logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mysz/klawiatura na usb - Przestają reagować na kilka sekund

novastar777 30 Sie 2020 13:05 1404 11
REKLAMA
  • #1 18896597
    novastar777
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Moja mysz (Logitech g520 SE) i klawiatura (SPC Gear GK530) w nie regularnych momentach przestają działać na kilka sekund (ok. 5)(mysz i klawka pada w tym samyym momencie). Wygląda to tak :
    -klawiatura: RGB świeci ale klawisze nie działają
    -mysz: RGB świeci, kursor działa i mogę nim ruszać ale klawisze nie działają
    Dzieje się tak mniej więcej ze 2-3 razy w ciągu godziny. Czasem działa bez problemu. Jest to nie regularne.
    Sprawdzałem inną mysz Tracera i dzieje się tak samo.
    Zaczęło się tak dziać dopiero od jakiegoś czasu. Z początku nie było problemów bo nowy pc.
    Po formacie wszystkich dysków dalej to samo.
    Sprawdzałem pod różnymi usb 2.0, 3.1 i 3.2 - nic nie zmieniło. USB od obudowy 3.0 też nic nie zmieniło.
    W biosie mam 2 opcje od usb (legacy support i xhci hand off) i też zmiana ich nic nie dała. Windows zupdate'owany.

Specyfikacja PC :
    Win10 64 Home
    MSI Gaming Plus Max
    Ryzen 5 3600
    GeForce GTX 1600 Super
    G.Skill Ripjaws V 16 GB 3200MHz
    SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro
    Silentium PC 550W M2
    Obudowa Antec Dark Fleet DF500
  • REKLAMA
  • #3 18906960
    novastar777
    Poziom 9  
    Ustawiłem maks wydajność, selektywne wstrzymywanie usb wyłączone no i niestety dalej to samo. Sterowniki od płyty głównej również zainstalowane najnowsze :(
  • #4 18913307
    novastar777
    Poziom 9  
    EDIT. teraz zauważyłem w BIOSie, że wykrywa mi 3klawiatury a mam podłączoną tylko jedną Mysz/klawiatura na usb - Przestają reagować na kilka sekund
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18913324
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Masz pamięci 3200 a pracują na 2133, odpal XMP.

Co jeszcze masz wpięte w USB?
  • Pomocny post
    #6 18914169
    Kacper658
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, mam podobny problem, bo mi także wykrywa trzy klawiatury które były zresztą podłączone w przeszłości, ale mam podłączoną tylko jedną. A co do problemu novastar777 to spróbuj odinstalować te windowsowe sterowniki do klawiatury i zainstalować ze strony producenta. Mi to co prawda nie pomogło, ale myślę, że tobie może pomóc ;)
  • #7 18914947
    novastar777
    Poziom 9  
    Cytat:
    Co jeszcze masz wpięte w USB?

Dzięki za podpowiedź z XMP teraz na profile1 mam normalnie 3200.
    Do usb mam podłączoną tylko myszkę, klawiaturę i wtedy był podpięty akurat pendrive.
    Cytat:

Witam, mam podobny problem, bo mi także wykrywa trzy klawiatury które były zresztą podłączone w przeszłości, ale mam podłączoną tylko jedną. A co do problemu novastar777 to spróbuj odinstalować te windowsowe sterowniki do klawiatury i zainstalować ze strony producenta. Mi to co prawda nie pomogło, ale myślę, że tobie może pomóc

No ja cały czas od instalacji Windowsa, aż do dzisiaj używam tylko tej 1 klawiatury.
    Sterowników do mojej klawiatury nie ma na stronie producenta bo mam SPC Gear GK 530 na Cherry Redach a u nich na stronie są tylko stery na Kailhach (ogólnie klawka na Kailh ma RGB, a na Cherry tylko czerwone podświetlenie).
  • REKLAMA
  • #8 18919269
    dr.vinyl
    Poziom 9  
    badboy84 napisał:

Ponieważ mam podobne zjawisko - mniejsze niż fabryka dała taktowanie RAM - pytam o "XMP": co to jest? co masz na myśli? chodzi o tę opcję u góry po lewej na załączonym screeenie z biosu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18919673
    Kacper658
    Poziom 8  
    Cytat:
    "XMP": co to jest? co masz na myśli? chodzi o tę opcję u góry po lewej na załączonym screeenie z biosu?

XMP - "Extreme Memory Profile" czyli włączając to po prostu odblokowujesz przetaktowywanie pamięci i tak, chodzi właśnie o tą opcję na screenie z biosu
  • Pomocny post
    #10 18919823
    dr.vinyl
    Poziom 9  
    Dziękuję za wyjaśnienie.
  • #11 18979032
    novastar777
    Poziom 9  
    Problem się wyjaśnił. Okazało się, że jest to wina klawiatury. Po podłączeniu innej klawiatury problem nie występuje. Nie mam pojęcia w jaki sposób klawka mi blokowała zarówno swoje klawisze jak i myszki ale przez tydzień testu na starej klawiaturze problem nie występuje.
  • #12 18979040
    novastar777
    Poziom 9  
    Problem się wyjaśnił. Okazało się, że jest to wina klawiatury. Po podłączeniu innej klawiatury problem nie występuje. Nie mam pojęcia w jaki sposób klawka mi blokowała zarówno swoje klawisze jak i myszki ale przez tydzień testu na starej klawiaturze problem nie występuje.

Dodano po 4 [minuty]:

Pomogła wymiana klawiatury

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z myszą Logitech G520 SE i klawiaturą SPC Gear GK530, które przestają działać na kilka sekund, mimo że RGB podświetlenie działa. Problemy występują nieregularnie, a użytkownik próbował różnych portów USB oraz zaktualizował sterowniki. Po kilku sugestiach, w tym wyłączeniu selektywnego wstrzymywania USB i włączeniu profilu XMP dla pamięci RAM, problem nie ustąpił. Ostatecznie, po wymianie klawiatury na inną, problem zniknął, co sugeruje, że to klawiatura była źródłem zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA