logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch Maxx WFL 1600 – pralka uruchamia tylko pompę, brak reakcji na start

Maniekd 10 Paź 2005 22:44 7004 16
REKLAMA
  • #1 1888775
    Maniekd
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam !
    Mam problem z pralką typu Bosch Maxx WFL 1600 , pralka ma dziwne objawy jak tylko zostanie zadany obojętnie jaki program to startuje tylko pompa ,mało tego nie muszę naciskać przycisku start .Dodam że oglądałem elektronike co mogłem to sprawdziłem ,silnik ok. tacho ok.blokada działa.Zastanawiam się czy ową elektronikę można resetować podobnie jak przy pralkach typu Amica. Czy ktoś ma jakiś pomysł ? najprościej można kupić nową elektronikę ale to jest niezły koszt.
  • REKLAMA
  • #2 1888791
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1888865
    Maniekd
    Poziom 13  
    Właśnie nie bardzo wiem jak to uczynić dodam że gdy pracuje pompa to mrugają diody praca i gotowa do pracy wyjście raczej nie jest zwarte?
  • REKLAMA
  • #5 1888881
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Ocena: 126
    Jaki masz zasilacz elektroniki,(przetwornicę czy zasilanie przez kondensator), jeżeli kondensator to sprawdź jego pojemność. Często w pralkach, lodówkach jest pojemność ok. 680nF. jeżeli ta pojemność siądzie to jest za mały prąd zasilania elektroniki i siada napięcie. A wtedy elektronika nie startuje.
  • REKLAMA
  • #6 1889127
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    A czy nie jest tam zabudowany aqua-stop, bo zachowanie jest typowe dla niego !??
  • #7 1891658
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    kolego połóż ja tył aż zleci woda z obudowy potem postaw i odpal i bedzie dobrze !!!!!

w twoim modelu prawdopodobnie zamontowany jest pływaczek z mikrostykiem załączającym pompe
    i prawdopodobnie gdzies tam ppojawiła się woda dlatego ta maszyna tak zareagowała własnie "prawidłowo"
    pozdrawiam
  • #8 1896412
    Maniekd
    Poziom 13  
    Witam !
    Wszystkie pomysły padły nic nie pomogło nawet przejście do stanu serwisowego brak oddzewu,ale jeszcze jest jeden pomysł z tą wodą musze ją położyć i sprawdzimy efekt dam znać jak to się zakończyło.
  • REKLAMA
  • #9 1897855
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Ludzie, co wy piszecie? Tam nie ma żadnego AquaStopu!!! Nie ma pełnej podłogi, nie ma sensu kłaść. Czy ta pompa kiedyś przestanie chodzić, czy nie? Jeśli pracuje do końca świata to trzeba sprawdzić triak sterujący pompą. Na serwisowym też się tak zachowuje? nie reaguje na żadne położenie pokrętła? Wyjmij wtyk z gniazdka sieciowego i zewrzyj bolce wtyczki jakimś wkrętakiem, a potem ją włącz, nadl to samo? Jeśli tak to masz elektronikę do wymiany, koszt modułu to 398zł.
  • #10 1898679
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    KrzychoMiki
    masz racje ale to się tyczy tylko sprzętu bosch składanego u nas
    ponieważ te modele są wygolone z wszelkich dodatków
    cała reszta posiada taką funkcję

identycznie było z oplem astra niemieckim i polskim

pozdrawiam
  • #11 1899164
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Jak kol. Maniekd poda E-Nr to się wyjaśni. Dobrze by było zobaczyć całą cyfrówkę za nr FD, wtedy będzie wiadomo gdzie produkowana.
  • #12 1899378
    Maniekd
    Poziom 13  
    Witam !
    Niestety nie pomogły żadne rady pompa załancza się tak jak poprzednio,diody mrugają a pompa pracuje około 5min. i staje.Pralka jest goła bez żadnych bajerów tak wię chyba elektronika.Dowiedziałem się że przyczyną usterki było zablokowanie pompy ,ale po czyszczeniu pralka przestała działać.
  • #13 1899562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1899919
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Triak jest dobry, bo reszta przecież nie działa, a i te mrugające diody...
    Ja to bym jeszcze (bez przekonania) pogrzebał w hydrostacie.
  • #15 1900034
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2265462
    Maniekd
    Poziom 13  
    Witam jeszcze raz wszystkich zaintresowanych tym tematem niestety sprawa zakończyła się nową elektroniką niestety Pozdrawiam wszystkich śledzących ten temat.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch Maxx WFL 1600 uruchamia tylko pompę odpływową po wybraniu dowolnego programu, bez konieczności naciskania przycisku start. Sprawdzono silnik, tacho, blokadę drzwi oraz elektronikę, jednak problem pozostał. Próby wejścia w tryb serwisowy nie powiodły się, a diody sygnalizowały miganie. Sugerowano sprawdzenie triaka sterującego pompą, kondensatora zasilania elektroniki, hydrostatu, elektrozaworu oraz ewentualnych zwarć w układzie pompy. Wskazywano również na możliwość obecności pływaka z mikrostykiem, który mógł zostać aktywowany przez wodę w obudowie, jednak w tym modelu brak było funkcji AquaStop. Ostatecznie po wykluczeniu innych usterek i testach okazało się, że przyczyną awarii była uszkodzona elektronika sterująca, której wymiana rozwiązała problem, choć wiązała się z wysokim kosztem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA