logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Merkury DSH-303A z końcówką STK4893: brak dźwięku pomimo sprawnej końcówki mocy

oskar007 11 Wrz 2020 14:59 1662 11
REKLAMA
  • #1 18918391
    oskar007
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.
    Chciałbym ocalić przed zapomnieniem znaleziony w garażu amplituner MERKURY DSH-303A. Niestety po podłączeniu głośników występuje cisza. Zasilacz wygląda na sprawny, żarówki się świeca, wskaźniki wychyłowe na coś reagują.
    Przeglądałem niniejsze forum, ale niestety nie znalazłem nic na ten model urządzenia. Wszystkie wątki dotyczą modelu z końcówką mocy na STK077 lub GLM026. Ja posiadam urządzenie z końcówkami STK4893. W załączeniu płytka z końcówką.
    Jestem elektrykiem, ale może z Waszą pomocą uda się przywrócić do żywych ten sprzęt.
    Chętnie posłucham również rad dot. tego urządzenia...., może nie warto reanimować..., albo zabudować inne końcówki mocy z uwzględnieniem napięć zasilacza.
    Za wszystkie rady dziękuję.

Merkury DSH-303A z końcówką STK4893: brak dźwięku pomimo sprawnej końcówki mocy
    Dodam jeszcze, że zmierzone napięcia na płytce, to:
    - przewód niebieski (lewa strona) -21,9V
    - przewód czarny (prawa strona) 21,9 V
    Także wygląda, że napięcia zasilające końcówkę wyglądają prawidłowo. W takim razie chyba uszkodzone STK...
  • REKLAMA
  • #2 18918503
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3927
    Widać tam ze bezpiecznik watowany jeśli nowy ci przepali masz zwarcie gdzieś zrób pomiary na STK-u.
  • Pomocny post
    #3 18918514
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1712
    Końcówka nie jest droga i dostępna:
    https://www.soltronik.com.pl/stk4893-uklad-scalony,3,13684,11865
    Te bezpieczniki zadrutowane troszkę źle wyglądają :).
    Jak masz schemat nawet z inną końcówka to prześledź tora audio wejściowy, sprawdź czy wchodzi do końcówki sygnał,
    czy z niej wychodzi i czy gdzieś na przełącznikach nie ginie.
    Załączniki:
    • STK4893.pdf (114.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 18918542
    oskar007
    Poziom 11  
    madamsz1 napisał:
    Końcówka nie jest droga i dostępna:
    https://www.soltronik.com.pl/stk4893-uklad-scalony,3,13684,11865
    Te bezpieczniki zadrutowane troszkę źle wyglądają :).
    Jak masz schemat nawet z inną końcówka to prześledź tora audio wejściowy, sprawdź czy wchodzi do końcówki sygnał,
    czy z niej wychodzi i czy gdzieś na przełącznikach nie ginie.

Faktycznie, bezpiecznik razi :) Takie skrzywienie zawodowe, ale ten bezpiecznik zabezpiecza obwód świecenia żarówek.
    Pomierzyłem napięcia na nóżkach:
    1:0,2V; 2:0,2V; 3:19V; 4:-1,3V; 5:0V; 6:-18,9V; 7:-21,7V; 8:0V; 9:21,5V; 10:20V; 11:-21,5V; 12:0V; 13:-1,3V; 14:18,8V; 15:0V; 16:0V.
    Stąd na wyjściu kanałów mamy 0V, więc chyba uszkodzona końcówka. Czy w ciemno wymieniać je na nową?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18918778
    madamsz1
    Poziom 42  
    Jak masz czym to sprawdź czy sygnał dochodzi do poszczególnych kanałów końcówki, Jeżeli tak a na wyjściu nie ma nic to wymieniaj. sprawdź pozostałem bezpieczniki w zasilaniu czy też nie są na drucie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18918909
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1341
    oskar007 napisał:
    Wszystkie wątki dotyczą modelu z końcówką mocy na STK077 lub GLM026. Ja posiadam urządzenie z końcówkami STK4893

Bo jest to jakieś "domowe ulepszenie" co widać po płytce drukowanej bez nadruku symboli elementów. Jeśli nie masz pewności że ta końcówka mocy w tym wykonaniu działała to zanim wstawisz nowy STK sprawdź połączenia i elementy na tej płytce.
  • #7 18918919
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 317
    Madamsz1 wrzucił Ci schemat samej końcówki na STK-4893 a Ty postaraj się o schemat Merkurego ze scalakami STK-077 będzie Ci łatwiej dopasować wzm. mocy. Reszta jest taka sama. Każda część ma swój numer więc operuj tymi numerami. Nie pisz takich odkryć że zasilacz wygląda na dobry, co to znaczy????? Masz schemat to pomierz napięcia w zasilaczu i w tych punktach gdzie są podane na schemacie.
  • REKLAMA
  • #8 18919235
    ojciec
    Poziom 34  
    Ocena: 210
    Sygnał może ginąć na gnieździe słuchawkowym, które odłącza głośniki przez styki przełącznika z nim sprzężonego.
  • #9 18921489
    oskar007
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za udzielone rady. Udało się uruchomić dźwięk. Sprawdziłem sygnał na wyjściu końcówki STK, gdzie on był. Okazało się, że były wyrobione gniazda głośnikowe i nowe wtyki nie miały styku. Po podaniu sygnału zewnętrznego przez wejście TAPE stwierdziłem, że należy wymienić potencjometry od głośności oraz balansu. Lewy kanał gra ciszej oraz jest lekko stłumiony. Udało się również przestroić głowicę na aktualny zakres. I teraz są dwie usterki do wyjaśnienia:
    1. Prawy kanał jest całkowicie przesterowany. Lewy gra prawidłowo, choć jest troszeczkę przytłumiony (tak jak przy wej. sygnału z zewnątrz)
    2. Dioda od sygnału stereo nigdy się nie zapala.
    Rozumiem, że wskazane jest wymiana elektrolitów na płytce tunera (bez głowicy FM), aby dźwięk był równy w obu kanałach. Jeśli dioda stereo nie świeci to dźwięk na wzmacniaczu jest w stereo czy w mono ?
    Proszę o wskazówki. Pozdrawiam.
  • #10 18921544
    madamsz1
    Poziom 42  
    Co do kanałów, możesz na próbę na wejściu końcówki przełożyć kanały i zobaczysz czy wina jest po stronie końcówki czy toru poprzedzającego. Ta metoda możesz też cały przedwzmacniacz sprawdzić :). O diodzie się nie wypowiem, bo nie patrzyłem nawet w schemat i nie wiem jak jest robiona detekcja sygnalizacji stereo - a słychać w kanałach że chodzi w stereo ?
  • #11 18922079
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 317
    Dlaczego chcesz wymieniać elektrolity w płytce tunera? Aby dżwięk był równy w obu kanałach to porównaj Lewy i Prawy kanał od sterodekodera do końcówki i być może będzie potrzeba coś wymienić. A co się stało że trzeba wymienić potencjometry? Sprawdż czy mają przejście cewki L201,2,3,4 one są w takich obudowach magnetycznych.(393K). Jeszcze taka rada na zaś, pomierz napięcia na nóżkach scalaka STK 4893. Jeszcze taka podpowiedż że masz przycisk do wł/wył stereo, znajduje się na dużej płycie tunera 6 A B C ma być wciśnięty. A teraz o diodzie- stereo i nie tylko. Pokręć gałką i złap jakąś stację na UKF, wskażnik max na wychylenie na max, a wskażnik "0" na "0" i wciśnij ARCz. Wskazówki tych mierniczków nie mają prawa zmienić swoich położeń, gdyby zmieniły to masz żle zestrojony tor FM ( inaczej mówiąc nie masz zestrojonego "0" dyskryminatora FM) i dlatego dioda może nie świecić lub kanał któryś będzie zniekształcał lub będzie brak kanału. Postaraj się o serwisówkę Merkurego tam jest to fajnie opisane.
  • #12 18922132
    Owndragon
    Poziom 17  
    Ocena: 104
    Podaj jakiś sygnał regulowany na końcówkę mocy i zobacz czy nadal kanał zniekształca .

Jeżeli tak to masz jakiś problem na płytce końcowej lub uszkodzony jest układ hybrydowy.

Niestety ale potężne zniekształcenia są bardzo często objawem uszkodzenia (częściowego) układu hybrydowego.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem MERKURY DSH-303A, który nie wydaje dźwięku mimo sprawnego zasilacza i reakcji wskaźników. Po wymianie informacji na forum, zasugerowano sprawdzenie sygnału na wyjściu końcówki mocy STK4893 oraz pomiary napięć. Użytkownik odkrył, że uszkodzone były gniazda głośnikowe, co powodowało brak kontaktu. Po ich wymianie dźwięk został przywrócony, jednak wystąpiły nowe problemy z lewym kanałem oraz diodą sygnału stereo. Użytkownik rozważa wymianę potencjometrów oraz elektrolitów w płytce tunera, aby poprawić jakość dźwięku i zdiagnozować problemy z przesterowaniem kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA