logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV Samsung 65 dla odległości 2,5m i aktualizacji oprogramowania

Nik33 27 Sie 2020 19:02 1173 16
REKLAMA
  • #1 18892210
    Nik33
    Poziom 9  
    Ocena: 27
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 2,5 m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Na wprost lub pod katem około 20 stopni
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Samsung UE46F6400AW
    4. Jaką markę preferujesz?
    Samsung ze względu na długie wsparcie (aktualizacje oprogramowania) ale nie wiem jak długo inne marki zapewniają wsparcie. Miałem LG kupowany miej więcej w tym samym czasie co ten Samsung i tam aktualizacji praktycznie nie było przez co SmartTV bardzo szybko stało się bezużyteczne. Aktualizację są dla mnie ważne dlatego chodź LG oferuje fajne technologie i jakość to ten element jest dużym minusem.
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 65"
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Cyfrowy polsat, Steam link (z którego rzadko korzystam)
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, Sport, Netfix
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC?
    Czasem PC przez Steam Link (rzadko) zadowala mnie jakość na TV który mam teraz. Może kiedyś kupie konsole wiec to raczej kategoria z tych "przyda się" :) możne nigdy nie wykorzystam :)
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Netflix, czasem ale rzadko youtube
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorem i w dzień. Powłoka anty-refleksyjna jest poszukiwanym dodatkiem
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Planuje 6k ale mogę 1k dołożyć żeby TV spełnił moje oczekiwania.

Reasumując szukam TV z dobrą jakością obrazu do oglądania filmów, sportu i Netflixa, długim wsparciem (aktualizacji oprogramowania) producenta, technologią anty-refleksyjną (na tym TV co mam odbijające się słonce czasem bardzo utrudnia oglądanie) za około 6k zł. Fajnie jak będzie dobry dźwięk jak nie może zainwestuje soundbar? Może czasem pogram na PC ale to ma drugorzędne znaczenie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18894189
    Nik33
    Poziom 9  
    Skłaniam się do zakupu 65Q90T ale porównując z tymi tańszymi modelami tak naprawdę nie wiem czy warto tyle dopłacać, bo np. 65Q90T ma lepszy dźwięk czy HDR, ale nie mając możliwości zobaczenie różnicy na żywo ciężko to ocenić jak i pozostałe technologie. Zadam pytanie tak: Jak przekonać żonę że warto dopłacić do droższego modelu? :)
  • Pomocny post
    #4 18894503
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Nik33 napisał:
    Jak przekonać żonę że warto dopłacić do droższego modelu?

Powiedzieć jej że była ekstra promocja i w cenie tańszego kupiłeś ten lepszy model.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18894521
    MariuszRog
    Poziom 7  
    Witam

Miałem ten sam dylemat co kupić?
    W związku z tym ze jestem fanem kina celowałem w duży ekran ok 65 cali lub więcej.
    Przeglądałem oferty i zdecydowałem się na model UE82RU8009U LED TV.
    Polecam mimo, ze model w produkcji ma już ok 2 lat to spisuje się świetnie. Cena trochę wyższa od zaplanowanej, ale naprawdę warto obraz w 4k i wielkość ekranu powala.

Reasumując jak ktoś ogląda dużo filmów to lepiej dopłacić i mieć większa przyjemność z tego.

Ps. Kanapę mamy w odległości ok 2.5 - 3 metry, ale przy 4k to i tak bez roznicy bo nie widać pixeli.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Wybór TV Samsung 65 dla odległości 2,5m i aktualizacji oprogramowania 118518484_337088527463201_9042340668779150710_n.jpg (27.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18895333
    Nik33
    Poziom 9  
    Ludwik XVI napisał:
    Nik33 napisał:

Powiedzieć jej że była ekstra promocja i w cenie tańszego kupiłeś ten lepszy model.

Tu nie o to chodzi :) Żona zadała mi takie pytanie co ma ten telewizor czego nie ma tamten że jest droższy 2k i w sumie trudno było wymienić takie cechy, które by ją przekonały :) Dla mnie dodatkowe technologie = fajny gadżet :)

Odpowiadając na drugi post do większego musiałbym, zrobić update pokoju (nowe meble) żonie na tą myśl odrazy się oczy zaświeciły :)

Reasumując SAMSUNG QLED QE65Q90TAT można teraz kupić w promocji za 7400 do tego dają Smartwatch HUAWEI WATCH GT 2 Czarny B19S za 1zł. warty 650 zł. zakładając że sprzedam go za 400 zł. cena wyniesie 7 tysi, czy warto w tej cenie kupić ten TV?

Czytając recenzję i opinie niektórzy mówili o efekcie tęczy i na zdjęciach to nieciekawie wygląda, czy mając żyrandol na środku pokoju światło z niego będzie taki efekt tęczy wywoływać na ekranie ? czy to jakaś wadę fabryczną miały te telewizory ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18895374
    MariuszRog
    Poziom 7  
    Haha odnośnie dużego tv to będzie kompromis...ty będziesz zadowolony i miał mega duży tv 4k,a zona będzie zadowolona
    i bedzie mogla meble zmienic :P Ja polecam tv na ścianie, nie lubię tv stojących i wszystkie tv zawsze wieszałem. Wbrew pozorom można dużo miejsca zaoszczędzić :). Za ten tv zapłaciłem ok 1350 euro z wysyłką. Odnośnie bajerów to zastanów się czy się opłaca i czy będziesz z nich korzystał wystarczająco czesto, bo jak nie to nie warto przepłacać tylko po to żeby mieć,a nie korzystać.
    Mój tv może nie ma super najnowszej technologii 8k,ale i tak mam podpięty pc i głośniki zew ( bo w zestawie mają ok 20w) i absolutnie mi to wystarcza.

Pozdrawiam

Ps. Powodzenia z zona :)
  • Pomocny post
    #8 18896720
    diego240
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Nik33 napisał:
    Ludwik XVI napisał:
    Nik33 napisał:

Tu nie o to chodzi :) Żona zadała mi takie pytanie co ma ten telewizor czego nie ma tamten że jest droższy 2k i w sumie trudno było wymienić takie cechy, które by ją przekonały :) Dla mnie dodatkowe technologie = fajny gadżet :)

Odpowiadając na drugi post do większego musiałbym, zrobić update pokoju (nowe meble) żonie na tą myśl odrazy się oczy zaświeciły :)

Reasumując SAMSUNG QLED QE65Q90TAT można teraz kupić w promocji za 7400 do tego dają Smartwatch HUAWEI WATCH GT 2 Czarny B19S za 1zł. warty 650 zł. zakładając że sprzedam go za 400 zł. cena wyniesie 7 tysi, czy warto w tej cenie kupić ten TV?

Czytając recenzję i opinie niektórzy mówili o efekcie tęczy i na zdjęciach to nieciekawie wygląda, czy mając żyrandol na środku pokoju światło z niego będzie taki efekt tęczy wywoływać na ekranie ? czy to jakaś wadę fabryczną miały te telewizory ?

Chcesz obejrzeć netflixa w nowym wymiarze to odpuść sobie TV LCD a bierz Oleda, miałeś doczynienia z LG i narzekałes na smarta ale to pewnie było spowodowane tym że albo kupiłeś kiedyś LG bez Webosa albo kupiłeś jakiś model który był bardzo długo w produkcji dla przykładu taki model jak LG LB650 był produkowany łącznie przez 4 lata na webosie 2.0 i wystarczyło że trafiłeś na wersje z konca produkcji stąd mogły sie skończyc aktualizacje. Generalnie LG i Samsung daje do 5 lat aktualizacji na aplikacje ale trzeba pamietać tez o tym że do dyspozycji jest przegladarka internetowa a z niej odpali sie wszystko nie zależnie od aktualizacji. Majac taki budżet strzelisz sobie w kolano kupując Qleda, znam dużo osób które przesiadło sie z LCD na Oled lub maja ta i tą technologie i zawsze odpowiedź jest Oled "the best"
  • #9 18897783
    Nik33
    Poziom 9  
    diego240 napisał:
    Majac taki budżet strzelisz sobie w kolano kupując Qleda, znam dużo osób które przesiadło sie z LCD na Oled lub maja ta i tą technologie i zawsze odpowiedź jest Oled "the best"

Możesz konkretny model podać albo linka mi nie udało się nic ciekawego znaleźć w takiej cenie z technologią OLED 65".
    Na początku chciałem przeznaczyć 5-6k ten Samsung będzie mnie kosztował 7k wiec to jest granica mojego budżetu więcej nie chce wydać na telewizor. Chyba że będzie jakaś promocja np. z Soudbarem wyjdzie dobra cebula to mogę przeznaczyć więcej pieniędzy :). Jedną z wad tego Samsunga jest brak Dolby Vision ale nie mam pojecie jak to będzie się przekładać na oglądanie Netflixa np. jaka będzie różnica miedzy LG OLED65B9SLA vs SAMSUNG QLED QE65Q90TAT?
  • Pomocny post
    #10 18898115
    diego240
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Nik33 napisał:
    diego240 napisał:
    Majac taki budżet strzelisz sobie w kolano kupując Qleda, znam dużo osób które przesiadło sie z LCD na Oled lub maja ta i tą technologie i zawsze odpowiedź jest Oled "the best"

Możesz konkretny model podać albo linka mi nie udało się nic ciekawego znaleźć w takiej cenie z technologią OLED 65".
    Na początku chciałem przeznaczyć 5-6k ten Samsung będzie mnie kosztował 7k wiec to jest granica mojego budżetu więcej nie chce wydać na telewizor. Chyba że będzie jakaś promocja np. z Soudbarem wyjdzie dobra cebula to mogę przeznaczyć więcej pieniędzy :). Jedną z wad tego Samsunga jest brak Dolby Vision ale nie mam pojecie jak to będzie się przekładać na oglądanie Netflixa np. jaka będzie różnica miedzy LG OLED65B9SLA vs SAMSUNG QLED QE65Q90TAT?

