logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zasilacza. Pompka elektryczna do materaca. 12 V i 65 Watt.

Mario.W 18 Gru 2006 19:53 2893 6
REKLAMA
  • #1 3345894
    Mario.W
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    Ostatnio kupiłem pompkę elektryczną do materaca, którą podłącza się pod zapalniczkę samochodową.
    Pompkę chciałbym również stosować w domu.
    Pompka jest zasilana na stałe napięcie 12V i jest 65 Watowa.
    Jak mogę do tego dobrać zasilacz żeby pompka działała na pełnej mocy w warunkach domowych.
    Transformatory od lamp halogenowych chyba nie będą się nadawały ze względu na prąd zmienny (12V).
    Chciałbym najlepiej kupić taki zasilacz ale nie wiem, jaki będzie dobry.
    Proszę Was o pomoc.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3346336
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3346362
    jendrek007
    Poziom 12  
    to jest ok 5,5A poboru prądu. Kup tafo 100W podłącz mostek prostowniczy 10A i gotowe
  • REKLAMA
  • #4 3346559
    Mario.W
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czyli z tego co rozumiem to mogę kupić trafo (czy to to samo co transformator:?:) 100W (żeby był zapas mocy i żeby się nie grzał), kupić mostek prostowniczy 10A (czyli 10Ax12V= 120Wat:?: o obojętnie jakim napięciu max np. 1000V) do tego kondensator (ale nie koniecznie:?:) i gotowe.
    Czy dobrze zrozumiałem?
    Dopiero raczkuję w tej dziedzinie więc dziękuję za wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #5 3346722
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Mario.W napisał:
    Czyli z tego co rozumiem to mogę kupić trafo (czy to to samo co transformator:?:) 100W (żeby był zapas mocy i żeby się nie grzał), kupić mostek prostowniczy 10A (czyli 10Ax12V= 120Wat:?: o obojętnie jakim napięciu max np. 1000V) do tego kondensator (ale nie koniecznie:?:) i gotowe.
    Czy dobrze zrozumiałem?
    Dopiero raczkuję w tej dziedzinie więc dziękuję za wyrozumiałość.

OK bardz dobrze.Tylko to połącz odpowiednio. :D
  • #6 3346886
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3347445
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    BC109B napisał:
    Żeby z diod prostowniczych nie zrobić diod LED (jednorazowo) a z kondensatora petardy. :) Trafo 60W wystarczy.

Policz Kolego najpierw jaki kondensator będzie potrzebny za mostkiem w przypadku zastosowania słabego trafa o niskiej sprawności przy maksymalnym obciążeniu aby napięcie nie spadało zbyt mocno. A potem udzielaj takich "mądrych" rad jak powyższa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zasilacza do pompki elektrycznej do materaca o parametrach 12 V i 65 W, zasilanej z gniazda zapalniczki samochodowej, z przeznaczeniem do użytku domowego. Zaleca się zastosowanie transformatora (trafo) o mocy około 100 W, który zapewni odpowiedni zapas mocy i minimalizację nagrzewania się. Ponieważ pompka wymaga napięcia stałego 12 V, konieczne jest zastosowanie mostka prostowniczego o prądzie znamionowym co najmniej 10 A oraz kondensatora filtrującego (np. 10 000 µF) do wygładzenia napięcia wyjściowego. Transformator powinien dostarczać prąd około 5–6 A, aby pompka mogła pracować na pełnej mocy. Wskazano, że transformatory halogenowe mogą być użyteczne po odpowiedniej modyfikacji (prostowanie i filtracja napięcia). Podkreślono konieczność odpowiedniego połączenia elementów oraz dobrania kondensatora w zależności od sprawności transformatora i obciążenia, aby uniknąć spadków napięcia i uszkodzeń komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA