logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilne napięcie w zasilaczu labolatoryjnym WANPTEK

milan00 02 Paź 2020 16:50 684 4
  • #1 18955387
    milan00
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Cześć wszystkim,
    po 3 latach użytkowania mój zasilacz zaczyna pokazywać humory, nigdy nie było z nim problemów. Poniżej link do video jak zachowuje się zasilacz. Miał on precyzyjną regulację napięcia/natężenia tak, że w rozdzielczości jaką posiada czyli 0.1 V dało się go ustawić tak, że nie miał nawet wahań +/- 0.1V. Teraz napięcie nawet bez obciążenia skacze w zakresie +/- 1.5V.

Chciałbym ten zasilacz naprawić, jak do tej pory zawsze wszystko mi się udało naprawić z czyjaś pomocą techniczną, potrafię lutować elementy THT/SMD jednak nie bardzo jestem w stanie sprawdzić układ aby wywnioskować co nawaliło.
    Zasilacza jeszcze nie rozkręcałem, ale zapewne każdy zasilacz tej klasy ma bardzo podobną budowę i "prosty" układ tak samo jak prostowniki do 100zł.

Pytanie takie, czy ktoś wie jakie elementy na płytce mogą powodować takie wahania napięcia oraz które odpowiadają za regulację napięcia ?
    Po ustawieniu na 12V i podłączeniu żarówki widać jak przygasa i rozświetla się ponad normę.

Niebawem go rozbiorę i wrzucę zdjęciu układu ze środka

Z góry dziękuję za pomoc
  • #2 18955450
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 271
    Do sprawdzenia (w pierwszej kolejności) potencjometr do precyzyjnej regulacji napięcia.
  • #3 18955480
    milan00
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Potencjometr ten do precyzyjnej ( wydaje mi się ), że działa normalnie bo jak się czasem na chwilkę ustabilizuje napięcie, to po jego szybkim przekręceniu napięcie się podbija o około 0,4V ( taki miał kiedyś zakres ) i obniża normalnie, chyba, że chodzi Ci o jakieś inne uszkodzenie ? Czy jego całkowite odłączenie, sprawdzenie jak się wtedy zachowa zasilacz, może wyeliminować jego usterkę?
  • #4 18964608
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 271
    milan00 napisał:
    Czy jego całkowite odłączenie, sprawdzenie jak się wtedy zachowa zasilacz, może wyeliminować jego usterkę?

Zamiast, dać (na próbę) zworkę "i obserwować".
    Co nie znaczy że ten od zgrubnej regulacji nie zaczął mieć problemów (tylko zamiast już nie da się dać zworki).
    U mnie były podobne objawy, pęknięcie ścieżki pot. od precyzyjnej regulacji (zasilacz ZHAOXIN RXN 303D).
REKLAMA