logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Raspberry Pi 3+ z Volumio i wyświetlaczem HD44780 16x2 przez I2C

kris1332 08 Wrz 2020 23:36 6420 10
REKLAMA
  • #1 18914358
    kris1332
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam szanownych forumowiczów.

Mój problem dotyczy podłączenia Raspberry Pi 3+ z zainstalowanym Volumio do wyświetlacza HD44780 16x2 za pomocą I2C. Nie daję rady tego skonfigurować, Linux to dla mnie "czarna magia". Piny na GPIO (VCC +5V, GND, SDA, SCL) podłączone sprawnie.
    Bardzo proszę któregoś z szanownych forumowiczów o podanie gotowych poleceń (PUTTY) dla podanej konfiguracji. Walczę od ponad tygodnia i nic...

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich użytkowników Volumio.

Kris
  • REKLAMA
  • #2 18914528
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2038
    Witam,
    a po co ci Putty pod linuxem?
    jak to zainstalowales? twoj opis to "czarna magia". A co zrobiles ze nie dziala?
    masz zainstalowany odpowiedni plug-in?
    Poczytaj ponizej, masz kalsyczne podlaczenie i I2C:
    https://community.volumio.org/t/basic-steps-t...-16x2-lcd-to-work-with-volumio-2-on-rpi3/8898
    https://community.volumio.org/t/solved-lcd-16x2-display-on-rpi2/6457
    https://github.com/Saiyato/volumio-hd44780-plugin
    https://github.com/dhrone/pydPiper
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18915531
    kris1332
    Poziom 7  
    Witaj,
    łączę sie z Raspberry za pomocą klienta PUTTY (komputer z W10) i instaluję plugin ręcznie (polecenie po poleceniu). Instalacja przebiega bez błędów (Saiyato, pydPiper...), niestety wyświetlacz nie działa. Myślę, że problem spoczywa w konfiguracji pliku .cfg.
    Czy jest inna możliwość instalacji pluginów?

Pozdrawiam

Kris
  • #4 18916161
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2038
    Witam,
    niestety nie uzywam volumio wiec nie znam szczegolow, w opisie kazdego pluginu bedzie jego konfiguracja, to przewaznie pliki tekstowe wiec nie ma sie czego obawiac. Moze na poczatek poprostu uzyj ktoregos z poradnikow i podlacz wszystko jak jest w poradniku. W linuxie prawie zawsze masz logi jak cos nie dziala to warto je przejzec.
    Pozdrawiam
  • #5 19005695
    elektryk22
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.Jestem na tym samym etapie,pydpiper wgrany,a wyświetlacz mam przez i2c 4x20.Walczę juz z tym parę dni i już mi sie normalnie nie chce ,bo brakuje mi wiedzy w programowaniu.
    Pytanie czy raspberry pi widzi twój wyświetlacz? i jaki ma adres?
    wpisz polecenie
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Tutaj jest opis,chyba,że juz to robiłes.Ważne jest ustawienie kontrastu wyswietlacza,bo nic nie będzie widać.
    https://mikrokontroler.pl/2012/10/18/pierwsze...bsluga-magistrali-i2c-na-przykladzie-led-rgb/

W pydPiper edytuj plik pydpiper.volumio.service trzeba odpowiedni execstart odznaczyc. Tutaj opiska: (przewin na dół stronę)
    https://github.com/dhrone/pydPiper

Mi niestety nie chce to działać i dalej kombinuję,może razem coś zdziałamy.
  • REKLAMA
  • #6 19007950
    kris1332
    Poziom 7  
    Witaj,
    dzisiaj (zmotywowany Twoim wpisem) udało mi się uruchomić wtyczkę pydPiper. Szczerze mówiąc, po moim ostatním wpisie, odłożyłem na czas nieokreślony zabawę z wyświetlaczem. Nie miałem już nerwów…
    Postaram się napisać od początku co zrobiłem.

Mój wyświetlacz to LCD 16x2, Volumio 2.834

Polecenia (wpisywałem osobno):
    git clone https://github.com/dhrone/pydPiper
    cd pydPiper
    sudo ./install_docker.sh
    sudo ./install_volumio.sh

Po wpisaniu ostatniego polecenia dodałem kolejno następujące wartości:

[DISPLAY]
    Display type? [winstar_weg]: hd44780_i2c
    I2C Port? [1]: 1
    I2C Address? [0x3d]: 0x27
    Width of display (in pixels)? [80]: 80
    Height of display (in pixels)? [16]: 16
    Enable pulse duration (in microseconds)? [0.1]: 1
    Location of the pagefile? [pages_weh_80x16.py]: pages_lcd_16x2.py
    Animation Smoothing (in seconds)? [0.1]: 0.15

SYSTEM CONFIGURATION
    Location of log file? [/var/log/pydPiper.log]: /var/log/pydPiper.log
    Logging Level? [info]: info
    Time Zone? [US/Eastern]: Europe/Amsterdam
    24-hour clock? [false]: true
    Temperature Scale? [fahrenheit]: celsius
    Enable weather? [n]: n

MUSIC DISTRIBUTION
    Name of distribution? [volumio]: volumio
    Server address? [localhost]: localhost
    Port? [3000]: 3000

W Twoim przypadku (LCD 4x20 I2C) zmień, w stosunku do mojej konfiguracji, następujące wartości:
    Display type? [winstar_weg]:
    Width of display (in pixels)? [80]:
    Height of display (in pixels)? [16]:
    Location of the pagefile? [pages_weh_80x16.py]:

Uważaj na zmianę Time Zone - u mnie Europe/Amsterdam – przy wpisaniu Europe/Warsaw wtyczka nie działała!!! (było poruszane na jakimś forum).

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

Kris

• #7 19008251
    elektryk22
    Poziom 12  
    Super,to teraz Ty mnie zmotywowałeś :) Jakbyś mógł mi wysłać tekst pydPiper cfg żebym wiedział w jakiej formie to wpisywać byłbym wdzięczny ,albo najlepiej wrzuć to tutaj,się przyda innym.Czekam i biorę się za to jak tylko będę miał czas.
  • REKLAMA
  • #9 19009780
    elektryk22
    Poziom 12  
    Ja zainstalowałem midnight commander (sudo install mc) uruchamiasz (sudo mc) hasło volumio.To taki explorer plików.
    Dzięki wielkie nareszcie udało się uruchomić LCD 4x20,a w ramach sprawdzenia uruchomiłem oled 1306. ale jest mały lesz bardzo fajnie wyświetla i działa szybciej od lcd.
    Jescze jedno pytanko.Czy jest możliwość edycji co ma wyświetlać wyświetlacz?
    Z jakiej strony znalazłeś opis jak wgrać i edytować pydpiper?

Tak się prezentuje oled:

pydPiper.cfg dla Oled ssd1306:

A tak LCD 4x20

pydPiper.cfg dla LCD hd44780 4x20
  • #10 19010429
    kris1332
    Poziom 7  
    Witam i gratuluję, super robota :-)

O możliwość edycji co ma wyświetlać display czytałem, na pewno jest to możliwe. Niestety, na razie jeszcze nie próbowałem.

Strona z opisem jak wgrać i edytować pydpiper: https://github.com/dhrone/pydPiper/issues/29
    Czy mógłbyś napisać jakim poleceniem wchodzisz w edycję pliku pydPiper.cfg?

Dzisiaj wpadłem na pomysł zbudowania prostego grajka do garażu. Wyszedłem z założenia, że w garażu do obsługi grajka wystarczą 4 przyciski na obudowie: Play, Next, Previous i Shutdown. Zainstalowałem wtyczkę GPIO Buttons, dodałem 4 mikrostyki z rezystorami 10k i wszystko działa idealnie. Teraz muszę jeszcze znaleźć jakąś obudowę oraz powalczyć z podłączeniem DACa PiFi do wolnych pinów GPIO…
    Docelowo do obsługi grajka wrzucę jeszcze 4 kanałową radiolinię Elmes, żeby sterować z ogrodu :-)

Pozdrawiam

P.S. Widzę, że mieszkamy po sąsiedzku :-)

Podsumowanie tematu

✨ Wątek dotyczy konfiguracji Raspberry Pi 3+ z systemem Volumio oraz wyświetlaczem HD44780 16x2 podłączonym przez I2C. Użytkownik napotkał trudności w konfiguracji, pomimo poprawnego podłączenia pinów GPIO. Forumowicze sugerowali sprawdzenie instalacji odpowiednich wtyczek, takich jak pydPiper, oraz korzystanie z polecenia i2cdetect do weryfikacji widoczności wyświetlacza. Użytkownik podzielił się krokami instalacji pydPiper oraz konfiguracji pliku .cfg, co pomogło w uruchomieniu wyświetlacza. W dyskusji poruszono również możliwość edycji wyświetlanych treści oraz integracji z dodatkowymi komponentami, takimi jak przyciski GPIO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA