poziom 10  
    Nie ,bo optyczne nie zapenia takiej jakości jak HDMI. Przede wszystkim zależy mi na atomise którego źródłem jest XBOX.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18844680
    nono91
    Poziom 10  
    Obawiam że że taki swich może nie posłać Atmosa , jak tak się rozglądałem to często nie puści nawet obrazu 4k w 60 Hz. Więc działa trochę jak dławik.
  • REKLAMA
  • #6 18844847
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Bez przesady. Jak kupisz tanią chińszczyznę - może tak być.
    Ale markowy switch mający w specyfikacji obsługę tych standardów nie będzie sprawiać problemów ani obniżać jakości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18848821
    nono91
    Poziom 10  
    Przejrzałem kilkanaście i żaden nie ma na liście wspieranych formatów ATMOSa.
  • #9 18857917
    nono91
    Poziom 10  
    O tego nie widziałem , dzięki !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć dekoder TV i konsolę do soundbara JBL BAR 9.1 oraz telewizora za pomocą HDMI eARC. Soundbar ma jedno wejście i jedno wyjście HDMI, co ogranicza możliwości podłączenia. Użytkownik rozważa podłączenie konsoli do soundbara, a dekodera bezpośrednio do telewizora. Pojawia się pytanie, czy dźwięk z dekodera podłączonego do HDMI2 w telewizorze może być przekazywany do soundbara przez HDMI1. W dyskusji zasugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak użycie wyjścia optycznego, jednak użytkownik preferuje HDMI dla lepszej jakości dźwięku, zwłaszcza dla formatu Dolby Atmos. Pojawiła się również propozycja zakupu switcha HDMI, ale użytkownik obawia się, że ta opcja może nie obsługiwać formatu Atmos oraz 4K w 60 Hz. W odpowiedziach podkreślono, że markowe switche mogą nie obniżać jakości sygnału, a także wskazano na konkretne modele switchy, które mogą spełniać wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA