logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompka 220-240V / 12V 35W, a gniazdko na 110V?

Matt01x 23 Sie 2020 14:59 948 2
REKLAMA
  • #1 18884875
    Matt01x
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Witam,
    Kieruję się z zapytaniem o taką rzecz. Kupiłem materac do spania ale pompowanie go ręcznie jest strasznie męczące i trwa bardzo długo. Można do takiego materaca kupić pompkę elektryczną o takich parametrach:
    Zasilanie: 220-240V / 12V
    Moc: 35W
    ( przykładowa pompka -> https://allegro.pl/oferta/elektryczna-pompka-materaca-pontonu-basen-230v-2-9349124178)
    Pytanie z mojej strony jest następujące, ponieważ w miejscu gdzie bym korzystał z takiej pompki dysponuję jedynie napięciem w gniazdku 110V. Czy podłączając tą pompkę do tego zasilania 110V pompka będzie działać i się nie zepsuje?
    Z góry bardzo dziękuję za pomocne odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18891053
    wesmar
    Poziom 22  
    Ocena: 199
    Kolega dostawił nawias i trzeba go skasować, a aukcja się pokaże. Mam taką pompkę. Będzie działać nieco wolniej i nic się nie popsuje. Tam jest szczotkowy silnik szeregowy, uniwersalny, którego moment zależy od kwadratu prądu. Działa zarówno na AC jak i DC. Na DC będzie miała większy moment i rusza już przy 24V, a może i 12V, ale oczywiście wolno - więc nie pompuje. Jeżeli chcesz nieco ją usprawnić możesz wstawić na ten czas mostek graetza i niewielki kondensator elektrolityczny od zasilacza ATX na 200V za mostkiem. Zyskasz na prędkości i momencie. Ładnie będzie pracowała. Ale nie musisz oczywiście tego robić. Napompujesz i z sieci ~110V.
REKLAMA