logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell latitude E6410 - Problem z dyskiem twardym wymiana hdd na ssd.

elektrycznykarol507 14 Wrz 2020 21:23 1122 3
REKLAMA
  • #1 18923715
    elektrycznykarol507
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Witam, podczas użytkowania mojego laptopa dell E6410 niestety doszło do problemu. tuż po uruchomieniu zaczął wyświetlać się błąd o treści "no bootable devices-strike F1 to retry boot, F2 for setup utility. Press F5 to run onboard diagnostics." nie wchodząc nawet do windowsa. Postanowiłem wykonać diagnostykę znajdującą się pod klawiszem F5 wyświetlił mi się następujący błąd Dell latitude E6410 - Problem z dyskiem twardym wymiana hdd na ssd.119218534_...5457_n.jpg (156.17 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. . Według internetowych poradników należało sprawdzić podłączenie dysku co też zrobiłem. Podłączenie okej więc stwierdziłem, że zaistniała awaria mechaniczna której naprawić nie mogę, postanowiłem więc zamienić dysk pokazany na zdjęciu Dell latitude E6410 - Problem z dyskiem twardym wymiana hdd na ssd.hdd.jpg (233.72 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. na SSD Dell latitude E6410 - Problem z dyskiem twardym wymiana hdd na ssd.ssd.jpg (191.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.. Po włożeniu dysku wyświetla się komunikat "no boot device found. Prees any key to reboot the machine." Przy tej samej diagnostyce błąd się nie wyświetla. Dodam, że przy wejściu w biosa przy informacjach o systemie komputer wykrywa nowy dysk i odczytuje zmianę pamięcie na 125 gb. Proszę o pomoc bo nie wiem jak ugryźć zupełnie temat. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18923726
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    elektrycznykarol507 napisał:
    Po włożeniu dysku wyświetla się komunikat "no boot device found. Prees any key to reboot the machine."

Prawidłowy komunikat. Informuje o braku systemu operacyjnego.
    Skoro wymieniłeś dysk, to należy zainstalować na nim nowy system.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18924145
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Można też sklonować dysk i próbować naprawić system lub odzyskać ważne dane. Do tego przydatna może być kieszeń na USB.
    Zdjęcie niewiele mówi o stanie dysku - usterka może być także na płycie głównej, dlatego warto sprawdzić SMART starego dysku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18924663
    elektrycznykarol507
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Problem rozwiązany, zainstalowałem oprogramowanie i wszystko pięknie śmiga. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
REKLAMA