logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieski ekran i restart przy starcie systemu XP na nowym sprzęcie

tevenet 10 Paź 2005 14:10 2838 10
REKLAMA
  • #1 1887410
    tevenet
    Poziom 11  
    Witam,

ostatnio postanowiłem zmontować sobi drugi komputerek. Kupiłem używaną płytę główną, procesor, obudowę i zasilacz. Podpiąłem do tego moją pamięć i kartę graficzną, komputerek bez problemu odpalił. Po podpięciu dysku twardego został on bez problemu wykryty w biosie, system (xp na NTFS) zaczął startować ale nie powstał. Pojawił się niebieski ekran i restart. Pomyślałem, że to normalne bo system nie był instalowany na tym komputerze, wszystkie części ponownie podłączyłem do starego komputerka i pojawił się ten sam problem (błąd krytyczny podaczas ładowania systemu). Przywracanie ostatniej dobrej konfiguracji nie pomogła, nie startował również tryb awaryjny. Przystąpiłem więc do reinstalacji systemu. Pojawił się ten sam ekran błędu podczas formatu. Potem podczas kilku następnych prób instalacji błąd ten pojawiał się podczas formatu lub kopiowania pierwszych plików instalacyjnych. Pogodziłem się ze stratą tego dysku, posiadam również drugi, więc zabrałem obydwa do siostry celem archwizacji danych. Co ciekawe u siostry obydwa dyski wystartowały bez problemu, przegrałem z nich dane na płyty CD i wróciłem do domu. I w tym momencie najciekawsza część tej historii :D Obydwa dyski straciły detekcję pod BIOSem, chociaż z tym dugim nie było nigdy żadnych problemów :| W tym momencie obydwa dyski na żadnym komputerze nie są wykrywane (próbowałem na trzech różnych). Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Podczas transportu były bardzo dobrze zabezpieczone i na pewno nie zaliczyły żadnego upadku itp. Podczas wykrywania w BIOSie nie słychać żadnych stuków z dysków. Wszystko wydaje się OK ale ich nie widać :/
    Pierwszy dysk Samsung SV2002H 20 GB
    Drugi również 20 GB WD Caviar ale nie pamiętam w tym momencie dokładnego modelu.
    Bardzo proszę o pomoc lub ewentualnie adres serwisu w Krakowie do którego mógłbym się z tym zgłosić :)
    I dziękuję bardzo wszystkim, którym chciało się przeczytać ten przydługi opis :D
  • REKLAMA
  • #2 1887458
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Co może powodować niebieski ekran w "nowym" kompie:
    - pamięć ram (przetrzyj alkoholem styki, sprawdź w innym komputerze)
    - procesor (za bardzo się grzeje, ma zbyt podrasowane ustawienia, sprawdź w innym kompie)
    - taśmy (częsty problem, spróbuj wymienić na inne i w tedy zobacz co i jak)

Generalnie polecam w biosie ustawić "bezpieczne ustawienia", w komputerze zostawić tylko niezbędne części i po sformatowaniu dysku (polecam Ranish Partition Manager) instalować system.
  • REKLAMA
  • #3 1887560
    tevenet
    Poziom 11  
    Tylko, że obecnie nie mam już problemu niebieskiego ekranu :D teraz juz mi w ogóle dysku twardego w BIOSie nie wykrywa :cry: Dodam jeszcze, że inne dyski twarde są bez problemu wykrywane, problem jest tylko z tymi dwoma... Chyba będe musiał kupić nowy dysk:/
    P.S. Pamięć i procek sa w 100% sprawne a ustawień w BIOSie próbowałem już chyba wszystkich możliwych :)
  • #4 1887630
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    sprawdź zworki, a najlepiej podłączyć pojedyńczo na pierwszym gnieździe jako master w biosie ustawiając na auto
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1887668
    tevenet
    Poziom 11  
    Niestety to nic nie pomaga, sprawdzałem zarówno razem jak i osobno. Ustawiałem jako master, slave na pierwszym i drugim kanale IDE na trzech różnych komputerach. Tutaj raczej nie tkwi problem!
    Zastanawiająć się nad przyczyną doszedłem do wniosku, że dyski musiały zostać uszkodzone podczas transportu od mojej siostry. Samochód mam obecnie w warsztacie i jechałem sobie autobusem. Usiadłem z tyłu nad silnikiem. Zastanawiam się czy nie mogło to mieć jakiegoś znaczenia:?: Bo w sumie to innej przyczyny jakoś nie widzę:| A jeżeli to jest przyczyną to jakie mogły być skutki, co mogło zostać uszkodzone i czy da się coś z tym zrobić:?:
  • #6 1887745
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Sprawdź dyski programami ze strony producenta tych twardzieli.

Cytat:
    Usiadłem z tyłu nad silnikiem. Zastanawiam się czy nie mogło to mieć jakiegoś znaczenia:?

Mogło bo na tyle w autobusie chyba najbardziej rzuca.

Odkręc elektronike z dysków i przeczyść styki możliwe ze cos sie poluzowało a potem skręć i sprwadź.

Czy jak podłaczasz te dyski słychać ze startuja?
    Czy słychać stukanie?
    Czy daje jakikolwiek znak życia ?
  • #7 1887830
    tevenet
    Poziom 11  
    Podłaczam dyski, słychać, że startują ale nie ma żadnych nienormalnych stuków. Przy wykrywaniu dysków w BIOSie chwilkę się zatrzymuje przy tej pozycji na której jest podpięty dysk (np. primary master) ale po ok. 10 sekundach wyświetla none.
  • #8 1887870
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    zmień na slave podepnij jeden i wtedy zobacz.

Oczywiście tasiemka jest 100% sprawna?

Co z tymi programami od producenta dysku? sprawdźałeś?
  • REKLAMA
  • #9 1888080
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    1. podłącz dyski do innego komputera i sprawdź, czy funkcjonują poprawnie;
    2. czy jesteś pewien tego starego zasilacza w swoim komputerze?
  • #10 1889758
    tevenet
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o tasiemki, zasilacz itp. to na pewno odpada ponieważ dyski sprawdzałem w trzech różnych komputerach na różnych tasiemkach, zasilaczach i wszystkim innym :) Inne dyski tam działają więc to jest problem tych konkretnych egzemplarzy a nie innych podzespołów komputera.
    Te programy ze strony producenta dysków już pościągałem ale trzeba skombinować jakieś dyskietki a wczoraj nie miałem czasu. Jak to nie pomoże to kupuję nowy dysk... :|[/quote]
  • #11 1889909
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Przyjrzyj się złączu IDE w dysku, możliwe, że podczas odpinania/przypinania/przepinania wcisnąłeś lub urwałeś któryś z pinów. Zobacz, czy wszystkie są na swoim miejscu. To samo tyczy się zasilania, może dochodzi tylko jedne napięcie odpowiedzialne za wirowanie talerzy (chyba 12V), a drugie, zasilające elektronikę już nie dochodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia systemu Windows XP na nowym zestawie komputerowym z używanymi dyskami twardymi, które początkowo powodowały niebieski ekran i restart podczas startu systemu. Po próbach reinstalacji systemu i testach na różnych komputerach okazało się, że dyski nie są wykrywane w BIOS-ie nowego sprzętu, mimo że inne dyski działają poprawnie. Wykluczono problemy z pamięcią RAM, procesorem, zasilaczem, taśmami IDE oraz ustawieniami BIOS-u. Podejrzewa się uszkodzenie dysków podczas transportu, co może objawiać się brakiem wykrywania dysków i błędami podczas formatowania lub kopiowania plików instalacyjnych. Zalecane jest sprawdzenie dysków za pomocą narzędzi diagnostycznych producenta, kontrola złączy IDE i zasilania, a także fizyczne oczyszczenie styków elektroniki dysków. W przypadku braku poprawy sugerowana jest wymiana dysków na nowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA