logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie JBL Deep Bass MK2, Wiim Mini i TV Sharp – jak przełączać wejścia?

wlodarczykmariusz87 21 Gru 2025 06:53 168 4
REKLAMA
  • #1 21786222
    wlodarczykmariusz87
    Poziom 6  
    Cześć, grupa!

Pomóżcie z podłączeniem sprzętu bo już nie mam siły i pomysłów.

TV Sharp - już dosyć wiekowy - 1x HDMI ARC 2x HDMI
    Soundbar - JBL Deep Base MK2 - 1x wejście HDMI ARC 1x wejście HDMI zwykły
    Urządzenie dodatkowe:
    - dekoder DVB-T2 - HDMI
    - Chromecast - HDMI
    - konsola PS4Pro - HDMI
    - odtwarzacz sieciowy Wiim Mini - optyczne

Początkowo wszystko podłączyłem następująco:
    - TV - Soundbar - HDMI ARC
    - dekoder DVB-T2 - TV - HDMI
    - Chromecast - TV - HDMI
    - konsola PS4Pro - Soundbar - HDMI

I to wszystko działa elegancko i bez problemu.

- odtwarzacz sieciowy Wiim Mini - Soundbar - optyczne

I tu robi się problem, bo okazuje się, że ten soundbar JBL priorytet ma na gniazdo HDMI ARC i ręcznie nie można przełączyć na wejście optyczne, dopóki ma sygnał z HDMI ARC. Telewizor nawet w trybie STANDBY podaje sygnał ARC.
    Efekt? Nie można słuchać muzyki z Wiim Mini. Trzeba ręcznie odłączyć kabel TV-Soundbar HDMI ARC z Soundbara. Wtedy muzyka z Wiim Mini gra.
    No ale jest to dość męczące.
    Kupiłem switcha HDMI uGreen CM217 (taki zwykły, najtańszy), żeby już nie wyciągać kabla HDMI ręcznie, tylko kliknąć w guzik i wyłączyć mu na switchu HDMI, do którego jest podłączony telewizor. Problem taki, że ten switch nie przepuszcza ARC, gdy włączę TV. Soundbar zostaje wybudzony przez TV, ale nie podaje dźwięku.

Czy ma ktoś jakiś pomysł, jak to wszystko lepiej ze sobą spiąć, żebym nie musiał ręcznie odłączać kabla HDMI ARC z Soundbara, gdy chcę posłuchać muzyki z Wiim Mini?
    Zostaje mi kupno jakiegoś drogiego switcha, który obsługuje ARC? Czy jest jakiś inny sposób?

Jakbym wiedział, że będą takie cyrki, to dołożyłbym i kupił soundbara z wbudowanym Chromecastem i nie byłoby problemu ze streamingowaniem muzyki ze Spotify...

AI: Jaki dokładnie model ma Twój telewizor Sharp? Może w jego ustawieniach da się coś zmienić w kwestii HDMI ARC lub wyjścia audio, co pomogłoby rozwiązać problem.
    Sharp 42" Aquos LED
    AI: Próbowałeś wyłączyć HDMI-CEC lub ARC w ustawieniach TV albo sprawdzić, czy soundbar pozwala na ręczną zmianę wejścia przez pilota lub aplikację? Może jest jakaś opcja, która pozwoliłaby przełączyć się na wejście optyczne bez odłączania kabla.
    Próbowałem. Każda zmiana ustawień w ARC powoduje, że dźwięk idzie tylko z głośników TV.
  • REKLAMA
  • #2 21792025
    nccom255games
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    wlodarczykmariusz87 napisał:
    Soundbar - JBL Deep Base MK2 - 1x wejście HDMI ARC 1x wejście HDMI zwykły

To do arc

Dodano po 4 [minuty]:

Urządzenie dodatkowe:- dekoder DVB-T2 - HDMI- Chromecast - HDMI- konsola PS4Pro - HDMI

Kupujesz to i do tego https://allegro.pl/oferta/ugreen-przelacznik-..._unit_id=36ba1532-ce6c-4ca0-bd2c-794f9ed15619 bo inaczej się nie da ma zamało HDMI masz w tym pilot i klikasz 1 2 3 Na jakości nie traci

Dodano po 4 [minuty]:

I tu robi się problem, bo okazuje się, że ten soundbar JBL priorytet ma na gniazdo HDMI ARC i ręcznie nie można przełączyć na wejście optyczne, dopóki ma sygnał z HDMI ARC. Telewizor nawet w trybie STANDBY podaje sygnał ARC.Efekt? Nie można słuchać muzyki z Wiim Mini. Trzeba ręcznie odłączyć kabel TV-Soundbar HDMI ARC z Soundbara. Wtedy muzyka z Wiim Mini gra.No ale jest to dość męczące.Kupiłem switcha HDMI uGreen CM217 (taki zwykły, najtańszy), żeby już nie wyciągać kabla HDMI ręcznie, tylko kliknąć w guzik i wyłączyć mu na switchu HDMI, do którego jest podłączony telewizor. Problem taki, że ten switch nie przepuszcza ARC, gdy włączę TV. Soundbar zostaje wybudzony przez TV, ale nie podaje dźwięku.

Jest 1 opcja . Sluchasz wimm mini wylaczasz w ustawieniach tv sound bar inaczej tez sie da ale trzeba wydac pare stów
  • REKLAMA
  • #3 21792852
    wlodarczykmariusz87
    Poziom 6  
    Tymczasowo obszedłem ten problem trochę inaczej.

Do TV podłączyłem konsolę, dekoder DVB-T2 i Chromecast TV przewodami HDMI.
    Streamer WIIM połączyłem z soundbarem przewodem optycznym.
    A TV podłączyłem do streamera za pomocą przewodu minijack-minijack (w TV gniazdo słuchawkowe, a w WIIM Aux In).
    Teraz na telefonie w aplikacji wybieram, czy streamer ma puszczać dźwięk na soundbar z streamingu Wi-Fi, czy z gniazda Aux In (czyli z TV i urządzeń do niego podłączonych).

Wygodniej, ale i tak cyrkowanie...
  • REKLAMA
  • #4 21793487
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 396
    Wygodniej ale i tak cyrkowanie...

No, w tym aspekcie lepiej sprawdziłoby się Kino Domowe. Tylko nie wszyscy akceptują przede wszystkim rozmiar oraz nie są zainteresowani lepszą jakością dźwięku.... no i kasa, też bywa istotnym elementem.

A TV podłączyłem do streamera za pomocą przewodu minijack - minijack (w TV gniazdo słuchawkowe a w WIIM Aux In).

Ale w czym innym... Nie masz przypadkiem problemu ze synchronizacją obrazu z dźwiękiem, zwłaszcza z Playstation i DVB-T2?

Tak, faktycznie jest cyrkowanie, z wieloma niepotrzebnymi na dziś urządzeniami, co normalnie można sobie bardzo uprościć :) Tylko ZNOWU te wydatki, a stare jeszcze jakoś funkcjonują. Też tak mam, działa, to po co wymieniać :) Tylko te drobne dodatki funkcjonalne bywają drażniące...
  • #5 21793507
    wlodarczykmariusz87
    Poziom 6  
    Synchronizacja jest okej na domyślnych ustawieniach. W razie czego zawsze mogą ją skorygować na Wiimie.
REKLAMA