Jak sam już wymieniłeś LG B9SLA, LGB9 lub w media Expert LG B97 - baza tych TV jest taka sama, roznice są nie wielkie, B9 SLA to wersja pod mistrzostwa w piłce nożnej które się nie odbyły - TV ma ustawienia obrazu "Football Mode" a model B97 ma wbudowany dodatkowy tuner SAT do nagrywania obrazu nie zależnie od oglądanego kanału.
    Dolby vision to wyższa jasność w HDR, to 12 bitowa głebia kolorów a nie 10 bitowa jak w zwykłym HDR 10 oraz to poprawa jakości obrazu klatka po klatce a w zwykłym HDR 10 to działanie wybiórcze, przykładowo na 30 klatek na sek. poprawi tylko jedną.
  • #11 18898660
    Nik33
    Poziom 9  
    Zamówiłem LG 65" OLED65B9S w cenie 6800 zł. do tego dorzucili Smartwatch HUAWEI WATCH GT ACTIVE GREEN B19I za 1 zł. ostateczny wybór był miedzy tym LG a Samsung QE65Q90TA zdecydowała cena i pomoc jaką uzyskałem na forum za co bardzo wszystkim dziękuje. Jak TV będzie się sprawował napisze po paru dniach użytkowania.
  • #12 18899439
    vakant34
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Widzę, że już kupiłeś autorze. Bardzo dobrym rywalem dla tego LG był Philips 854, niemniej zdaje sobie sprawę, że moje doradztwo nie ma w tej chwili sensu. ;)
  • #13 18904147
    Nik33
    Poziom 9  
    TV przyszedł wczoraj wieczorem przerwsze wrażenie to niestety masakra, bardzo słaba płynność obrazu momentami wygląda to jak by gubił klatki. Nie znam się na telewizorach ale miałem wrażenie jak by brakowało mocy obliczeniowej do wywietlenia obrazu takie są moje odczucia identyczne jakie znalazłem w tym poście: https://hdtvpolska.com/forum/topic/38726-lg-5...j-problem-z-p%C5%82ynno%C5%9Bci%C4%85-obrazu/
    Próbowałem się pobawić ustawieniami ale bez jakiejś wielkiej poprawy :( Dodatkowo jak np. Oglądałem mecz siatkówki linie na boisku wydawały się jak by falować, szarpać. Ogólnie to nie da sie oglądać na netflixie jest może trochę lepiej ale spodziewałem się efektu wow a jest tylko wielkie rozczarowanie.
    Znalazłem drugi podobny temat jest tam nagrany film u mnie wygląda to bardzo podobnie https://hdtvpolska.com/forum/topic/51133-smu%...nie-obrazu-przy-dynamicznych-scenach-oled-b8/
  • #14 18908093
    maradona24
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Kolego ustaw w opcjach motion flow na tryb uzytkownika i pojawia sie paski "de Blure i de Juder z tego co pamietam, jezeli jest smużenie poziome to trzeba zwiekszyc poziom na pasku de Juder a wyzerowac de Blure.
    Pamietaj ze Telewizja satelitarna nadaje maksymalnie w 60hz a najczesciej sa to 30hz, wiec trzeba bawic sie ustawieniami plynnosci lub wlaczac tryb sport. Nie oczekuj ze na netflixie ci smuzy obraz bo tak zawsze bedzie, filmy nagrywane sa w 24klatkach, za wyjatkiem takich tytułow jak Hobbit i Avatar, tu bylo az 48klatek a tv Oled moze wyswietlic nawet 120klatek na sekunde. Oled ma to do siebie ze wyswietla na tyle dokladnie obraz ze widac na nim wszelkie nie doskonalosci ktore zalezne sa od nagranego materialu lub dostawcy tv. Acha i pamietaj jezeli ogladasz TV Sat przez dekoder satelitarny to w nim trzeba szukac przyczyny, kolejno rowniez ma Vardzo Istotne znaczenie jakosc kabla Hdmi i jego szybkosci transmisji
  • #15 18926833
    vakant34
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Wydaje się, że zamówiłeś przez internet. Możesz stracić jedynie za tego kuriera. Na Twoim miejscu popróbowałbym jeszcze z ustawieniami przez max 3 dni, a jak nic to nie da to TV do odesłania.
  • #16 18927577
    Nik33
    Poziom 9  
    W pierwszy dzień jak oglądałem tv obraz bardzo rwał. Później jak by to ustąpiło. Po 2 tygodniach mogę powiedzieć że dużo zależy od programu jaki się ogląda. Poprawiłem ustawienie anteny, bo drzewa zasłaniały gałęziami miejsce w którym wcześniej była antena i to zapewniło poprawę. Netflix działa ok. Telewizor zostawiłem, bo wymiana na droższy to już dużo większe koszty. Czekam za kalibracje i napiszę jaki efekt będzie po.
  • #17 18928950
    maradona24
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    To jak masz slaby sygnal Sat czy Dvbt to wynacz ale najdrozszy TV nlsobie z tym nie poradzi. Takze dzialaj z sygnalem a napewno bedziesz zadowolony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora Samsung 65" do oglądania z odległości 2,5 m, preferując modele z długim wsparciem aktualizacji oprogramowania. Rozważa zakup modelu QLED QE65Q90T, ale zastanawia się nad różnicami w jakości obrazu i dźwięku w porównaniu do tańszych modeli, takich jak Q75/77T. W dyskusji pojawiają się opinie na temat OLEDów, w tym modelu LG OLED65B9S, które oferują lepszą jakość obrazu, ale brak Dolby Vision w Samsungu budzi wątpliwości. Użytkownik ostatecznie decyduje się na LG OLED65B9S, jednak po zakupie doświadcza problemów z płynnością obrazu, co prowadzi do dalszej dyskusji na temat ustawień telewizora i jakości sygnału.
REKLAMA