logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reset programu piły taśmowej na Siemens Logo przy braku materiału do cięcia

trimsus 08 Wrz 2020 22:48 693 4
  • #1 18914290
    trimsus
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim mam piłę taśmową która ma możliwość ciecia elementów w automacie. Wszystko napędzane hydraulicznie. Niestety całe sterowanie jest na stycznikach które padają co chwile i jest też niezła plątanina kabli. Wziąłem się za stworzenie nowej szafki sterowniczej. Wszystkie połączenia gotowe, program napisany... lecz właśnie program napisałem lecz zrobił się mętlik. Ogólnie to działa tylko nie wiem jak rozwiązać kilka opcji. Chodzi mi o reset programu np zatrzymanie go w każdym momencie i wyłączenie pracy każdego z bloków na raz.
    Ogólny zarys pracy tej piły wygląda tak:
    1.Aktywacja(podanie napięcia na styki przycisków i wejścia logo)
    2.Opcja Auto (bazowanie piły, podajnika i imadła)
    3.Start (uruchomienie piły i cyklu cięcia)
    4. Gdy brak materiały piła przechodzi do pozycji zero i się wyłącza program.
    Chciałbym tylko uzyskać reset programu np w przypadku zaniku aktywacji albo właśnie braku materiału do cięcia. Bo gdy wyłącze aktywacje i włącze ją na nowo to program dalej działa w tym samym miejscu nie przerywa się.

W załączniku program
    Prosiłbym o pomoc i może jakieś uproszczenie działania bo nie ukrywam treochę nagmatwałem.
    PS. Jest też opcja obsługi w manualu. Moje logo to starszy typ 0BA3 i moduł rozszerzeń dm16r
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Circuit Diagram2.zip (23.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18914722
    yurkul
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Na ten moment sterownik nie dostaje żadnego sygnału, że aktywacja jest załączona/wyłączona.
    Możesz podpiąć na stałe jedno wejście cyfrowe (bezpośrednio sygnał 24V), wtedy na podstawie tego stanu realizować dodatkową logikę.

Przykładowo:
    Aktywacja załączona - Nowy_bit=1
    Aktywacja wyłączona - Nowy_bit=0

Gdy Nowy_bit=0 resetujesz program.
  • #3 18914944
    trimsus
    Poziom 9  
    Zrobiłem na nowo coś takiego.
    Proszę o opinię.
    Teoretycznie na symulacji działa tak jak chce.
    Załączniki:
    • program piły.zip (22.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 18915023
    yurkul
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Powinno działać.
    Przycisk bazowania jest typu przełączny bez powrotu czy wciskany z powrotem. Dla pierwszego przypadku, gdy zostawisz bazowanie załączone i zrobisz aktywacja OFF, następnie ON, samoistnie zostanie rozpoczęta procedura bazowania. Może to stwarzać niebezpieczeństwo przy chwilowym zaniku zasilania w maszynie.
  • #5 18915929
    trimsus
    Poziom 9  
    Przypadek pierwszy. Z powodu braku wejść wyjśc użyje osobnego przekaznika i dam znać jak wyszło.

PS dodałem licznik impulsów i zrobiłem załączenie bazowania i start cyklu jednym przyciskiem
    Załączniki:
    • program piły.zip (24.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA