logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP EliteBook 8730w a ładowanie - Ładowanie baterii

poetanonclarus 07 Sie 2020 17:47 1113 4
  • #1 18859180
    poetanonclarus
    Poziom 6  
    Witam. Mam problem z ładowaniem baterii w w.w. modelu HP. Sprawa wygląda tak, że wymieniałem kabel w zasilaczu, bo przerywał i przylutowałem odwrotnie bieguny... Po włożeniu wtyczki do HP-ka, laptop zgasł. Po zmianie biegunów w zasilaczu laptop normalnie się włączył, ale nie ładuje baterii. I tu pytanie, czy uległ uszkodzeniu układ ładowania na płycie głównej, czy elektronika baterii? Po wyjęciu baterii HP-k idzie na zasilaczu. Po włożeniu baterii jej nie ładuje. Po wyjęciu wtyczki - gaśnie... Czy wymiana baterii na nową pomoże, czy też jest to problem na płycie głównej?
  • #2 18859774
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Ocena: 279
    poetanonclarus napisał:
    Po zmianie biegunów w zasilaczu laptop normalnie się włączył, ale nie ładuje baterii. I tu pytanie, czy uległ uszkodzeniu układ ładowania na płycie głównej, czy elektronika baterii?
    Raczej układ ładowania na płycie.

Czy zasilacz jest rozpoznawany w BIOS?
    Zmierz napięcia na wszystkich pinach złącza baterii na płycie, podpięty zasilacz bateria wyjęta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18859852
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Jeśli się nie mylę, to w kablu zasilacza jest jeszcze pin ID i nie bardzo "on lubi" jak mu się poda tam zasilanie...
    Pytanie więc - pomyliłeś tylko kable zasilania czy też ten pin ?
  • #4 18994780
    poetanonclarus
    Poziom 6  
    Odświeżam temat :-) Trochę już miałem dość używania laptopa tylko na kablu i skontaktowałem się z serwisem, który za naprawę układu ładowania na płycie gł. krzyknął mi 200-250 zł. Trochę dużo zważywszy na to, że laptop jest wart może z 400-500 zł, a zakup całej płyty do tego modelu to koszt jakieś 70-120 zł. Postanowiłem przy tym podłubać samodzielnie. Po uaktualnieniu BIOS-u okazał się, że jak wyjmę baterię i ją włożę z powrotem, to laptop na chwilę ładuje - świeci się dioda od zasilacza, a w systemie Win7 nareszcie jest info, że podłączony - ładuje. Jednak bateria nie jest fizycznie ładowana - jest cały czas 0%. Wszelkie programy do testowania baterii nie mogły niczego z niej odczytać. Postanowiłem zaryzykować te 70-80 zł. i zamówiłem nową baterię-zamiennik. Podłączyłem, po czym bateria została naładowana do 100%. Czyli wychodzi na to, że podczas tej przypadkowej zmiany biegunów do uszkodzenia doszło w elektronice baterii na szczęście, a nie na płycie głównej. I taki to przypadek mi się przydarzył. Czasem wystarczy trochę pogmerać tu i tam i człowiek samodzielnie może coś naprawić.
  • #5 18994783
    poetanonclarus
    Poziom 6  
    Odświeżam temat :-) Trochę już miałem dość używania laptopa tylko na kablu i skontaktowałem się z serwisem, który za naprawę układu ładowania na płycie gł. krzyknął mi 200-250 zł. Trochę dużo zważywszy na to, że laptop jest wart może z 400-500 zł, a zakup całej płyty do tego modelu to koszt jakieś 70-120 zł. Postanowiłem przy tym podłubać samodzielnie. Po uaktualnieniu BIOS-u okazał się, że jak wyjmę baterię i ją włożę z powrotem, to laptop na chwilę ładuje - świeci się dioda od zasilacza, a w systemie Win7 nareszcie jest info, że podłączony - ładuje. Jednak bateria nie jest fizycznie ładowana - jest cały czas 0%. Wszelkie programy do testowania baterii nie mogły niczego z niej odczytać. Zmierzyłem też miernikiem wyjścia napięć dochodzących do laptopa i okazało się, że coś tam jednak wychodzi, jakieś 13V. Postanowiłem zaryzykować te 70-80 zł. i zamówiłem nową baterię-zamiennik. Podłączyłem, po czym bateria została naładowana do 100%. Czyli wychodzi na to, że podczas tej przypadkowej zmiany biegunów do uszkodzenia doszło w elektronice baterii na szczęście, a nie na płycie głównej. I taki to przypadek mi się przydarzył. Czasem wystarczy trochę pogmerać tu i tam i człowiek samodzielnie może coś naprawić.

Dodano po 1 [minuty]:

Temat rozwiązany
REKLAMA