Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć roletę, aby można było ją otwierać góra/ dół z dwóch miejsc?

Andu 29 Jul 2020 09:57 510 2
Optex
    Andu
    Level 11  
    Dzień dobry,

na ten temat są już posty ale niestety nie wyjaśniają wszystkich moich wątpliwości dlatego piszę ponownie.

Chcę otwierać/ zamykać jedną roletę z dwóch miejsc (jak to już w jednym z postów ktoś nazwał na zasadzie "wyłącznika schodowego").

A. Wydaje mi się (jeśli się mylę to napiszcie proszę) że mogę to zrobić instalując po prostu w dwóch miejscach dwa monostabilne wyłączniki. Podają napięcie tylko gdy osoba wciska klawisz (trochę jak włącznik dzwonkowy) i przy założeniu że jednocześnie nie będę wciskać klawiszy na obu wyłącznikach powinno działać normalnie i bez konfliktu rozkazów. Takie rozwiązanie ma tą wadę że trzeba stać przy klawiszach i czekać aż się roleta zamknie. (Czy to się zgadza?)

B. Dlatego chcę zrobić sterowanie używając włączników z dwoma klawiszami z blokadą (lub jedno-klawiszowych trój-pozycyjnych). Pewnie trzeba tu zastosować jakiś dopuszkowy sterownik pozwalający na uniknięcie konfliktu rozkazów.
    Mam dwa pytania:

1. Jaki mam kupić sterownik (chciałbym: bez WIFI, bluetooth i bez współpracy z centralą alarmową i bez możliwości obsługi rolety podczas lotu na marsa - ma działać oraz być prosty i tani :) )

2. Z silnika wychodzą 4 żyły. Jaki kabel (ilu żyłowy i o jakim przekroju) mam użyć pomiędzy oboma wyłącznikami?
    Jeśli ktoś ma schemat połączeń lub może narysować na kartce i dodać to będę wdzięczny.

PS: Czy mam też kupić jakieś specjalne wyłączniki?
    Pozdrawiam
    Andu
  • Optex
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Rozwiązań jest kilka.
    Jeszcze w początkach lat 90-ych firma Heroal sprzedawała produkt pod nazwą Mehrpunkt Steuerung (sterownik wielopunktowy). Do tej pory jest w ofercie w niektórych niemieckich firmach roletowych ( https://hema-hamburg.de/zubehoer/387-mehrpunkt-steuerrelais.html#product-details ). Jest to nic innego jak przekażnik sekwencyjny podający zasialnie na silnik w krokach otw/stop/zam/stop/otw itd. Do sterowania używamy pojedyńczych przycisków "dzwonkowych" połączonych równolegle (ilość dowolna). Wadą tego rozwiązania jest niewiedza o pozycji rolety (jeżeli jej nie widzisz, oraz zasilanie podawane non stop na silnik (wyłącznikiem są mikrowyłączniki krańcówek). Ta druga wada to również zaleta dla rolet wyposażonych w mechanizm ręcznego otwierania NHK. Nie ma możliwości podniesienia rolety korbą gdy jest zasilanie.
    Dlatego rozwiązanie to było i jest stosowane główniew bramach rolowanych czy drzwiach wejściowych z NHK gdzie na zewnątrz zastosowany był włącznik kluczykowy, a od środka przycisk. Odpowiednikiem tego przekaźnika jest dostępny w Polsce Finder 26.08.8.230.0000 ( https://www.tme.eu/pl/details/26.08.8.230.0000/przekazniki-instalacyjne/finder/ ). I to jest chyba najtańsze (ok 60zł) i najprostsze rozwiązanie.
    Cdn...
    Andu
    Level 11  
    Znalazłem takie coś:

chyba będzie działać: Zamel TYP: SRP-01 do tego kupię dwa włączniki monostabilne i będzie ok.

PS: z tą bramą to wiem o czy mówisz. Mam taką bramę (roletę) garażową zamykaną z pilota albo wyłącznika jak do dzwonka. I faktycznie musimy sprawdzać czy się po naciśnięciu akurat otwiera czy zamyka hahaha