logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W końcu się stało! - Padł Alcatel OT Easy DB :(

makaroff 09 Paź 2005 13:26 1040 8
  • #1 1884745
    makaroff
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam!

Po wyjęciu telefonu z kieszeni stwierdziłem, że musiała wyładować się bateria bo telefon był wyłączony(wcześniej tj rano było wszystko dobrze czyli działał) więc po powrocie podłaczam ładowarkę i nic nie ładuje.
    Wobec tego pomyślałem, że padła bateria więc poszedłem i na giełdzie kupiłem świeżutkiego Foof'a :D. Wróciłem z giełdy podłaczam do ładowarki a tu nie ładuje. Sprawdziłem napięcia na ładowarce-wyglada na to, że pracuje bo jest napiecie.

Zawsze myślałem, że tego typu krążowniki są tak zbudowane, że tam się nie ma co zepsuć ale jednak:) dodam, że telefon jest bardzo stary, ja nie mam pojęcia czy coś mogło odmówić posłuszeństwa "ze starości"?

Mam pytanie: czy ktoś naprawiał kiedyś taki telefon albo zetknął się z podobnym problemem?
  • #2 1884834
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Witam !!

Mi właśnie dwa dni temu padł identycznie. tyle tylko że parę razy włączył się na ładowarce, a po 1 do 2 sekund się wyłączał. Wreszcie zgasł całkiem. Rozbiorę i poszukam czy nie ma "wysmałków".

Powodzenia - DANThE
  • #3 1884902
    makaroff
    Poziom 13  
    Ja go teraz rozkręciłem i przeczyściłem styki te między ładowaniem a płytką ale nie pomogło:( "Na oko" nie było nic spalone.

Danthe jakbyś coś znalazł to daj znać, bo szkoda by było fona:D
    Pozdrawiam!
  • #4 1884991
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Na moje oko sofcikn usiadł. Po jego wgraniu telefonik będzie jak nowy ;)
  • #5 1901991
    makaroff
    Poziom 13  
    Mam pytanie do ekspertów:

Czy mając kabel komp-telefon do tego Alcatela OT Easy mógłbym sam sobie zgrać soft? Mozna znalezc software w internecie? Co mi jest potrzebnedo tego celu?

pytam bo byłem dzisiaj na giełdzie ale nikt się nie chciał podjąc:(
  • #6 1902035
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    hehe... dobrzy są ci na giełdach :) kiedyś nie potrafili mi postawić sagema mc922, ale do rzeczy poszukaj w necie softu "alcatel repairer by MINHEA" no i kabelek jak najbardziej wskazany, oraz buckup flasha , tak na wszelki wypadek
  • #7 1902219
    makaroff
    Poziom 13  
    jeśli jest to do zrobienia samemu to muszę najpierw kupić kabelek z Allegro:D chyba, że ktoś wie gdzie w krakowie mozna nabyć takie cudo??
    oczywiście po cenie mniejszej niż cena samego telefonu:D
  • #8 1903617
    alpin
    Poziom 25  
    Ocena: 106
    Jeśli to uszkodzenie SW to wystarczy zdjąć locka Andromedą 5.9 i wstanie.
  • #9 1903759
    makaroff
    Poziom 13  
    Alpin - powiedz mi w takim razie gdzie to zrobić (w Krakowie) i ile to kosztuje? Jeśli dużo(czyt. więcej niż sam telefon) to bede próbował sam.

Chyba, że ktoś z forumowiczów mieszkających w Krakowie(dysponujących kablem do takiego alcatela, odrobina czasu i chęci) wyświadczy mi taką usługę za piwo, no może dwa:D ?

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Alcatel OT Easy DB przestał się ładować po całkowitym rozładowaniu baterii. Pomimo wymiany baterii na nową i sprawdzenia napięcia na ładowarce, urządzenie nie reaguje na ładowanie. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu oprogramowania (softu), które można naprawić poprzez wgranie nowego softu za pomocą specjalnego kabla łączącego telefon z komputerem. Wskazano program "alcatel repairer by MINHEA" oraz narzędzie Andromeda 5.9 do zdjęcia blokady (locka). Wymagana jest również kopia zapasowa flasha. Dyskusja porusza także kwestie dostępności kabla w Krakowie oraz możliwość samodzielnej naprawy lub skorzystania z pomocy innych użytkowników. Fizyczne uszkodzenia płyty lub styków zostały wykluczone po czyszczeniu i wizualnej inspekcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA