logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki TV 65'' 100+ Hz / LG, Sony, Samsung, Philips, TCL

Dygo01 27 Kwi 2023 21:45 1614 15
REKLAMA
  • #1 20558212
    Dygo01
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Cześć,

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? - ok. 3,5m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? - na wprost, ewentualnie pod delikatnym kątem
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? - jakiś stary Samsung 42'', Smart już od kilku lat nie działa
    4. Jaką markę preferujesz? - LG, Sony, Samsung, Philips i słyszałem, że TCL też są niezłe
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? - 65''
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? - czasami laptop bezprzewodowo
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - tylko filmy na netflixach itp.
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? - nie
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? - tak
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? - mieszanie
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? - ok. 4500

Dodatkowo: telewizor będzie wisieć na ścianie, zamierzam dokupić do niego soundbara.

Szukam telewizora 65'', który będzie miał odświeżanie minimum 100Hz. Zależy mi na ładnym obrazie, ale nie korzystam z telewizora na tyle często, żeby mieć olbrzymie wymagania. Zależy mi na sprawnie działającym sofcie. Znalazłem takie telewizory:
    https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/t...r-samsung-led-qe65q77a-qled-uhd-hdr10-tv-2021
    https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/t...tv-dolby-atmos-dolby-vision-dvb-t2-hevc-h-265
    https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/t...ung-led-qe65q77b-qled-uhd-120hz-hdr10-tv-2022
    https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/t...x3-dolby-atmos-dolby-vision-dvb-t2-hevc-h-265

Najbardziej podoba mi sie najtańszy z nich ze względu na cenę (3700 zł), a jak już wspominałem nie będę intensywnym użytkownikiem. Czy warto jest dołożyć do jednego z tych telewizorów lub do jeszcze innego? Dla mnie te telewizory są takie same poza Ambilightem (na którym mi nie zależy, bo byłby wykorzystywany zamiat ledów naklejonych z tyłu telewizora). Doradzicie coś?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 20558372
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    Dygo01 napisał:
    Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Może ich kilka się pokaże to będziesz miał z czego wyciągnąć wnioski.
    Ja jestem zwolennikiem LG głównie ze względu na jego szybki wygodny system, tutaj LG nikt nie przebije a już na pewno na samym końcu jest Samsung z wyjątkowo skromnym pilotem i systemem nierozumiejącym polskich komend głosowych, dodatkowo kursor na ekranie z pilota to jest genialna rzecz. Podobno na gwarancję najczęściej wracają również samsungi.
    W tej cenie w Philipsie (może też ktoś lepiej się znający napisze) pewnie będzie podświetlenie krawędziowe co będzie bardzo widoczne w postaci rozjaśnień na czarnym tle.
    Większość osób lubi matrycę VA ja lubiłem IPS lecz podobno VA ma więcej odcieni kolorów więc może LG na matrycy VA? Pewnie jest taki model, wtedy lepsza czerń, kontrast i świetny system od LG.
  • REKLAMA
  • #4 20561813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20562106
    Dygo01
    Poziom 4  
    @pawelchester
    Ciekawe rozwiązanie, ale raczej nie dla mnie. Wiem, że OLED to zupełnie inna jakość obrazu, ale szkoda mi kasy na droższy telewizor, bo za rzadko z niego korzystam.
  • REKLAMA
  • #6 20563089
    Maciej Koper

Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeśli być szczerym, to budżet 4.5k na 65" to stanowczo za mało. Jeśli chciałbyś zadowalającą jakość musiałbyś poszukać 65Q80B. Będzie to najsensowniejszy telewizor za niewielką dopłatą do budżetu.
    Konto firmowe:
    SkalibrujTV.pl Maciej Koper
    Warszawska 112, Raszyn, 05-090 | Strona WWW: skalibrujtv.pl
  • #7 20563612
    Dygo01
    Poziom 4  
    @Maciej Koper
    Czym ten telewizor różni sie od wcześniej wymienionych, że jest najsensowniejszy?
  • Pomocny post
    #8 20563755
    gadek80
    Poziom 31  
    Maciej Koper napisał:
    Jeśli być szczerym, to budżet 4.5k na 65" to stanowczo za mało. Jeśli chciałbyś zadowalającą jakość musiałbyś poszukać 65Q80B. Będzie to najsensowniejszy telewizor za niewielką dopłatą do budżetu.

To może napisz dlaczego Samsung, bo ja od razu mogę Ci napisać dlaczego nie. Bo ma wyjątkowo słabego pilota, bo tym pilotem źle się wpisuje słowa w wyszukiwarce czy to Netlfix czy YT, bo nie rozumie polskich komend, bo nie ma Dolby Vision, bo z tego co słyszałem najczęściej wracają na gwarancję.

Jak napisałem wcześniej bardzo chwalę LG i IPS ale też przekazuje uwagi innych co może zaprzeczyć moim przekonaniom, ostatnio rozmawiałem z doradcą, który woli matrycę VA i uzasadnił to tym czego nie sprawdziłem dokładnie, że VA dzięki dużo wyższemu kontrastowi odzwierciedli więcej kolorów, ogólnie mówił, że zielona trawa na IPS jest zielona, a na VA zielono-zielono-zielona, czyli widać na niej więcej odcieni zielonego na tym samym obrazie.
    A tutaj link do tego jak działa system Webos, który tak bardzo zachwalam, w wyszukiwarce YT tez nie trzeba pisać, bo można powiedzieć to co się chce znaleźć.
    https://www.youtube.com/watch?v=Xbd7ezGZKRk
  • #9 20563859
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Dygo01 napisał:
    Czym ten telewizor różni sie od wcześniej wymienionych, że jest najsensowniejszy?

Najbardziej zaawansowana kontrola nad poziomami jasności.
    FALD robi różnicę w telewizorach typu LCD.
  • #10 20564155
    Dygo01
    Poziom 4  
    @Ludwik XVI
    Czym dokładnie jest ten FALD? Jak to sie przekłada na jakość?
  • #12 20564419
    Dygo01
    Poziom 4  
    @Ludwik XVI @Maciej Koper
    Oglądając telewizory na żywo nie było dla mnie niczego bardziej irytującego jak biała poświata np. obok tekstu, który był na czarnym tle. W 65Q80B też coś takiego występuje?
  • REKLAMA
  • #14 20565199
    gadek80
    Poziom 31  
    A czy jest obecnie jakiś LG 65 cali na VA?
    Bo faktycznie FALD to maksymalnie 300 pól wygaszania a OLED to przynajmniej w miliony, lub liczyć się z szarością czerni z wyłączonym fald. No chyba, że przemyślisz wielkość ekranu tak jak ja, bo wszedłem do sklepu po 65 calowego nanocela a wyszedłem z 55 calowym oledem.
  • #15 20565223
    Maciej Koper

Poziom 12  
    Ocena: 5
    >>20564419

Każdy telewizor z FALD ma z tym problem, mniejszy bądź większy. Jedyny typ matrycy który tego nie ma to OLED.
    Konto firmowe:
    SkalibrujTV.pl Maciej Koper
    Warszawska 112, Raszyn, 05-090 | Strona WWW: skalibrujtv.pl
  • #16 20583649
    Dygo01
    Poziom 4  
    Porównywałem w sklepie różne telewizory i z tego pułapu cenowego najlepiej prezentował się Samsung. Między droższymi nie widziałem różnicy, za którą warto byłoby dopłacić. Widoczna różnica była dopiero przy OLEDach.
    Kupiłem ostatecznie QE65Q77A.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 65'' z odświeżaniem powyżej 100 Hz, preferując marki LG, Sony, Samsung, Philips i TCL. Wskazuje na swoje doświadczenia z obecnym telewizorem Samsung 42'', który ma problemy z działaniem. W dyskusji podkreślono zalety LG, w tym system WebOS oraz matryce IPS, a także wady Samsung, takie jak słaby pilot i problemy z gwarancją. Użytkownicy sugerują modele LG QNED oraz OLED Sony, które oferują wysoką jakość obrazu i dźwięku. Wspomniano również o problemach z podświetleniem krawędziowym w telewizorach Philips oraz o technologii FALD w modelach LCD. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na model Samsung QE65Q77A, który najlepiej prezentował się w sklepie.
REKLAMA