logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 wyswietlacz - Czy możliwa jest wymiana wyświetlacza na monitor ?

anszun 05 Sie 2020 14:12 6048 8
REKLAMA
  • #1 18855385
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Witam ! Mam peugeota 407, a w nim monochromatyczny wyświetlacz, który w czasie upałów jest nieczytelny aż do ochłodzenia. Podobno ten typ tak ma.
    Czy możliwe jest zastosowanie monitora cofania 7" z Chin ? Czy wymaga to poważnych przeróbek ?
  • REKLAMA
  • #2 18855399
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3260
    anszun napisał:
    Czy możliwe jest zastosowanie monitora cofania 7" z Chin ?

anszun napisał:
    Czy wymaga to poważnych przeróbek ?

Tak, wymaga "poważniejszych" przeróbek.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18855474
    anszun
    Poziom 18  
    O ! Dzięki :) To już coś. Nie boję się przeróbek mechanicznych i elektrycznych, ale ewentualne programowanie to nie moja ( niestety) działka. Czy mógłby Pan rozwinąć temat ?
  • #4 18856880
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3554
    Problem polega na tym, że wyświetlacz jest podłączony bezpośrednio do fabrycznego radia, do którego z kolei za pośrednictwem sieci can trafiają informacje o m. in nastawach klimatronika, zapiętych pasach etc.
    Na znanym portalu aukcyjnym można kupić wyświetlacze pozbawione fabrycznej wady, np Link
  • REKLAMA
  • #5 18857227
    anszun
    Poziom 18  
    A czy monitorek nie może być podłączony do radia np. przez jakiś moduł pośredni ?
    Marzyło by mi się wykorzystanie go zamiast wyświetlacza, który obsługiwałby także kamerkę cofania.
  • #6 18857322
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    carrot napisał:

Na znanym portalu aukcyjnym można kupić wyświetlacze pozbawione fabrycznej wady, np Link

Tego nie wiadomo czy te wyświetlacze nie będą miały tej wady po jakimś czasie - technologia jest ta sama - i zmieniło się miejsce składania - na gorsze...

anszun napisał:
    A czy monitorek nie może być podłączony do radia np. przez jakiś moduł pośredni ?
    Marzyło by mi się wykorzystanie go zamiast wyświetlacza, który obsługiwałby także kamerkę cofania.

A nie lepiej wymienić radio na RT3-4
  • REKLAMA
  • #7 18857482
    anszun
    Poziom 18  
    Pewnie słuszne by było wymienić całe radio, ale po pierwsze to spore koszty, a i satysfakcja mniejsza :)
  • #8 18858478
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Są nakładki na lusterka wewnętrzne, które robią jako lusterko i wyświetlacz do kamerki cofania - i jeszcze jest też tam druga kamerka jako rejestrator drogowy - takie combo. I ładnie to wygląda wewnątrz.
    Dodatkowy wyświetlacz zamontowany gdzieś na desce psułby mi ogólną harmonię autka w środku ;)
    407 jest tak ładna, że nie chciałbym tam nic dokładać.
  • #9 19053569
    anszun
    Poziom 18  
    Zainstalowałem monitorek 7". Bardzo pomaga z kamerką cofania, ale nadal męczy mnie pytanie czy z pokładowego radia można by do niego wysyłać komunikaty ( zrezygnować z wyświetlacza oryginalnego )

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Peugeota 407 z monochromatycznym wyświetlaczem, który staje się nieczytelny w wysokich temperaturach, pyta o możliwość wymiany na monitor cofania 7" z Chin. Odpowiedzi wskazują, że wymiana wymaga poważniejszych przeróbek, w tym potencjalnego programowania, ponieważ wyświetlacz jest bezpośrednio połączony z fabrycznym radiem, które komunikuje się przez sieć CAN. Istnieje możliwość zakupu wyświetlaczy bez fabrycznej wady, ale nie ma pewności, czy nowe wyświetlacze nie będą miały podobnych problemów. Użytkownik rozważa również zastosowanie monitora jako zamiennika oryginalnego wyświetlacza, który obsługiwałby kamerę cofania. Wspomniano o alternatywnych rozwiązaniach, takich jak nakładki na lusterka wewnętrzne, które integrują funkcje wyświetlacza i rejestratora. Użytkownik zainstalował już monitor 7", ale nadal zastanawia się nad możliwością przesyłania komunikatów z radia do nowego wyświetlacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA