logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Propozycje amplitunerów i wzmacniaczy do 400 zł pasujących do kolumn Auna Linie-600-WH

zarzew 31 Sie 2020 18:17 1074 5
REKLAMA
  • #1 18899244
    zarzew
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć,

Składam mamie domowe audio. Kupiła sama wieżę którą dzisiaj oddałem, bo mały głośnik BT gra lepiej.
    Dostałem wytyczne od mamy i wszystko w bieli... kolumny to żaden problem - kupiłem komplet Auna Linie-600-WH
    Potrzebuję teraz kilka propozycji amplitunerów i wzmacniaczy. Cena powiedzmy tak do 400zł, kolor może być dowolny, chyba uda mi się mamę przekonać. Wspominała mi o bluetooth i tunerze. Tuner może być jako osobny "klocek", to dam jej swój ale jak ma posiadać bluetooth-a i tuner to chyba szybciej znajdzie się jakiś amplituner.

Proszę o pomoc, by dobrać coś sensownego.
  • REKLAMA
  • #2 18899369
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3805
    Budżet nie jest zbyt duży, więc proponuję raczej rozejrzeć się za używanym sprzętem firmowym, niż celować w najtańszą chińszczyznę. Być może w tej cenie trafisz na przykład na używany amplituner Yamaha RXV-461? System jest co prawda pięciokanałowy, ale zagra także na dwóch kolumnach. Ta Yamaha nie ma BT, ale jest wszystko inne na pokładzie, łącznie z wejściem USB za pomocą którego da się bezpośrednio odtwarzać pliki MP3.

Kolejna możliwość to zakup używanego wzmacniacza stereo (koszt 100-300zł) oraz dekodera lub odtwarzacza multimedialnego z wejściem USB i pilotem - podłączany przez wejście AUX do tego wzmacniacza. W obu przypadkach całość zagra znacznie lepiej od powszechnie oferowanych na alledrogo "wszystkomających psedowzmacniaczy".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18899597
    zarzew
    Poziom 11  
    Mobali napisał:
    Budżet nie jest zbyt duży, więc proponuję raczej rozejrzeć się za używanym sprzętem firmowym, niż celować w najtańszą chińszczyznę. Być może w tej cenie trafisz na przykład na używany amplituner Yamaha RXV-461? System jest co prawda pięciokanałowy, ale zagra także na dwóch kolumnach. Ta Yamaha nie ma BT, ale jest wszystko inne na pokładzie, łącznie z wejściem USB za pomocą którego da się bezpośrednio odtwarzać pliki MP3.

Kolejna możliwość to zakup używanego wzmacniacza stereo (koszt 100-300zł) oraz dekodera lub odtwarzacza multimedialnego z wejściem USB i pilotem - podłączany przez wejście AUX do tego wzmacniacza. W obu przypadkach całość zagra znacznie lepiej od powszechnie oferowanych na alledrogo "wszystkomających psedowzmacniaczy".

tego się obawiałem, że odpowiedź bedzie allegro i szukaj co jakiś czas coś sie pojawia.

kolor już dogadany, może być czarny :) teraz jest kolejny, czy ma być pilot...

Chyba postawie na amplitunerze 2.0 (stereo) jest z czego wybierać i do 300 coś się znajdzie z tych wedłóg mnie lepszych firm
    harman kardon
    Onkyo
    technics
    sony
    yamah

ale i z tych równiez wedłóg mnie nieco słabszych:
    denon
    jvc
    kenwood
    pioneer

które też biorę pod uwagę.

Tego JVC RX7042s widziałem wcześniej ale dla mamy chyba będzie zbyt skomplikowane... ciezko mamę zadowolić, przeszła na emeryturę mając firme sprzątającą i nawet pilit do stolika potrafi niepasować kolorystycznie... ale wyzwanie podjęte.
  • REKLAMA
  • #5 18900198
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3805
    zarzew napisał:
    ...tego się obawiałem, że odpowiedź bedzie allegro i szukaj co jakiś czas coś się pojawia.
    A czego się spodziewasz zadając tak postawione pytanie i wskazując taki budżet?
    zarzew napisał:
    Tego JVC RX7042s widziałem wcześniej...
    Jak widać nie wszystko, co tu wskazujemy "się pojawia", ale sprzet jest dostępny od ręki. Także druga propozycja jest do kupienia od zaraz i mieści się w Twoim wskazanym budżecie. Nie oczekuj konkretnych ofert, bo na Elektrodzie nie wklejamy linków do aukcji - to sprzeczne z zasadami na Forum. Poza tym nie reklamujemy konkretnych handlarzy. Tu możemy o sprzęcie podyskutować, ale nikt nie wybierze go za Ciebie ;-)

Z ofert aktualnie dostępnych na aledrogo masz do wyboru na przykład:
    - Yamaha RX-550RS,
    - Yamaha RX-700
    - Yamaha RX-397
    - Harman Kardon HK-3370
    - Sony STR-GX707ES,
    - Pioneer SX-209RDS
    - Pioneer SX-702RDS
    - i wiele innych...
    Jest też kilka godnych uwagi sztuk od Onkyo i Marantz. Szczególnie wskazane wyżej Pioneery dysponują sporą mocą i wysoką wydajnością układu zasilania. Ze swej strony odradzam większość amplitunerów Technicsa, a także wszystkie te konstrukcje (także innych producentów), które są wyposażone w wentylatory chłodzące w obudowie. To elementy awaryjne, wymagające systematycznego czyszczenia i bardzo uciążliwe, bo "szumiąc" skutecznie utrudniają słuchanie muzyki przy niewielkich poziomach głośności.

Polecam też kupowanie sprzętu na aukcjach, gdzie sprzedawca oferuje przynajmniej rozruchową gwarancję oraz jest prawo odstąpienia od umowy w okresie 14 dni. No i radzę pamiętać, że ceny da się skutecznie negocjować - w ten sposób być może kupisz nieco lepszy sprzęt, który przed obniżką wykracza poz Twój budżet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18925915
    zarzew
    Poziom 11  
    Dzięki za propozycję i informacje na co zwracać uwagę. Zamykam temat :-)
REKLAMA