logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego TP-Link Archer C50 co 2 dni rozłącza sygnał Wi-Fi? Pomaga restart.

Misio1212 29 Lip 2020 09:42 1128 7
REKLAMA
  • #1 18843641
    Misio1212
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Cześć
    Mam problem, otóż mam internet radiówkę od firmy Vectra. W swoim mieszkaniu posiadam od nich router z wifi do niego mam podpięty własny router Tp-Link Archer C50. Na połączonych urządzeniach do tp linka co jakiś czas (średnio co 2 dni) pojawia się brak dostępu do internetu. Wtedy pomaga tylko restart routera. Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18843706
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Jest wtedy komunikacja z routerem, to znaczy możesz wejść do ustawień gdy nie ma internetu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18843727
    Misio1212
    Poziom 7  
    Jest, można wtedy bez problemu wejść do ustawień. Diody na obudowie mają cały czas ten sam kolor :)
  • #4 18845448
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5363
    Misio1212 napisał:
    W swoim mieszkaniu posiadam od nich router z wifi do niego mam podpięty własny router Tp-Link Archer C50. Na połączonych urządzeniach do tp linka co jakiś czas (średnio co 2 dni) pojawia się brak dostępu do internetu. Wtedy pomaga tylko restart routera.

Trzeba sprawdzić czy szwankuje sprzęt opa czy dodatkowy router.
    Odłącz TPLinka i korzystaj przez jakiś czas z routera operatora - jeśli nadal będzie problem, trzeba to zgłosić operatorowi a jak wszystko będzie ok, to reset guzikowy TPLinka, wgranie innego softu itd.

Korzystasz tylko z wifi czy jeszcze LAN?
    Na LAN też rozłącza tego TPLinka?
  • REKLAMA
  • #5 18845634
    Misio1212
    Poziom 7  
    Po odłączeniu Tp linka lub po połączeniu z routerem od dostawcy wszystko jest ok. Lecz nie chce go używać z powodu słabego zasięgu etc.
    Do Tp linka mój komputer jest tylko na LAN'ie reszta (2 telefony i laptop) są na wifi. W jednakowym czasie na wszystkich urządzeniach nie ma internetu.
    A od nośnie softu to wgrałem najnowszy ze strony Tp linka chyba że jest jeszcze jakaś strona o której nie wiem :)
  • REKLAMA
  • #6 18845886
    KOCUREK1970
    Ocena: 5363
    @Misio1212
    Czyli jakaś wina tego TPlinka.

A zresetuj TPLinka guzikiem na obudowie, ustaw ponownie i testuj.
    Jeśli to nic nie pomoże, to reklamuj produkt u sprzedawcy jeśli ma jeszcze gwarancję.
  • #7 18845896
    Misio1212
    Poziom 7  
    Właśnie wcześniej miałem Asusa było to samo, zmieniałem na tp linka i to samo :P
  • Pomocny post
    #8 18846307
    IC_Current
    Ocena: 2502
    No bo w jednej sieci nie wolno montować dwóch routerów z NAT. Potem są takie właśnie problemy. Jeśli jesteś pewien, że sprzęt operatora działa prawidłowo, a jedynie jest problem z zasięgiem WiFi, to podłącz TP-Linka jako AP i będzie wszystko grało.
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem TP-Link Archer C50, który co dwa dni rozłącza sygnał Wi-Fi, wymagając restartu. Po odłączeniu TP-Linka i korzystaniu z routera dostawcy (Vectra) problem nie występuje, co sugeruje, że to TP-Link może być przyczyną. Użytkownik korzysta z LAN dla komputera oraz Wi-Fi dla dwóch telefonów i laptopa, a problem występuje na wszystkich urządzeniach jednocześnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie sprzętu, resetowanie routera oraz ewentualne podłączenie TP-Linka jako punktu dostępowego (AP) zamiast routera, aby uniknąć konfliktów NAT w jednej sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA