logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysł na usprawnienie deskorolki. Perpetuum mobile?

LukaszKielbowicz 02 Paź 2020 18:31 882 22
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 18955640
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18956882
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
  • #4 18957076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18958022
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    A próbowałeś dodać migającą tajemniczo diodę, zmieniającą kolory, w zależności od fazy Wenus w korelacji z planetą Nibiru? ;)
  • #6 18958110
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
    Jedna podpora to pręt, czyli część kratownicy, na który działa siła skośna. Siła kośna działająca na pręt rozkłada się na dwie siły prostopadłe do siebie. Jedna siła prostopadła do pręta spowoduje ugięcie pręta i pręt musi być wystarczająco mocny, żeby nie pękł, natomiast druga siła, która działa wzdłuż pręta zostanie przeniesiona na dolną podstawę. Siła działająca na dolną podstawę działa pod skosem i rozkłada się na siłę poziomą i pionową w dół. Dolna podstawa jest połączona z kółkami deskorolki, więc siła pozioma będzie napędzać deskorolkę. Jeśli pozioma siła będzie większa od sił oporu, to deskorolka po ruszeniu będzie się rozpędzać. Jeśli pozioma siła będzie równa siłom oporu, to deskorolka po ruszeniu będzie poruszać się ze stałą prędkością. Jeśli pozioma siłą będzie mniejsza od sił oporu, wtedy deskorolka po ruszeniu będzie zwalniać, aż do zatrzymania się.
    Pozdrawiam
  • #7 18958134
    Madrik
    Kluczowym słowem jest "jeśli"...
    Pomijasz dość istotny "szczegół"... ale jemy popcorn, a ty mów dalej...
  • #8 18958531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18960903
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
    W deskorolce przy rozpędzaniu przez deskorolkarza siła działa pod kątem względem podłoża. W starej deskorolce ta siła ciągnie przednie kółko deskorolki.
    W mojej nowej deskorolce siła, którą działa deskorolkarz podczas rozpędzania jest przekazywana bezpośrednio na kółka.
    Po zbudowaniu mojej deskorolki stanąłem na nią i deskorolka nie pojechała, ale opory statyczne są większe, niż opory dynamiczne, więc przypuszczałem, że podczas jazdy deskorolka będzie dodatkowo napędzana poziomą siłą, ale nie umiem jeździć na deskorolce, więc nie sprawdziłem tego. Podczas testów mojej przerobionej deskorolki i drugiej nieprzerobionej deskorolki zauważyłem, że przy wysunięciu przerobionej deskorolki do przodu, deskorolka przyśpiesza w porównaniu do nieprzerobionej deskorolki. Po przeanalizowaniu Waszych wypowiedzi wiem, że nawet przy jeździe moja deskorolka nie miałaby dodatkowej poziomej siły, ale zastanowiłem się nad moją nową deskorolką i doszedłem do poprawnego rozwiązania. W mojej deskorolce siła, którą działa deskorolkarz podczas końcowego rozpędzania deskorolki przechodzi bezpośrednio na przednie kółka deskorolki. W przypadku nieprzerobionej deskorolki jedna część siły, którą działa deskorolkarz podczas końcowego rozpędzania deskorolki powoduje naprężenie łącznika między deskorolką i kółkami. Druga część tej siły powoduje ruch kółek, które są ciągnięte do przodu przez deskorolkę.
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #10 18961014
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18961896
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
    Moim zdaniem jajko zostanie zgniecione, ale już napisałem, że przykład z dachem jest błędny.
  • #12 18962051
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18963779
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
    Deskorolkarz odpycha się prawą nogą do tyłu i deskorolka jedzie do przodu. W mojej nowej deskorolce siła, którą lewa noga deskorolkarza działa na przód deskorolki jest przenoszona na przednie kółka deskorolki. Na przednie kółka deskorolki działa siła pod kątem do podłoża. Ta siła rozkłada się na siłę pionową w dół i na siłę poziomą do przodu. Moja nowa deskorolka nie jest Perpetuum Mobile, ponieważ nie wytwarza dodatkowej siły poziomej.
    Dodałem pliki FreeCAD w wersji 0.17
    Pozdrawiam
    Łukasz
    Załączniki:
    • Deskorolkarz_FreeCAD.zip (80.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 18963816
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1391
    Myślenie kreatywne ma ogromną przeszłość . :D Jakieś 60 lat temu powstał film „Easy Rider” , w którym główny bohater jeżdził motocyklem z przedłużonym przednim widelcem ale czy przez to silnik palił mniej , czy jeździł szybciej to wątpliwe. Niewątpliwie motocykl fajnie wyglądał. Kolega skonstruował deskę-chopper i jest to pierwsza tego typu deska na świecie, za co należą sie słowa uznania. :ok:
  • #15 18963881
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18964445
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
  • REKLAMA
  • #17 18964519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18965067
    Madrik
    KrzysztofS napisał:
    O silniku EmDrive tak samo mówili że nie zadziała. Całe wywody nawet na tym forum. Aaaa zdaje się że działa. Nasa ostatnio coś tam potwierdziła, a Chińczyki nie wiedzieli o tym że nie zadziała i wstawili to do jakiejś sondy. Poleciała :P

Nie działa. Zostało to udowodnione co najmniej 3 krotnie od momentu rozpoczęcia badań, ani razu nie udowodniono działania zgodnie z hipotezą twórcy, a Chińczycy jedynie wysłali na orbitę prototyp w celu sprawdzenia działania, jako dodatkowy napęd i ... nie zadziałał.

NASA i naukowcy niezależni doszli jedynie do tego, że zasada działania, która rzekomo miała powodować powstawanie ciągu, nie działa i nie daje efektu, za to stwierdzono, że pewien efekt daje uboczny produkt działania - czyli stara, dobra indukcja elektromagnetyczna w połączeniu z ziemskim polem magnetycznym.
    A efekt jest delikatnie mówiąc - słaby. Ostatnie wyniki wskazują, że tak naprawdę nawet nie ma "ciągu", jest tylko delikatna siła reakcyjna, od doskonale znanych zjawisk, a całość urządzenia jest po prostu nieefektywna.

Co zresztą idealnie zgrywa się się z historią wielu podobnych "cudownych" wynalazków, mających łamać prawa fizyki. I wskazuje, że lepiej dopracować coś, co wiemy jak i dlaczego działa, niż szukać magii w niepotwierdzonych hipotezach.

Ale komu by się chciało sprawdzać nowe publikacje naukowe, skoro może się oprzeć na linkach do starych, clikbaitów i infografik z Internetu, robionych dawno temu przez napalone nastolatki... ;)

Dodano po 5 [minuty]:

KrzysztofS napisał:

Może by się jeszcze pokusić o taki mod ze skrzydełek chrząszczy. Można by wtedy osiągnąć lewitację,

A to z kolei kolejna miejska legenda, która została sfabrykowana na fali zainteresowania zjawiskami paranormalnymi i nie ma nawet jednego potwierdzonego faktu w tej bajce.
  • #19 18965168
    bratHanki
    Poziom 39  
    Po co się ograniczać? . Idąc tym tropem myślenia, można przecież skonstruować deskę, która będzie jeszcze szybsza albo taką co będzie jeździła tylko po okręgu. :D .

Kol. Kiełbowicz a może by tak spróbować zaczepić te wszystkie wektory w puncie styku rolki z podłożem i zastanowić się, czy powstanie jakaś dodatkowa siła?
    Załączniki:
    • Pomysł na usprawnienie deskorolki. Perpetuum mobile? IMAG5620.jpg (33.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomysł na usprawnienie deskorolki. Perpetuum mobile? IMAG5618.jpg (42.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 18965302
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18965395
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18965732
    bratHanki
    Poziom 39  
    Jest to tak samo porawdopodobne jak i to, że obudził się w srodku nocy z okrzykiem "jestem geniuszem" i postanowił o tym powiadomić resztę świata. :lol: :!:
  • #23 18966217
    Madrik
    KrzysztofS napisał:
    Madrik
    Moderator Robotyka

Dziękuję za sprowadzenie na ziemie. Ale to wieczne koło z propanem i ten dynks z magnesami na pewno chodzi .... Widziałem filmiki na YT. Jak można z tego ładować telefon to i deska pojedzie .....

A widziałeś te filmiki, w których pokazują dlaczego to NIE DZIAŁA jako perpetuum mobile? ;)
    A też są... Tylko pewnie mniej to ciekawe, bo dużo fizyki, wykresów i wzorów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji przedstawiono nową deskorolkę zaprojektowaną przez Łukasza, która ma na celu poprawę wydajności jazdy. Uczestnicy forum wskazali na błędy w rysunkach dotyczących wektorów sił oraz omówili zasady działania sił w konstrukcji deskorolki. Krytyka dotyczyła m.in. błędnych założeń dotyczących przenoszenia sił na kółka oraz ich wpływu na ruch deskorolki. Łukasz przyznał, że jego deskorolka nie działa jako perpetuum mobile, ponieważ nie generuje dodatkowej siły napędowej. W dyskusji poruszono również analogie do innych konstrukcji, takich jak dachy i belki, oraz odniesienia do teorii dotyczących napędu. Uczestnicy podkreślili, że aby deskorolka mogła się poruszać, konieczne jest działanie siły do tyłu, co jest kluczowe dla zrozumienia mechaniki jazdy na deskorolce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA