logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel do monitora 144Hz BenQ ZOWIE XL2411: HDMI, DVI-D czy DP? (GTX 1660 SUPER)

Blantanamo 02 Paź 2020 20:40 1839 5
REKLAMA
  • #1 18955804
    Blantanamo
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym się Was dopytać o radę w jaki kabel powinienem zainwestować aby móc w pełni korzystać z funkcji mojego monitora 144Hz, dodam również na początku, że adapter typu DP - HDMI nie działa na tym monitorze odświeżanie powyżej 60Hz, dlatego moje pytanie jest następujące: jaki kabel powinienem wybrać? Poprzednio miałem inną kartę graficzną z której korzystałem DVI - DVI i w pełni mogłem korzystać z funkcji mojego monitora, więc czy aby na pewno rozwiązanie leży w adapterze typu DVI - DP? Patrząc na logikę tak jest, ale wolę się upewnić żeby nie marnować kolejnych pieniędzy na kable.
    Sprzęt dla pełnych informacji:
    BenQ ZOWIE XL2411 - złącza
    VGA (D-sub) - 1 szt.
    HDMI - 1 szt.
    DVI-D (Dual-link) - 1 szt.
    Wyjście słuchawkowe - 1 szt.
    GeForce GTX 1660 SUPER - rodzaje wyjść
    HDMI - 1 szt.
    Display Port - 3 szt.
  • REKLAMA
  • #2 18956103
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    Witaj.
    Monitor nie obsługuje przez HDMI 144Hz, więc zostaje DVI-D.
    Wszystkie przelotki, które spotkałem z HDMI i DP na DVI-D są typu Single Link, na nich będzie działać tylko 60Hz.
    Jeśli znajdziesz przelotkę HDMI lub DP na DVI-D Dual Link obsługującą 144Hz, to może będzie to lepiej lub gorzej działać.
    Jeśli kupiłeś niedawno tę kartę to zwróć ją i kup taką, która ma DVI-D. Albo sprzedaj ten monitor i kup coś porządnego, z DP.
  • REKLAMA
  • #3 18964019
    Blantanamo
    Poziom 2  
    dt1 napisał:
    Witaj.
    Monitor nie obsługuje przez HDMI 144Hz, więc zostaje DVI-D.
    Wszystkie przelotki, które spotkałem z HDMI i DP na DVI-D są typu Single Link, na nich będzie działać tylko 60Hz.
    Jeśli znajdziesz przelotkę HDMI lub DP na DVI-D Dual Link obsługującą 144Hz, to może będzie to lepiej lub gorzej działać.
    Jeśli kupiłeś niedawno tę kartę to zwróć ją i kup taką, która ma DVI-D. Albo sprzedaj ten monitor i kup coś porządnego, z DP.

Sytuacja opanowana, kupiłem adapter DVI-D - DP z zasilaczem na usb po taniości i obsługuje 144hz. Temat można zamknąć.
  • REKLAMA
  • #4 18964263
    dt1
    Admin grupy komputery
    Podaj model tego adaptera - może dla kogoś się przyda.
  • REKLAMA
  • #5 18964375
    Blantanamo
    Poziom 2  
    Jest to konkretnie ten model : https://www.sklep-dell.pl/dell-adapter-displayport-to-dvi-dual-link-470-aanw.html z tym, że udało mi się kupić po taniości za 40zł.
    Jedyny minus jaki zauważyłem to słaba przepustowość USB 3.0 wbudowana do komputera, zasilacz nie wyrabia po jakimś czasie i robi się szary obraz z "mrówkami" wystarczyło podłączyć usb z adaptera do ładowarki od telefonu i problem znikł.
  • #6 18965044
    dt1
    Admin grupy komputery
    Dzięki, fajnie że potwierdziłeś, że ten model działa. Może komuś się przyda (chociaż fakt, gdyby kosztował 400 zł to naprawdę chyba bardziej by się monitor opłacało zmienić :) ).
REKLAMA