logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Bravo 1.4 T: Jak poprawnie ustawić rozrząd przy wymianie silnika?

janpiglow 18 Cze 2024 22:21 2253 3
REKLAMA
  • #1 21124231
    janpiglow
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam,
    Pacjent 1.4 T Fiat Bravo. Wymieniam silnik na drugi i chcę zmienić rozrząd. Ustawiam na blokadach są takie dwa trzpienie, które wkręca się zamiast świec na 1, 2 cylindrze, żeby tłoki ustawić równo. Po ustawieniu na blokadach głowicy i dołu silnika, te dwa trzpienie nie są równe, ale ta blokada na dole pasuje. A jak przesunę o ząbek, to trzpienie są równe, ale nie pasuje blokada na dole.

Zdjęcie silnika Fiat Bravo 1.4 podczas wymiany rozrządu. Widok na część silnika Fiata Bravo z wymianą rozrządu. Silnik Fiat Bravo 1.4 z zainstalowaną blokadą do wymiany rozrządu Silnik Fiata Bravo z widocznymi trzpieniami blokującymi na cylindrach oraz fragmentem paska rozrządu.
  • REKLAMA
  • #2 21124267
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    Poluzuj koło wałka rozrządu, ustaw na blokadę i równe trzpienie, a następnie je dokręć.
    Gwint normalny, moment dokręcenia 132Nm
  • REKLAMA
  • #3 21124881
    janpiglow
    Poziom 2  
    Teraz ustawiłem że trzpienie są równo blokady na górze założone ale blokada nie chce minimalnie pasować na dole tak jakby pompa olejowa była od czegoś innego albo ta blokada lipna że tak źle zrobiona bo trzepienie inne kupione bo tam te nie równe były a jak ustawie w blokadę na dole to jeden tłok jest minimalnie wyżej Widok na część silnika z wystającymi trzpieniami i blokadami na górze. Widok na mechanizm silnikowy z paskiem i kołem zębatym, z widocznym drewnianym podparciem.
  • #4 21139784
    janpiglow
    Poziom 2  
    Blokady złe
REKLAMA