logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apple Iphone 7 brak podświetlenia na płycie - zwarłem

jarek21402140 19 Sie 2020 00:20 735 3
REKLAMA
  • #1 18877311
    jarek21402140
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 3
    Hej, uwaliłem iphone 7 - dokładnie podświetlenie na płycie głównej, włączając telefon nie ma podświetlenia lcd. Wpinając antenkę nie odłączyłem baterii i gdzieś zwarłem na sekundę w tych okolicach zaznaczonych na foto i poleciał dymek... :( Wszystko działa, dotyk i obraz jest ale widoczny pod kątem, może ktoś wie jak pomóc? trochu lutownicą luż przypaliłem plastik (gniazdo) ale niczemu to nie przeszkadza, to tylko tak strasznie wygląda na powiększonym foto, może trzeba gdzieś mostek pociągnąć tylko nie wiem do jakiego pinu... A może bezpiecznik gdzieś padł? Dodam, że zaśmierdziało delikatnie. Przed lutowaniem nie było widocznych upaleń, przepaleń, żadnego czarnego podejrzanego elementu.
    Załączniki:
    • Apple Iphone 7 brak podświetlenia na płycie - zwarłem 20200819_000938a.jpg (3.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18877340
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Jeśli ci zależy na tym by telefon działał to oddaj do serwisu, takie naprawy można robić ale trzeba mieć wiedzę, sprzęt i nie byle jaki bo zaczynajmy od mikroskopu a kończąc na dobrej lutownicy. Pewnie uwaliłeś jakiś układ scalony i sam tylko go dobijesz. A jak chcesz kombinować to chyba gdzieś w sieci są schematy tego modelu jak poszukasz to znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 18877589
    sinyvfr
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Raczej do wymiany dwa kondensatory,dlawik i gniazdo raczej tez.
  • #4 18877673
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 434
    Zaden z osmolonych elementow ze zdjecia nie ma nic wspolnego z podswietlaniem. Trzeba to tylko ladnie oczyscic i nie dotykac juz lutownica zlacza bo za chwile bedzie do wymiany. Trzeba spokojnie pomierzyc, wyjac plyte i zobaczyc czy tylko dlawik spalilo czy poszlo dalej i diody tez do wymiany. Generalnie sadzac po tym co widac lepiej oddac to komus kto ma jakies pojecie bo za chwile moze byc duzo wiecej usterek.
REKLAMA