logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Mikrotik RB3011 dla LAN z AP Ubiquiti i izolacją sieci

Belialek 06 Sie 2020 18:47 897 4
  • #1 18857600
    Belialek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Witam,

Przy okazji remontu chciałem zmodernizować swoją sieć LAN, i zrobić to bardziej profesjonalnie niż do tej pory :) Udało mi się kupić za okazyjną cenę router Mikrotik z serii routerband i na nim chciałbym to wszystko ogarnąć. W sieci mam monitoring IP, 3x AP oraz zwykłe urządzenie końcowe ethernet.

Założenia:

Mikrotik routerboard (RB3011):
    port eth1 - podłączony router dostawcy internetu
    port eth2 - niezarządzany switch#1 POE pod monitoring
    port eth3 - niezarządzany switch#2 POE pod AP (3x Ubiquiti UniFi)
    port eth4 - niezarządzany switch na resztę urządzeń (komputer, drukarka, TV, konsola etc.)

Router dostawcy internetu ma adres lokalny 192.168.100.1 i nie mogę tego zmienić, ogólnie chciałbym go tylko potraktować jako dawcę sygnału i żeby za wszystko inne odpowiadał Mikrotik. Zależy mi na tym, aby urządzenia końcowe podłączone przez AP nie miały możliwości komunikowania się z urządzeniami podłączonymi przez kabel (np. żeby z telefonu nie można było się połączyć po sieci LAN z komputerem stacjonarnym czy z rejestratorem IP).

Czy na tym routerze można ustawić maksymalną prędkość dla każdego urządzenia podłączonego przez AP na np. 10Mbit/s?

Bedę wdzięczny za wskazówki dot. konfiguracji :)
  • #2 18858245
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Belialek napisał:
    Router dostawcy internetu ma adres lokalny 192.168.100.1 i nie mogę tego zmienić, ogólnie chciałbym go tylko potraktować jako dawcę sygnału i żeby za wszystko inne odpowiadał Mikrotik. Zależy mi na tym, aby urządzenia końcowe podłączone przez AP nie miały możliwości komunikowania się z urządzeniami podłączonymi przez kabel (np. żeby z telefonu nie można było się połączyć po sieci LAN z komputerem stacjonarnym czy z rejestratorem IP).

Dajesz różne podsieci na wifi i lan i tniesz między nimi ruch na ip/firewall.
    Belialek napisał:
    Czy na tym routerze można ustawić maksymalną prędkość dla każdego urządzenia podłączonego przez AP na np. 10Mbit/s?

Tak można.
  • #3 18858295
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18858299
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Erbit napisał:
    To kiepski pomysł aby były podwójny NAT.

Nie wiem czy mu tak zależy jak nie ma publicznego IP...
    Cięcie ruchu w bridge-u też kiepski pomysł...
    Przydałby się zarządzalny switch.
  • #5 18858308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA