logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude E6540 - Czarny ekran po wgraniu starego Biosu

elektronik1111 10 Sie 2020 19:00 798 7
REKLAMA
  • #1 18863736
    elektronik1111
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,

Za pomocą programatora TL866CS wgrałem nowy BIOS.bin. Stary, który działał zabezpieczyłem. Wgrałem nowy BIOS znaleziony na forum i okazało się, że jest czarny ekran. Niestety nie udało mi się znaleźć innych plików dlatego chciałem wrócić do pierwotnego stanu i wrzuciłem stary bios na kości. Niestety okazało się, że jest czarny ekran(na starym biosie, który wcześniej działał).

Laptop: Dell Latitude E6540
    Płyta: VALA0 LA-9411P Rev:1.0(100)

Dodam, że posiadam są 2 kości.
    1. (U52), Winbond 25Q64FVS (Main BIOS)
    2. (U53), Winbond 25Q32FVS ( EC)

Na początku przeprogramowałem tylko tą pierwszą kość, dopiero później kolejną(nie wiem czy to nie spowodowało jakiegoś uszkodzenia).
  • REKLAMA
  • #2 18863758
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    elektronik1111 napisał:
    Niestety okazało się, że jest czarny ekran(na starym biosie, który wcześniej działał).

Po zaprogramowaniu zrobiłeś weryfikację wgranego wsadu?
  • REKLAMA
  • #3 18864131
    elektronik1111
    Poziom 2  
    Widziałem tą funkcję ale nigdy z niej nie korzystałem. Na czym polega ta weryfikacja?
  • #4 18864395
    miecho18
    Spec od komputerów
    Na sprawdzeniu zgodności wsadu wgranego do kości z tym z pliku.
  • #5 18864659
    elektronik1111
    Poziom 2  
    W takim razie opłaca mi się wylutować obie kości i je zweryfikować?

Czy jeśli już zamontowałem niezweryfikowane i odpaliłem płytę to w przypadki kiedy wsad nie pasował do tych kości, mogło się coś uszkodzić na płycie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18864822
    miecho18
    Spec od komputerów
    Cytat:
    W takim razie opłaca mi się wylutować obie kości i je zweryfikować

Od tego należałoby zacząć skoro przedtem działał na tym wsadzie prawidłowo.
    Cytat:
    Czy jeśli już zamontowałem niezweryfikowane i odpaliłem płytę to w przypadki kiedy wsad nie pasował do tych kości, mogło się coś uszkodzić na płycie?

Nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18864846
    muczo
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    Jeżeli nie programowałeś kości EC to nie ruszaj tego elementu skup się na kości bios a konkretnie na wsadzie.
    Prawdopodobnie uległ on uszkodzeniu , lub została źle zapisana kopia na dysku.
    Odzyskaj ME region z oryginału i kombinuj z nowym wsadem
  • #8 18865337
    elektronik1111
    Poziom 2  
    Wylutowałem kość z głównym biosem wrzuciłem na programator i kliknąłem weryfikuj, pojawił się komunikat "Verify finished". Nie wiem czy na tym ma polegać ta weryfikacja. Zrobiłem też coś takiego, że załadowałem ten stary działający plik do programu i z wsadzoną kością zweryfikowałem. Również wyskoczył ten sam komunikat.

Cytat:
    Witam
    Jeżeli nie programowałeś kości EC to nie ruszaj tego elementu skup się na kości bios a konkretnie na wsadzie.
    Prawdopodobnie uległ on uszkodzeniu , lub została źle zapisana kopia na dysku.
    Odzyskaj ME region z oryginału i kombinuj z nowym wsadem

Programowałem ją również, dlatego nie jest w oryginalnym stanie. A czy jeśli uda mi się zrobić główny wsad a ten EC zostanie stary to nie będą się ze sobą gryzły?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Latitude E6540 napotkał problem z czarnym ekranem po wgraniu nowego BIOS-u za pomocą programatora TL866CS. Po próbie przywrócenia starego BIOS-u, który wcześniej działał, problem nadal występuje. Użytkownik posiada dwie kości pamięci: Winbond 25Q64FVS (główny BIOS) oraz Winbond 25Q32FVS (EC). W dyskusji poruszono kwestie weryfikacji wsadu BIOS-u oraz potencjalnych uszkodzeń płyty głównej. Użytkownik został poinstruowany, aby skupić się na kości BIOS-u i sprawdzić, czy wsad nie uległ uszkodzeniu, a także rozważyć odzyskanie regionu ME z oryginału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA