logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Używany komputer z Windowsem - Czy możliwe zdalne zmienianie hasła do routera?

herki1996r 24 Wrz 2020 16:01 1347 6
REKLAMA
  • #1 18940440
    herki1996r
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam. Kupiłem używany komputer już z wgranym Windowsem i sterownikami. Podłączyłem go do internetu. Po jakimś czasie na telefonie wyskoczyły powiadomienia z dwóch routerów, żeby od nowa wpisać hasło. Lecz w końcu udało się to samo. Reszta domowników wróciła do domu i mają ten sam problem. Nie mogą się połączyć bo wyskakuje nowe hasło, żeby wpisać. Mi się udało i cały czas działa.. Czy możliwe że ktoś zdalnie z tego nowego komputera to zmienił? Komputer połączony kablem z drugim routerem. Druga sprawa czy można jakoś sprawdzić czy coś do śledzenia nie jesy wgrane? Dziwne.. Nic w internecie ciekawego nie znalazłem

Edit. Reinstal systemu plus zmiana haseł. Jednak problem wydawał się z czegoś innego ale to nie w tym temacie...
  • REKLAMA
  • #2 18940512
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Witam, pachnie mi MITM ale to moje widzimisię z cyber.
    Jaki Windows? Aktualna wersja? Nie da się zmienic hasło routera bez hasła do niego do configa. Chyba że to jakiś stary z domyślnymi danymi. Skoro reszta rodziny tak samo ma, zatem problem leży typowo w routerze ale dla pewności zainstaluj jakiegoś avasta i sprawdź system, albo format zrób i od nowa zainstaluj system.
    Radzę zmienic hasło do routera, ale przed tym, zaloguj się do niego i postaraj się rozpoznać podłączone urządzenia do niego (spisz adresy Mac nieznanych maszyn).
    Jak jest wszystko ok to zmień hasło, jak będzie to samo po zmianie hasła to masz jakiegoś sąsiada co podkraść chce WiFi
  • REKLAMA
  • #3 18940515
    ekspert100
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Zapisz konfig. do pliku_1,wykonaj reset +ustawienia - zapisz konfig. do pliku_2 i testuj.
  • REKLAMA
  • #4 18940697
    herki1996r
    Poziom 10  
    Problem jest taki że do obu routerów nie pamiętam hasła. Były takie same ale inne niż oryginalne. Dziwne bo już wszystko wróciło do normy. Ale dziwne to było że po np godzinie od podłączenia go do internetu telefon stracił wifi, i łączył bez końca i musiałem hasło wpisać, i kilka razy łączył i znów żeby hasło wpisać aż poszło. I potem znowu wróciło do normy i na każdym działa... Chyba zrobię tego formata chociaż nie bardzo mi się uśmiecha i sam nie wiem co zrobić.

Dodano po 2 [minuty]:

Używałem jedynie tego programu SpyDetect Free, ale czy jest skuteczny nie znam się.
  • REKLAMA
  • #5 18940714
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Wejdź w mój temat,, W jaki sposób radzić sobie w przypadku niebezpieczeństwa w sieci" (mam go przypięty jako promowany w każdym poście) , 4 punkt i Akapit Urządzenia sieciowe lub wejdź w temat, wciśnij ctrl+f i wyszukaj fluxion i poczytaj o tym. Z Twoich opisów wynika tak jakby ktoś Ci DOS-a robił albo właśnie starał się uzyskać hasło do WiFi.
    Zrób to (dalej) co proponowałem w 2 poście (to z routerem)
  • #6 18940730
    herki1996r
    Poziom 10  
    Próbowałem tyłu haseł i nie przypomnę sobie żeby ani na jeden ani na drugi router się zalogować... Może to zbieg okoliczności, ale jedynie jest taki fakt, że gość miał dużo komputerów bo się nimi zajmuje od około 10 lat bo tak mówił. Z drugiej strony skoro handluje no to nie wiem czy odpychal by klienta. Sam nie wiem. Zdziwiło mnie to, że wywalili z sieci pierwszej jak i drugiej. Kliknąłem na sieć łączy i wyskakuje hasło (pierwszy raz mi się coś takiego w życiu zdarzylo) i tak chyba za 4 razem poszło. I potem reszta domowników myślała, że zmieniłem hasło bo też nie mogli się połączyć. Z kolei mi internet na telefonie już w tym momencie działał bez problemu a na komputerze kablem pobierałem epic games i GTA.

Dodano po 7 [minuty]:

Czy możliwe jest zrobić coś takiego zdalnie? Logować się do routera czy musi to ktoś być z okolicy?

Dodano po 52 [minuty]:

Skanowałem programem ahnlab v3 lite. Na 168tys plików nic nie wykryło. Czytałem opinie i jeden z lepszych darmowych i nie obciążający bardzo komputera?
  • #7 18941488
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Jest możliwość zdalnie ale widzę że nie masz ochoty tego sprawdzić ani nawet zrozumieć.
    Do gierek sobie inny temat załóż.
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany komputer z systemem Windows, który po podłączeniu do internetu spowodował problemy z łącznością w sieci domowej. Inni domownicy mieli trudności z połączeniem się z routerami, co sugerowało możliwość zdalnej zmiany hasła. Użytkownik zastanawiał się, czy to możliwe, oraz jak sprawdzić, czy komputer nie ma zainstalowanego oprogramowania szpiegującego. W odpowiedziach zasugerowano, aby zainstalować oprogramowanie antywirusowe, sprawdzić podłączone urządzenia do routera oraz rozważyć reset routera i zmianę hasła. Użytkownik próbował różnych haseł do routerów, ale nie mógł się zalogować. W końcu problem z łącznością ustąpił, ale użytkownik nadal miał wątpliwości co do bezpieczeństwa swojej sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA