logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Man TGX 18.440 - Wyjaśnienie kodu błędu silnika EDC 503044-03 po naprawie przepustnicy EGR

Bukos91 01 Paź 2020 09:44 6843 8
  • #1 18952742
    Bukos91
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam, mam problem z pacjentem Man tgx 18.440. Wyświetla bład silnika, kod błędu EDC 503044-03. Czy może ktoś wyjaśnić mi co to za błąd? Mam przypuszczenia że chodzi o silniczek przepustnicy egr, ponieważ jego , ramie było urwane, wiec pospawałem i zamontowałem na nowo, lecz błąd nadal się wyświetla

Dodano po 11 [minuty]:

Man TGX 18.440 - Wyjaśnienie kodu błędu silnika EDC 503044-03 po naprawie przepustnicy EGR
  • #2 18952789
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Ramię pospawales na zamontowanej klapie?
    Jeżeli tak to musiał byś sprawdzić czy klapy nie są uszkodzone, ramię można założyć na dwa sposoby, możesz wysterowac klapę rusza się?
    Pozro
  • #3 18952799
    Bukos91
    Poziom 6  
    Man TGX 18.440 - Wyjaśnienie kodu błędu silnika EDC 503044-03 po naprawie przepustnicy EGR

Dodano po 1 [minuty]:

Właśnie że nie, zdemontowałem obudowę i wtedy pospawałem

Dodano po 1 [minuty]:

klapy sprawdziłem otwierają się i zamykają

Dodano po 49 [sekundy]:

w sensie że jak na 2 sposoby?

Dodano po 7 [minuty]:

Dodano po 25 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

chyba zaczynam się domyślać co miałeś na myśli Man TGX 18.440 - Wyjaśnienie kodu błędu silnika EDC 503044-03 po naprawie przepustnicy EGR

Dodano po 52 [sekundy]:

Ze moge silniczkiem obrócić i go wpasować inaczej w inne gniazdo??
  • #4 18953229
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Nie ramię może pracować tylko w jednym położeniu - przeprasZam ale nie widzę jak ja pospawales - to krótkie ramię może być u góry lub na dol skierowane.
    Masz dostęp do komputera ?gdybyś ja wysterowal wtedy zobaczylbys jaki ma ruch - może być wysterowanie ale takze błąd elektryczny uszkodzonej lub zamkniętej klapy,
    komputer zakładka monitoring ugr.
    i teraz sa dwa wyjscia : komputer nie moze ustalic polozenia klap i wystarczy sprawdzić czy jest ok założone ramię.I druga Masz uszkodzona przepustnice.
  • #5 18953475
    Bukos91
    Poziom 6  
    Właśnie nie mam komputera, czy mógłbyś jakiś mi polecić. Którym mógłbym sobie poradzić z tym i przyszłościowo kolejnymi problemami. Podejrzewałem że bez kompa nic tu nie ugram
  • #6 18966300
    Bukos91
    Poziom 6  
    Komputer nie widzi silniczka przepustnicy, teraz w weekend biorę się za jego przełożenie. Słyszałem że jest to nie możliwe z uwagi na fabryczne ustawienie klap względem silniczka, oraz że powinno się wymienić komplet. Lecz będę próbował. Czy spotkaliście się z taką opinią? Bądź czy ktoś może to potwierdzić ?
  • #7 18966320
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1709
    Bukos91 napisał:
    Słyszałem że jest to nie możliwe z uwagi na fabryczne ustawienie klap względem silniczka, oraz że powinno się wymienić komplet.
    Tak są one skalibrowane podczas produkcji i powinno się wymienić cały komplet jako jeden element czyli klapy z servo. Osobiście jeszcze nie zaglądałem jak to jest w środku zrobione ale kilka osób już było którzy próbowali z kilku zrobić jedno ... z negatywnym skutkiem końcowym zakończonym wymianą na nowe, aczkolwiek próbuj może najdziesz rozwiązanie.
  • #8 19533455
    Bukos91
    Poziom 6  
    Witajcie Sorki że dopiero pisze jakie było u mnie rozwiązanie które przyniosło oczekiwany rezultat mianowicie nie wyświetla się dany błąd, Dzięki założeniu innej klapy, . I i nadmienię że udało mi się przełożyć sam silniczek do klapy , dzięki czemu pozbyłem się tej usterkiTak informacyjnie dodam że gdyby ktoś szukał bezpiecznika od tego silniczka egr, to znajduje się on pod pokrywą silnika
  • #9 19533458
    Bukos91
    Poziom 6  
    Witajcie Sorki że dopiero pisze jakie było u mnie rozwiązanie które przyniosło oczekiwany rezultat mianowicie nie wyświetla się dany błąd, Dzięki założeniu innej klapy, . I i nadmienię że udało mi się przełożyć sam silniczek do klapy , dzięki czemu pozbyłem się tej usterkiTak informacyjnie dodam że gdyby ktoś szukał bezpiecznika od tego silniczka egr, to znajduje się on pod pokrywą silnika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z błędem silnika EDC 503044-03 w pojeździe Man TGX 18.440, podejrzewając uszkodzenie silniczka przepustnicy EGR po naprawie. Po wymianie ramienia silniczka i sprawdzeniu działania klap, błąd nadal się pojawiał. Użytkownicy zasugerowali, że silniczek i klapy są fabrycznie skalibrowane i zalecali wymianę całego zestawu. Ostatecznie, użytkownik rozwiązał problem, wymieniając klapę i przełożając silniczek, co usunęło błąd. Dodatkowo, wskazano lokalizację bezpiecznika silniczka EGR pod pokrywą silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA