Zamierzam to opisać w osobnym temacie bo niniejsze forum chyba nie jest przeznaczone dla takich tematów. Ale po krótce. Niechcący załączyłem TV przy odłączonej taśmie przy płytce kineskopu od dekodera. Wtyk był dość blisko i między płytką kineskopu a wtykiem powstał łuk. Oczywiście padły tranzystory wzmacniaczy RGB na płytce kineskopu, ale to nie wszystko. Padł też TDA3562A i chyba jeszcze parę innych elementów bo po wymianie tranzystorów i diody na PK oraz TDA3562A TV nie za bardzo działa. Reaguje tylko na kontrast i obraz pojawia się tylko przy maksymalnym ustawieniu, nie reaguje na regulację jasności i nasycenia, brak kolorów, obraz niebieski, sygnały RGB: niebieski najsilniejszy ale i tak na zbyt niskim poziome DC, czerwony i zielony bardzo słabe i też na zbyt niskim poziomie DC. SSC jest OK. Obraz generowany z procesora w OSD pojawia się z kolorami, więc sygnały te przechodzą przez układy regulacji kontrastu i jasności chyba prawidłowo. Napięcia regulacyjne kontr., jasn., nasycenie wychodzą prawidłowe z procesora ale na wejściu TDA nasycenie jest zdecydowanie zaniżone 0,2-0,4 V (bez TDA jest prawidłowe 2-4 V). Regulacja kontrastu 2,15-4,25 V, jasność 0,9-3,1 V więc chyba prawidłowe zakresy napięć mimo to brak reakcji na regulację jasności. Podejrzewam, że nowy TDA3562A jest też uszkodzony (prosto ze sklepu). Chyba, że ja go uszkodziłem ale tego nie mam jak sprawdzić. Zamierzam dokładniej opisać to z podaniem zakresów napięć, oscylogramów RGB, Y, chrominancji i wszystkich innych szczegółowych danych jakie posiadam ale to chyba nie powinno się pojawić na tym forum tylko np. na TV Serwis/Początkujący.
Normalnie TV zasilam sygnałem z kablówki ale podczas testów podłączam obraz kolorowe pasy z komputera Commodore 64.