logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór laptopa do 4k z dobrą matrycą do zdjęć, 15.6

Imekxus 11 Sie 2020 18:00 567 4
  • #1 18865285
    Imekxus
    Poziom 20  
    Ocena: 234
    Cześć,

Koleżanka lubi fotografować, chce kupić laptopa do 4 tysięcy i zależy jej na jak najlepszej jakości zdjęć, tylko ona ich nie obrabia a przegląda na laptopie stąd chce np, żeby zdjęcia nie były przeżółkłe, po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że może na jej obecnym sprzęcie kąt widzenia mocno zmienia jakość obrazu albo coś w ten deseń.

Ja specem nie jestem, ale wydaje mi się, że karta graficzna NIE MA ŻADNEGO WPŁYWU na jakoś przeglądanych zdjęć (ma wpływ np na szybkość obróbki w programach graficznych, generowaniu renderów itp) - jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi ale obecnie zasugeruję jej kupienie czegoś bez karty skoro to tylko do przeglądania. Jeśli mam rację to pewnie zależy jej na matrycy, muszę dopytać jaka ma ona być jeśli chodzi o rozmiar, ale załóżmy wstępnie, że około 15,6" przekątna. Pytanie do was to oczywiście czy mam rację z tą kartą graficzną (ciągle nie widzę jaki miała by mieć ona wpływ na jakoś przeglądanych zdjęć) i oczywiście o polecenie konkretnych modeli, tak między 3-4 tysiące złotych, oczywiście nowe.

Cenne byłyby też informacje jak np "szukaj laptopów z matową matrycą" itp.
  • Pomocny post
    #2 18866034
    Manmartin
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Do przeglądania zdjęć może być cokolwiek, nie ma sensu wydawać 4 tyś... Do obróbki korzystam z MSI GE72 MVR, grafika przydaje mi się własnie do renderów. Laptop z wyższej półki, matryca bardzo przyjemna, ale szczerze mówiąc bardziej naturalne kolory miałem na starym Dellu M4500. Do samego oglądania wystarczy zwykły laptop, matryca matowa jak najbardziej, na bym wziął pendrive z fotkami i poszedł do sklepu pooglądać i porównał na jakim jest dobre odwzorowanie kolorów. Bardziej koleżance będzie pewnie zależeć na długości pracy na baterii niż grafice... Szukaj z grafiką zintegrowaną i dyskiem SSD, żeby czasem nie 'mulił'. Tata ma zwykłego Acera z 2012 za 1300zł, bateria dalej trzyma 3-4h i laptop bardzo przyjemnie chodzi, matryca też bardzo ładnie wyświetla.
    Bardzo dobre są laptopy DELL, ja bym szukał w tym kierunku, jeśli chce na niego trochę wydać.
  • Pomocny post
    #3 18868844
    Stever2
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Bez sensu tyle wydawać do około 2,5k-3k kupisz już przyzwoity laptop z matrycą IPS.
  • #4 18869111
    Imekxus
    Poziom 20  
    Stever2 napisał:
    Bez sensu tyle wydawać do około 2,5k-3k kupisz już przyzwoity laptop z matrycą IPS.

Dałbyś radę dać z 2-3 przykłady z jakichś znanych sklepów np xkom? żebym wiedział czego szukać
  • #5 18894505
    Imekxus
    Poziom 20  
    Rozwiązano, zakup zgodny z poleceniami z tematu
REKLAMA