logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć zabezpieczenie CODE PROTECTION w PIC 16F84A?

badyl00 10 Paź 2005 15:18 4596 14
REKLAMA
  • #1 1887585
    badyl00
    Poziom 30  
    Ocena: 301
    Posiadam mikrokontrolery takie jak w temacie czyli pic 16F84A. Posiadam programator JDM. problem polega na tym że układy są zablokowane CODE PROTECTION i nie można tego usunąć w żaden sposób. Jak to zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 1888335
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Są tu tacy, którzy znają kogoś, kto zna faceta, którego koledze udało się odblokować zabezpieczenie w PICu :). Rozumiesz. Wiele się na ten temat mówiło, ale o ile dobrze pamiętam nikt nie przedstawił konkretnej i powtarzalnej metody odblokowania PICa.
    Generalnie to zabezpieczenie jest po to, by nie dało sie go zdjąć bez kasowania kodu. Jeżeli nawet jest jakaś metoda to obawiam się, że może zagrażać kodowi, który chcesz zdobyć.

Pozdrawiam,

Marmur99
  • REKLAMA
  • #3 1888814
    badyl00
    Poziom 30  
    Ocena: 301
    Kod nie jest dla mnie ważny ponieważ po zaprogramowaniu przez pomyłke sam je zablokowałem. Chodzi mi tylko o to aby zdjąć to zabezpieczenie bez znaczenia czy strace kod. Pozdrawiam
  • #4 1888874
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    To zabezpieczenie przed odczytem, a nie zapisem. Powinno sie dac wgrac normalnie nowy kod i od nowa ustawic bezpiecznik protekcji.
    Moze poszukaj lepszego programatora z wlasnym zasilaniem, willem na przyklad...
  • #5 1888887
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Po prostu użyj opcji ERASE albo analogicznej (zależnie od używanego oprogramowania) w celu wyczyszczenia flash'a i po problemie. Jeśli ta opcja nie działa to znaczy, że masz hardware do kitu (JDM z założenia nie jest na 100% pewnym hardware'm). Może się okazać, że masz za niskie napięcie programujące i nie uda Ci się skasować PIC-a. W takich przypadkach niezawodne są układy Henk Schaer oraz David Tait.
  • REKLAMA
  • #6 3439374
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    mam willema ale chodzi o to zę ja nie mogę zczytać wsadu bo ukłąd jest zabezpieczony przed zczytywaniem.
  • #7 3443649
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    No i co w tym dziwnego? Po to ktos zabezpieczyl swoja prace zeby jej nie skopiowac i raczej wloz miedzy bajki to ze uda Ci sie czymkolwiek odblokowac to zabezpieczenie. Uwazam, ze ciagniecie tematu za bezcelowe. Uniwersalna odpowiedz: NIE DA SIE!!!
  • #8 3443671
    matidanko6
    Poziom 27  
    ja może przedstwię swoją sytuację otóż kolega zaprogramował taki ukąłd potem miał formata i wsad został nie umyślnie usunięty wraz z innymi danymi i został tylko ten ukąłd zaprogramowany i musze zczytać ten wsad bo jest nam bardzo mocno potrzebny
  • #9 3443673
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3443675
    matidanko6
    Poziom 27  
    patrz wyżej
  • REKLAMA
  • #11 3444211
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    matidanko6 napisał:
    patrz wyżej

Kolega powyżej napisał ci:
    eurodata napisał:
    odzyskanie danych na sformatowanym dysku jest generalnie o wiele łatwiejsze niż odczytanie tak zabezpieczonego PICa,

Weź się lepiej za odzyskanie danych ze sformatowanego dysku.

Dodano po 5 [minuty]:

Zakładając że rzeczywiście zgubiłeś kod poczytaj sobie to: http://www.cl.cam.ac.uk/~sps32/mcu_lock.html
  • #12 3445130
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Jedna z metod, jakie kiedys opisywano w jakiejs gazecie jest metoda inwazyjna polegajaca na zdjeciu obudowy ze scalaka (powodzenia!), namierzeniu obszaru bezpiecznikow w strukturze krzemowej (powodzenia!) i naswietlenie tylko obszaru bezpiecznikow lampa UV (wg mnie tylko ten punkt jest w miare do zrobienia).
    Inna metoda miala by polegac na przegrzaniu procesora tak aby powstaly bledy w pamieci, konkretnie chodzi o ta jedna komorke CP. Niestety ta metoda wydaje mi sie calkowicie bezsensowna bo pewnie zanim puszcza bezpieczniki, to wsad bedzie juz mocno zdekompletowany i do niczego.
    O innych metodach nie slyszalem, byc moze dla odpowiednich organow (wojsko, sluzby specjalne, policja, etc.) sa one dostepne (w koncu to tylko zabezpieczenie elektroniczne). Jednak te metody, a raczej programy, nie ujrzaly do tej pory swiatla dziennego. No i moze tak lepiej.
  • #14 3445328
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    a zrozumiales ten tekst? czarno na bialym napisane jak odczytujemy takie procesory. Wniosek jest prosty: probuj odzyskac dysk bo z picem bedzie ciezej. Jesli jestescie autorami tego wsadu, to chyba dalo by sie napisac program od nowa i skompilowac - tak mysle.
  • #15 3445386
    matidanko6
    Poziom 27  
    ok panowie dzięki za pomoc jeszce jedno pytanie: czy lampa bakteriobójcza starczy żeby wykasować to zabezpieczienie? i jak zabezpieczyć resztę elementów przed skasowaniem?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu usunięcia zabezpieczenia CODE PROTECTION w mikrokontrolerach PIC 16F84A, które uniemożliwia odczyt zaprogramowanego kodu. Zabezpieczenie to chroni przed odczytem pamięci, ale nie blokuje zapisu nowego kodu. W przypadku zablokowania układu przez pomyłkę, standardową metodą jest użycie funkcji ERASE w programatorze, co kasuje zawartość pamięci i resetuje zabezpieczenia, umożliwiając ponowne zaprogramowanie z wyłączonym CP. Jednak programatory JDM mogą mieć problemy z poprawnym kasowaniem z powodu niewystarczającego napięcia programującego. Zalecane są bardziej niezawodne programatory z własnym zasilaniem, np. Willem lub układy Henk Schaer i David Tait. Próby odzyskania oryginalnego kodu z zabezpieczonego PIC-a są praktycznie niemożliwe i nie istnieją publicznie dostępne, powtarzalne metody odblokowania bez utraty danych. Metody inwazyjne, takie jak naświetlanie UV obszaru bezpieczników lub przegrzewanie procesora, są skomplikowane i ryzykowne. Wskazane jest raczej ponowne napisanie i skompilowanie kodu źródłowego. Dyskusja podkreśla, że zabezpieczenie CP jest skuteczne i celowo utrudnia kopiowanie zawartości mikrokontrolera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA