logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki

simson5 15 Sie 2020 18:51 1257 19
REKLAMA
  • #1 18871950
    simson5
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Cześć potrzebne mi wskazówki jak pokutować jtag co z czym oglądałem filmy czytałem i już nie mam pewności więc zamieszczam schemat złącza wyjścia z programatora i potrzebne mi info co z czym połączyć. Programator svod3
    Załączniki:
    • Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki IMG_20200815_181034.jpg (2.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki Screenshot_2020-08-15-18-09-54-686_com.google.android.apps.docs.jpg (186.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18872139
    simson5
    Poziom 8  
    Chcę zaprogramować kbc (mec ) muszę przylutować przewody do płyty i programatora jaki pin do jakiego chyba prościej się już nie da 😄

Dodano po 8 [minuty]:

Oglądałem ten film i polutowane piny są z lewej strony a mi się wydaje że powinny być z prawej ( z tej perspektywy jak się patrzy oglądając to ) ( pin 1 gniazda niech będzie z prawej ok )dlatego pytam doświadczonych ludzi jak polutować płytę z programatorem żeby działało
    https://m.youtube.com/watch?v=xRjDz4YWfRU Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Dobra na filmie jest inna płyta gniazdo jest odwrócone 🤣 mam kolejne pytania są 4 piny oznaczone jtag na schemacie czyli te lutujemy do programatora jest jeszcze 5 który ma oznaczenie rst na programatorze a w schemacie MEC_DBG_RST ( polutować je razem ????? I kolejne pytanie płyta główna ma być w stenbay czy normalnie włączona do programowania ( w stenbay nie ma tam żadnego napięcia ) pytam bo będę robił to pierwszy raz

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

Dobra już sobie poradziłem polutowałm tylko te piny oznaczone jtag czyli 4 i masę działa odczyt zapis ale mam pytanie jest jakiś program do wyciągnięcia z biosu wsadu kbc ???
  • #4 18872469
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    simson5 napisał:
    jest jakiś program do wyciągnięcia z biosu wsadu kbc
    Wsad dla KBC występuje we wsadach BIOSu które mogą się samoczynnie zaprogramować - np. ITE. Wyciąga się np. edytorem hex.
    Tu raczej nie będzie wsadu dla KBC we wsadzie BIOSu. Jeśli masz oryginalny wsad z KBC możesz przeszukać wsad BIOSu szukając np. początku wsadu KBC.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18872589
    simson5
    Poziom 8  
    Musi być wyciągnięty z biosu który jest aktualnie wgrany w laptopie czy może być wyciągnięty z innego wsadu biosu
  • REKLAMA
  • #6 18872702
    sk1977
    Spec od komputerów
    Nie może być wyciągnięty z wsadu BIOSu jeśli go tam nie ma.
    Wsad dla KBC znajduje się we wsadzie BIOS w przypadku KBC ITE, nie dotyczy to ENE i MEC.
    Potrzebujesz odpowiedniego wsadu KBC i nie szukaj go we wsadzie BIOSu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18873450
    simson5
    Poziom 8  
    No właśnie i tu problem zgrałem orginalny bios żeby poszukać w nim wsadu ec zgrałem też wsad z mec i szukam podobieństw coś znalazłem ale początek się różni pierwsze będą foty z biosu ostatnie dwa z mec Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki

Dodano po 1 [minuty]:

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź co robię zle
  • #8 18873513
    sk1977
    Spec od komputerów
    simson5 napisał:
    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź co robię zle
    - jeszcze raz. Szukasz wsadu do KBC we wsadzie BIOSu. To robisz źle. To działa jeśli KBC to ITE. Ty masz MECa.
    Nie podajesz wielu potrzebnych informacji, więc masz odpowiedzi oparte na tym co podajesz...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18873531
    simson5
    Poziom 8  
    Więc jak wyciągnąć wsad do mec z bios przepraszam ale jestem zielony

Dodano po 58 [sekundy]:

Jakie podać info

Dodano po 8 [minuty]:

Przepraszam nie zauważyłem postu że w moim biosie nie ma wsadu do kbc mec to w takim razie może ktoś poratuje takim wsadem
    Załączniki:
    • Lenovo ThinkPad t450s - Programowanie mec potrzebne wskazowki Screenshot_2020-08-04-10-38-17-377_pl.allegro.jpg (834.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18873546
    simson5
    Poziom 8  
    Na zdjęciu nr plyty

Dodano po 17 [minuty]:

Wgrywałem już dwa wsady które dostałem w necie podobno dobre ale płyta na nich jest zupełnie martwa po wgraniu orginalnego uruchamia się ale jest problem z wykrywaniem bateri i ladowaniem zmieniałem charger na napewno dobry i nic napięcie na pinach gniazda bateri odpowiedzialnych za komunikację jest płyta była zalana więc chciałem na początek zmienić wsad mec
  • #11 18873579
    sk1977
    Spec od komputerów
    Wsad jest dostępny np. na vinafix. Nie za darmo - jak to na vinafix.
    Masz wsad w którym początek wygląda ok. Po co szukasz wsadu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18873596
    simson5
    Poziom 8  
    Dostałem już wsad z finafix i płyta na nim jest martwa czyli coś tu nie gra dlatego pomyślałem że może ktoś z was ma wsad skoro nie ładuje baterii i płyta daje błędy przy uruchomieniu na początek chciałem przeprogramować mec bios już zrobilrm
  • #16 18873630
    simson5
    Poziom 8  
    Mam tylko jeden komplet orginalny ten co był reszta to zbieranina i nie mam pewności czy bios i mec są z tej samej plyty

Dodano po 1 [minuty]:

Ok dzięki za info

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Pobrałem nowy komplet i mec martwy tylko po wgraniu orginalnego wsadu uruchamia płytę czy możliwe że jest uszkodzony bo już wgrywam 4 wsad i żaden nie działa zmieniam też bios
  • #17 18873772
    sk1977
    Spec od komputerów
    Raczej szukałbym uszkodzenia w innym miejscu. Zachowanie płyty może być różne innych wersjach BIOSu/EC przy tej samej usterce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 18873839
    simson5
    Poziom 8  
    Zauważyłem na jednej wersji biosu daje 4 beep problem z zegarem na drugiej 2 beep problem z pierwszymi 64 kB pamięci lub parzystość ram zintegrowany zalanie było po drugiej stronie płyty padnięta przetwornica od 3...5..v chciałem przeprogramować mec ze względu że bateri nie widzi ale nie sądziłem że będzie problem z podmiana wsadu mec masakra jakaś ten ostatni co ściągnęłam żywcem wyciągnięty że wsadu biosu sprawdzałem w hexedytor
  • #19 18873985
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    Jaką wielkość ma wsad zgrany z MECA?
    Nie mam w tej chwili zapisków dotyczących tej płyty- urlop ale z tego co pamiętam to też miałem problemy z tą płytą jeśli chodzi o programowanie MECA.
    Jak wrócę to postaram się coś więcej napisać.
  • #20 18874069
    simson5
    Poziom 8  
    192kb spoko odezwij się ja w między czasie będę szukał dalej

Dodano po 12 [minuty]:

Kolega sk1977 napisał że szukał by usterki gdzie indziej ale zostaje wtedy chyba już tylko procesor

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących programowania MEC (KBC) w laptopie Lenovo ThinkPad T450s przy użyciu programatora SVOD3. Zadaje pytania dotyczące podłączenia pinów JTAG oraz RST, a także poszukuje odpowiednich wsadów do KBC. W trakcie dyskusji pojawiają się informacje o różnicach między wsadami BIOSu a wsadami KBC, a także o problemach z wykrywaniem baterii i ładowaniem po wgraniu różnych wsadów. Użytkownik zauważa, że płyta główna może być uszkodzona, co wpływa na jej działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA