logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont domu. Poszukiwanie sposobu na wzmocnienie i wyciszenie stropu

karolb91 01 Paź 2020 06:04 1518 6
REKLAMA
  • #1 18952544
    karolb91
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam
    jestem w trakcie remontu domu. Strop budynku jest zbudowany na belkach drewnianych a na nich są zamocowane płyty osb 22mm. Zdecydowanie jest to zbyt mało by komfortowo mieszkać. Pod stropem jest konstrukcja sufitu podwieszanego. Jako podłogę planuje położyć panele podłogowe grubość 7mm. Proszę o poradę jakiego materiału użyć, aby wzmocnić i wygłuszyć podłogę. Czy nakręcić na całej powierzchni dodatkowe płyty? Nie ma możliwości zdjęcia aktualnej warstwy tego osb 22mm ponieważ są już zbudowane sciany działowe. Z góry serdecznie dziękuje za reakcję i pomoc! pozdrawiam, Karloss
  • REKLAMA
  • #2 18952560
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 754
    Po co chcesz wzmacniać podłogę?
    Mieszkasz NA tym stropie czy POD nim?
    Pakujesz pod strop podwieszany wełnę mineralną,albo robisz odkrywkę w płytach OSB i sprawdzasz co jest pod nimi,pustkę wypełniasz wełną.W obu przypadkach im większa gramatura tym lepiej.Mozesz przykręcić jeszcze jedną warstwę płyt na jakiejś przekładce/piance/ gąbce ale pamiętaj że podniesie Ci się podłoga (drzwi!). To chyba najmniej inwazyjne propozycje, z jakąś tam skutecznością.
  • REKLAMA
  • #3 18952562
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 555
    karolb91 napisał:
    są już zbudowane sciany działowe.

To je zdemontuj.

Ja robiłem tak: Remont domu. Poszukiwanie sposobu na wzmocnienie i wyciszenie stropu i to jest chyba jedyny sposób.

Podłoga jest sztywna, i jak dziecku długopis upadnie na dole nie słychać.
  • #4 18952565
    karolb91
    Poziom 7  
    Dzięki za reakcję.
    Jest wełna nad sufitem podwieszanym. Robiłem test będąc na dole dzieci biegały i huk jest niesamowity. Właśnie o tym myślę by na piance 2mm nakręcić osb 12mm. Drzwi jeszcze nie są wstawione więc można pokombinować. Myślisz, że to widocznie pomoże zmniejszyć hałas i skrzypienie?

Dodano po 2 [minuty]:

chętnie bym zdemontował ścianki działowe, ale one są już opłytowane ładnie i z pierwszego wyszpachlowane, także odpada niestety. Widzę, ładnie to przygotowałeś z Twoją podłogą.

Dodano po 1 [minuty]:

będę mieszkał i pod i nad stropem
  • REKLAMA
  • #5 18952611
    palmus
    Poziom 34  
    Zasada jest taka: dźwięki o wyższych częstotliwościach ( rozmowa, śpiew płacz dziecka) wygłuszy wełna mineralna tkaniny itp, czyli materiały lekkie i porowate.
    Dźwięki o niskich częstotliwościach ( dudnienie, kroki,spadające przedmioty) wytłumią materiały o dużej masie, czyli idealna blacha ołowiana:-)
    To zasada.
    Nowe płyty przykręć koniecznie na jakimś dystansie: podkładki / przekładki z miękkiej gumy czy tzw żelu, w ostateczności pianka.Odizoluj podłogę od ścian przekładkami, żeby płyty się z nimi nie stykały.
    W pustki,gdzie nie możesz dotrzeć, wtryśnij piankę.
    Jeżeli ustalisz skąd dobiega skrzypienie,może trzeba rozważyć wzmocnienie którejś z belek stropowych.Chociaż drugą warstwą płyt powinna je wyeliminować znacząco.Wkrętów nie żałuj.
  • REKLAMA
  • #6 18952642
    karolb91
    Poziom 7  
    Dzięki za wartościowe porady . Czy pod te płyty które miałbym montować dodatkowo nadawała by się pianka - podkład jaki daje się pod panele podłogowe (mam taką o grubości 2 i 3 mm)

Dodano po 3 [minuty]:

Sorki, nie doczytałem . W ostateczności pianka . Poszukam czegoś typu guma / żelowe podkładki . Odradzacie zdecydowanie bezpośredni montaż płyty na płytę widzę , pewnie spowodowało by to trzaski i skrzypienie ?
  • #7 18952667
    palmus
    Poziom 34  
    Nie tyle trzaski i skrzypienie, co łatwe przenoszenie dźwięków.
    Drobiazgowi powiedzą, że wkręty też przeniosą, ale zmiana połączenia byłaby absurdalnie kosztowna.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W trakcie remontu domu, użytkownik poszukuje sposobów na wzmocnienie i wygłuszenie stropu, który jest zbudowany na belkach drewnianych z płytami OSB o grubości 22 mm. Użytkownik planuje położyć panele podłogowe o grubości 7 mm, ale obawia się hałasu i skrzypienia. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie wełny mineralnej pod stropem podwieszanym oraz dodatkowych płyt OSB na podkładzie z pianki lub gumy, aby zminimalizować przenoszenie dźwięków. Podkreślają, że materiały o dużej masie skutecznie tłumią dźwięki o niskich częstotliwościach, a odpowiednie podkładki mogą pomóc w redukcji skrzypienia. Wskazują również na konieczność odizolowania nowych płyt od ścian, aby uniknąć przenoszenia dźwięków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA