logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wsad pamięci do sterownika ECAS Wabco 446 170 202 0 dla Iveco Stralis 2004

gucio~1 01 Paź 2020 09:10 1032 6
REKLAMA
  • #1 18952698
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    Witam.
    Ma ktoś może wsad pamięci do sterownika ECAS Wabco 446 170 202 0.
    Numer na naklejce 7820012185?
  • REKLAMA
  • #2 18961137
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 830
    Przepraszam ale nie wiem o jakim wsadzie pamięci mówimy. Przecież ustawienia edytuje się w zależności w jakim pojeździe i z jakim wyposażeniem zostało ecu założone. Stralis ciągnik, skrzynia, lodówka, śmieciarka ,2 poduchy, 4 poduchy itd. Jeszcze dobrze było by wiedzieć jakim sprzętem dysponujesz. Wsad ustawień nie koniecznie może ci podejść do twojego pojazdu. A może ci chodzi o coś innego? A może nam przedstawisz z jakim problemem się borykasz.
  • REKLAMA
  • #3 18964619
    gucio~1
    Poziom 24  
    Chodzi o program zapisany w pamięci i ładowany do procka w momencie uruchomienia sterownika. Nieraz jest sytuacja błędu kalibracji, pomimo poprawnie przeprowadzonej procedury. \sterownik nie potrafi przeliczyć wartości TT na mm.
    Parametryzacja o której wspominasz, jest do ogarnięcia testerem diagnostycznym. Również flash do nowej wersji programu pomaga w takiej sytuacji, ale w Iveco czy ECAS Wabco, nie mam takiej możliwości, więc robię flash programatorem pamięci. Do tego potrzebny drugi sprawny sterownik, lub zgrany kiedyś wsad.
  • #4 18965364
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Jak przeprowadzasz procedurę kalibracji? Bardzo wiele osób pisze że poprawnie kalibruje lecz są pewne procedury które są przeoczone (bo idą na skróty) i kalibracja nie jest przyjmowana przez sterownik. Jeśli powstaje bł kalibracji a nie powstaje bł EPROM operacja ta nic ci nie pomoże. Jaki procesor programujesz?
  • REKLAMA
  • #5 18968594
    gucio~1
    Poziom 24  
    Kalibrację robię na dwa sposoby. Mechaniczna - poziom jazdy, poziom górny, poziom dolny lub tylko poziom normalny i odległości do góry i dołu. Dla Wabco, programem Wabco bez klocków. Texą z klockami dystansowymi ( zależnie od auta).
    " Z klawiatury- programem Wabco" przez wpisanie wartości klawiaturą i zapamiętanie.
    W przypadku uszkodzonego programu, procedura kalibracji kończy się komunikatem " kalibracja zakończona sukcesem" ale błąd kalibracji nie kasuje się.

Co do procesora to sak infineona nie ma nic zapisane tylko ładuje z am29f010b i 93c86.

Tak uszkodzony sterownik naprawiałem już kilka razy. Tym razem mam pecha, Ten jest nietypowy i nie mam wsadu. Typowy ma procek ST i pamiątkę 93c86

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 18969036
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    A czy nie jest tak że masz źle z parazmetryzowany sterownik. Prześlij wsad parametryzacji sterownika to rzucę okiem na parametry. Wydaje mi się że gdzieś mam sterownik od Iveca Eurocargo ale nie od Stralisa ale dokładnie nie wiem jaki numer - muszę sprawdzić w poniedziałek.
    Załączniki:
    • Wsad pamięci do sterownika ECAS Wabco 446 170 202 0 dla Iveco Stralis 2004 parametryzacja.jpg (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18969342
    gucio~1
    Poziom 24  
    Jak były źle ustawione parametry, lub poziom pojazdu wchodził w tolerancję któregoś z poziomów skrajnych, to na koniec kalibracji nie było komunikatu o kalibracji zakończonej sukcesem. A tu jest. Jak podłączę sterownik na stole to zgram parametry. Miałem miedyś Dafa 105 z analogicznym problemem, wrzuciłem z drugiego wszystko co się da, parametry, plik z danymi kalibracji i nic. Pomogło przegranie pamiątki programatorem. I tu jest tak samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wsadu pamięci do sterownika ECAS Wabco 446 170 202 0 dla Iveco Stralis z 2004 roku. W odpowiedziach poruszane są kwestie związane z kalibracją i parametryzacją sterownika, a także problemy z błędami kalibracji mimo poprawnie przeprowadzonej procedury. Wskazano, że do naprawy uszkodzonego sterownika potrzebny jest sprawny egzemplarz lub wcześniej zgrany wsad. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z kalibracją, używając różnych narzędzi diagnostycznych, takich jak programy Wabco i Texa. Wskazano również na różnice w procesorach i pamięciach w różnych modelach sterowników.
REKLAMA