logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu w nowym pokoju po podłączeniu do RJ-45 z patch panela - Multimedia światłowód

WyWy 11 Wrz 2020 15:03 1674 11
  • #1 18918397
    WyWy
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam niedawno wprowadziłem się do nowego mieszkania zamówilem internet światłowód z multimedii przyszedł monter podłączył router do patch panela(chyba tak to się nazywa) który jest w przedpokoju i wtedy jeszcze łączyłem się z internetem przez Rj-45 z wejściem które było w salonie w ścianie ale postanowiłem przenieść stanowisko do innego pokoju który posiada takie samo wejście w ścianie na Rjke i po podłączeniu wszystkiego internet w tym pokoju się nie łączy. Czy można jakoś to rozwiązać? z góry dziękuję za pomoc
  • #3 18918449
    WyWy
    Poziom 7  
    Jest na pewno to już sprawdzałem
  • #5 18918461
    WyWy
    Poziom 7  
    Jeżeli chodzi o kabel który łączy komputer a to gniazko w ścianie czyli ta Rjka to tak jest to ta sama której uzywałem do gniazda w salonie i wtedy internet działał bezproblemowo dzwoniłem nawet na infolinie multimedii ale tam jakaś babka powiedziała mi że internet miał właśnie tak działać w jednym gniazku i to jeszcze w salonie co wydaje mi się absurdalną bzdurą dlatego postanowiłem poszukać pomocy tutaj
  • #6 18918468
    tphz
    Poziom 12  
    Jeżeli gniazdo z każdego pokoju "kończy się" na patchpanelu, to wystarczy router wpiąć/przepiąć w odpowiednie gniazdo patchpanela.
  • #7 18918473
    WyWy
    Poziom 7  
    tphz napisał:
    Jeżeli gniazdo z każdego pokoju "kończy się" na patchpanelu, to wystarczy router wpiąć/przepiąć w odpowiednie gniazdo patchpanela.

Brak internetu w nowym pokoju po podłączeniu do RJ-45 z patch panela - Multimedia światłowód
  • #8 18918474
    jeaherys
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Czyli monter podłączył router zwykłą skrętką do gniazdka, ty od routera wpiąłeś się nową skrętką do innego gniazdka które wychodzi w innym pokoju i tam nie masz połączenia?
  • #9 18918475
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2028
    A gdzie są końce tych przewodów (gniazdek) ze ściany? Czy one są gdzieś wyprowadzone w jedno miejsce? Może w przedpokoju tylko przewód do salonu został podpięty a z drugiego pokoju już nie.
    WyWy napisał:
    babka powiedziała mi że internet miał właśnie tak działać w jednym gniazku i to jeszcze w salonie
    To wypowiedź może to potwierdzać że został tylko podłączony kabel do salonu.
  • #10 18918477
    WyWy
    Poziom 7  
    Wygląda to tak jak na zdjęciu wyżej które wysłałem monter przyszedł podłączył router do jednego z tych wejść na zdjęciu i wyszedł i do rotuera kebelek jest jeden wepnięy w wejście LAn1

Dodano po 1 [minuty]:

jeaherys napisał:
    Czyli monter podłączył router zwykłą skrętką do gniazdka, ty od routera wpiąłeś się nową skrętką do innego gniazdka które wychodzi w innym pokoju i tam nie masz połączenia?

Tak właśnie tak najpierw byłem podłączony do gniazka w salonie i wszystko było ok a potem przeniosłem komputer do innego pokoju podłaczyłem się do wejścia właśnie w tym pokoju i internet nie działa

Dodano po 40 [sekundy]:

ta_tar napisał:
    A gdzie są końce tych przewodów (gniazdek) ze ściany? Czy one są gdzieś wyprowadzone w jedno miejsce? Może w przedpokoju tylko przewód do salonu został podpięty a z drugiego pokoju już nie.
    WyWy napisał:
    babka powiedziała mi że internet miał właśnie tak działać w jednym gniazku i to jeszcze w salonie
    To wypowiedź może to potwierdzać że został tylko podłączony kabel do salonu.

To mogę jakoś podłączyć ten kabel bym miał dostęp do internetu w innym pokoju?
  • #11 18918490
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    WyWy napisał:
    Jeżeli chodzi o kabel który łączy komputer a to gniazko w ścianie czyli ta Rjka to tak jest to ta sama której uzywałem do gniazda w salonie i wtedy internet działał bezproblemowo dzwoniłem nawet na infolinie multimedii ale tam jakaś babka powiedziała mi że internet miał właśnie tak działać w jednym gniazku i to jeszcze w salonie co wydaje mi się absurdalną bzdurą dlatego postanowiłem poszukać pomocy tutaj

Pierwszy Twój post uzupełniłem o interpunkcję. O drugim powiem, że to bełkot
  • #12 18918872
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    WyWy napisał:
    monter podłączył router do patch panela

Zatem tyle ile gniazdek, tyle przewodów od tych gniazdek trzeba w patchpanelu podłączyć a dodatkowo od routera tyle samo przewodów do patchpanelu.
    Patch panel to nie switch, który wszystko sumuje i wystarczy jeden przewód z netem a net będzie na wszystkich portach w switchu. Patch panel, musi mieć tyle przewodów odprowadzających internet co doprowadzających internet.
    Modemorouter operatora ma 4 porty LAN, zatem przez patch panel będziesz miał internet tylko w 4 gniazdkach - masz 8 gniazdek, to potrzebny switch przed patch panelem, albo latasz i przekładasz kable.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dostępu do internetu w nowym pokoju po przeniesieniu komputera i podłączeniu do gniazda RJ-45. Po wcześniejszym podłączeniu do gniazda w salonie internet działał bez problemów. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie okablowania gniazd, poprawności zarobienia końców kabli oraz konieczność podłączenia odpowiednich przewodów w patch panelu. Zwracają uwagę, że patch panel nie działa jak switch, więc każdy port wymaga osobnego połączenia z routerem. W przypadku większej liczby gniazdek niż portów w routerze, zaleca się użycie switcha.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA