logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo ustawić rozrząd w Fiat Albea 1.2 16v? Znaki na głowicy i wale od tłoków?

Djimpis18 04 Wrz 2020 08:18 4002 5
REKLAMA
  • #1 18905748
    Djimpis18
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam może ktoś mi pomoze z ustawieniem rozrządu mechanik który mi zrobił zamienił mi auto na traktor potrzebuje o wytłumaczenie jak chłopu na roli hehe czy są jakieś znaki na głowicy i na wale od tłoków z góry dziękuję za pomoc szukałem wszędzie ale posty są z przed kilku lat więc może coś się zmieniło i ktoś naprawiał już takie cudo
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18905856
    Djimpis18
    Poziom 2  
    Wiec jedyna opcja jest zrobić to na blokadach
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18908002
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 542
    78db78 napisał:
    teraz blokady lub mechanik , który zdejmie pokrywę zaworów i ustawi.

Blokady rozumiem że są potrzebne żeby ustawić rozrząd ale pokrywę zaworów jak chcesz w tym silniku ściągnąć ... ?
    Robiłeś już ten silnik ?
    Djimpis18 napisał:
    ktoś naprawiał już takie cudo

Twój silnik nadal jest produkowany przez Fiata jako 1.4 16V np. Fiat Bravo II różnica jest tylko w pojemności gdzie ją zwiększono poprzez skok tłoka ... itd Zmiana nastąpiła w 2004r kiedy to silniki 1.2 16V zostały zastąpione przez 1.4 16V w Fiatach Stilo póżniej ten silnik wsadzili do Bravo II
    Przed wakacjami był taki temat rozrządu poruszany gdzie bohaterem był Tipo z silnikiem 1.4 16V ...
    Potrzebujesz blokady do zablokowania wałków rozrządu i dwóch trzpieni do ustawienia 1 i 2 cylindra w fazie mijania
    muszą być w jednym poziomie wtedy zakładasz pasek rozrządu
    Wałki rozrządu są połączone ze sobą poprzez koła zębate (z tyłu od strony skrzyni biegów) także wystarczy jak wykręcisz korek i zablokujesz tylko jeden wałek od strony wydechu poza tym koło paska rozrządu jest właśnie zamontowane na tym wałku
  • #6 19531758
    Djimpis18
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany blokady pomogły dzięki wszystkim
REKLAMA