logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się kupić potencjometr regulatora obrotów do szlifierek.

smarq8 01 Paź 2020 08:32 1302 3
REKLAMA
  • #1 18952655
    smarq8
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Witam.
    Już kilkukrotnie na warsztacie miałem elektronarzędzia z regulatorem podobnym jak na zdjęciu poniżej. Do tej pory uszkodzenia potencjometru udawało mi się jakoś naprawić, jednak ciekawi mnie czy jest możliwość kupna takich potencjometrów. Od kilku godzin szukam w internecie i jedyne co udało mi się znaleźć to gotowe moduły więc ewentualnie można zrobić jakiś przeszczep.
    Ktoś się orientuje jak to może się nazywać albo gdzie tego szukać? O ile w ogóle takie potencjometry można kupić.

Czy da się kupić potencjometr regulatora obrotów do szlifierek.
  • REKLAMA
  • #2 18952676
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    smarq8 napisał:
    Ktoś się orientuje jak to może się nazywać albo gdzie tego szukać?

Rezystancja i znakowania jakieś są?
  • REKLAMA
  • #3 18952694
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 259
    smarq8 napisał:
    Ktoś się orientuje jak to może się nazywać albo gdzie tego szukać?

Wpisz sobie w google "potentiometer gear wheel pcb" i będzie kilka setek ofert.
    Ale podstawą poznanie typu a jeśli nie ma oznakowania to na podstawie parametrów elektrycznych i wymiarowych.
  • #4 18952916
    smarq8
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    jdubowski napisał:
    Rezystancja i znakowania jakieś są?

Jedyne oznaczenie to wartość B504 - w rzeczywistości 490k

Zwierzak_PAH napisał:
    Wpisz sobie w google "potentiometer gear wheel pcb" i będzie kilka setek ofert.
    Ale podstawą poznanie typu a jeśli nie ma oznakowania to na podstawie parametrów elektrycznych i wymiarowych.

Tutaj wyskakują mi głównie potencjometry jak z jakiś przenośnych radyjek, a przynajmniej nie znalazłem nic co by przypominało mój egzemplarz.
    Na obudowie nic nie ma poza wartością potencjometru. Pokrętło ma 27mm a całość jest gruba na ok 9-10mm. Dodatkowo ma on wbudowany styk NO który przy maksymalnym ustawieniu robi bypass do regulatora aby uzyskać maksymalną moc.
    Wiele elektronarzędzi korzysta z podobnych potencjometrów które różnią się jedynie detalami, tylko mnie od zawsze interesowało jak to może się bardziej fachowo nazywać.
REKLAMA