logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zodiak DSS 402 - przestrojenie UKF i problem z wejściem

Mlody_Znawca 05 Paź 2020 21:35 7095 14
REKLAMA
  • #1 18961141
    Mlody_Znawca
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzień dobry od razu przepraszam jak nie trafiłem w forum. Nie dawno poprosił mnie wujek z podeszłym wiekiem naprawienie jego radia jakim jest Zodiak 402. Nie było znaku życia, naprawiłem zasilanie UKF o wyczyściłem go. Końcówka sprawdzona działa poprawnie. Mój problem polega na tym że nie wiem jak go przestroić bo są jakieś 3 metody ale tak zbytnio nie wiem jak to zrobić. A 2 problemem jest to że jak podłącze się bezpośrednio na końcówkę gra głośniej niż z jednych z wejść z tyłu tak jest w każdym i jak przełączam źródła to się nic nie dzieje. Za wszelką pomoc będę dziękował. Pozdrawiam
    Zodiak DSS 402 - przestrojenie UKF i problem z wejściem
    Wymienione elementy
    T502 - BD139
    R506/7
    D507 na diodę Zenera 15 V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18961161
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Oto instrukcja przestrajania:
    Zodiak DSS 402 - przestrojenie UKF i problem z wejściemukf2_18...jpg (99.35 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Zodiak DSS 402 - przestrojenie UKF i problem z wejściemPrzestraja...632)_1.jpg (253.75 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Jak sprawdziłeś "końcówkę"? Co to znaczy "jak podłączę się bezpośrednio na końcówkę?
  • #3 18961168
    Mlody_Znawca
    Poziom 9  
    miniu1 napisał:
    Jak sprawdziłeś "końcówkę"?

Sprawdziłem tranzystory końcowe oraz kondycję elektrolitów nadają się do wymiany, ale jak na sam początek mogą być .
    Końcówka jest na BDP283 i jej parze.
    miniu1 napisał:
    Jak sprawdziłeś "końcówkę"? Co to znaczy "jak podłączę się bezpośrednio na końcówkę?

Dziękuję, czy to jest to samo ?
    Zodiak DSS 402 posiada głowicę GFE 105. Najlepsze efekty uzyskasz
    przez jej przestrojenie:
    1. Wymontować głowicę.
    2. Wylutować kondensatory C1, C9, C13.
    3. Odwinąć 1 zwój od góry z cewki L5 (heterodyna).
    4. W miejsce kondensatora C17(5p6) wlutować 2p2.
    5. Po zamontowaniu głowicy uzyskać jakikolwiek odbiór dowolnej stacji.
    Zestroić heterodynę przesuwając stacje z dolnego zakresu (88 MHz)
    cewką L5, a z górnego-trymerem C14.
    6. Strojąc cewkami L1 i L4 uzyskać wzrost sygnału (najczęściej trzeba
    wykręcić rdzenie do połowy).
    7. Dostroić odbiornik do stacji o częstotliwości ok. 88 MHz i stroić
    cewkami L1 i L4 na maksimum sygnału. W przypadku problemów
    z pokryciem zakresu skorygować napięcie warikapowe przy pomocy
    potencjometru R607. Zmniejszyć napięcie do ok. 2V.
    8. Dostroić odbiornik do stacji w pobliżu 108 MHz i stroić na maksimum
    sygnału trymerami C2 i C10.
    9. Kilkakrotnie powtórzyć operacje 7 i 8 aż do uzyskania zadowalającej
    czułości w całym zakresie. Maksymalne napięcie strojenia można
    zwiększyć do 27 V.
  • #4 18961187
    miniu1
    Poziom 24  
    To nie jest to samo.
    Nie rozumiem, co masz na myśli: "problemem jest to że jak podłącze się bezpośrednio na końcówkę gra głośniej niż z jednych z wejść z tyłu tak jest w każdym i jak przełączam źródła to się nic nie dzieje ".
  • REKLAMA
  • #5 18961199
    Mlody_Znawca
    Poziom 9  
    Jak podłącze się pod końcówkę bezpośrednio w Q401 to gra głośniej niż na tyle obudowy np wejście gramofonowe. Czy może to być spowodowanie brakiem tranzystora Q501, jest tam dana seryjna zworka?
  • Pomocny post
    #6 18961213
    miniu1
    Poziom 24  
    Ten brak T501 nie ma wpływu. Podłączając się na T401 pomijasz cały blok regulacji barwy, balansu i głośności, czyli tak, jakbyś podłączył się pod wejście magnetofonowe i dał pokrętło głośności na maksimum z regulatorami barwy i balansu ustawionymi na środku. Porównywałeś w ten sposób?
    Podłączasz się do tych tylnych gniazd na piny 3 i 5?
  • #7 18961218
    Mlody_Znawca
    Poziom 9  
    Robiłem coś takiego że podłączyłem się tak jak mówisz ale barwa i balans na ,,0" na środku, a głośność na max.
  • #8 18961224
    miniu1
    Poziom 24  
    miniu1 napisał:

Podłączasz się do tych tylnych gniazd na piny 3 i 5?

pin 2 - masa (ekran)
    pin 3 - kanał lewy
    pin 5 - kanał prawy

no i czy na tej zworce zamiast T501 jest jakieś napięcie ok. 30V?
  • #9 18961226
    Mlody_Znawca
    Poziom 9  
    Coś takiego . Nie mogłem znaleźć tego pinu więc narysowałem . <sorki że w paincie >
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 18961230
    miniu1
    Poziom 24  
    Masz narysowane gniazda, a w nich ponumerowane piny.

Ponawiam pytanie, bo poprawiałem poprzedni post w czasie, gdy pisałeś swój: "no i czy na tej zworce zamiast T501 jest jakieś napięcie ok. 30V?".
  • #11 18961237
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1177
    Witam. Co to za kombinacje autor podłącza? Czy regulacja głosu działa poprawnie z UKF czy innych fal?
    Te potencjometry szwankują po latach. Kontakt PR musi być.
    PS. Ten sprzęt ładnie sie przestraja jeżeli głowica jest sprawna. A stopień końcowy zostaw w spokoju jeżeli działa.
  • REKLAMA
  • #12 18962359
    Mlody_Znawca
    Poziom 9  
    Już wiem dlaczego nie mam napięcia na T501 bo jakiś stolarz grzebał przy prewodach i jednego zasilania od transformatora nie miałem.
    Nic nie dotykałem

Dodano po 4 [minuty]:

Już po poprawnym podłączeniu mam 30 v na zworce T501.
  • #13 18962523
    miniu1
    Poziom 24  
    Gra teraz dobrze? Potencjometry, jak Kolega rnb_bolii wyżej pisał jeżeli trzeszczą, to można potraktować Kontaktem PR, ale najpierw myję za pomocą IPA, najlepiej wylutowane i rozmontowane. Tak samo wszystkie przełączniki można wyczyścić i zakonserwować.
  • #14 18962530
    Mlody_Znawca
    Poziom 9  
    Gra jako tako jak na tę kondensatory i tranzystory to baja jak do domu wrócę to zamierzam wsiąść się za przestrojenie.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Ma ktoś może które kondensatory usunąć bo boje się tam grzebać bo nie ma oznaczeń

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Dziękuję wszystkim za pomoc więcej nie dam rady nie na moją głowę. Głowica gotowa do wystrojenia nie mam sprzętu na coś takiego i za dużo zakłóceń posiadam w domu. Pokusiłem się jeszcze o wymianę kondensatorów wejściowych rezultat na dole.
    Jeszcze raz dziękuję 😉

Dodano po 12 [minuty]:

Śrubokręt wygląda komicznie :D
    Załączniki:
    • VID_20201006_204200[1].mp4 (51.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 18963106
    Mlody_Znawca
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc radyjko szumi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przestrojenia radia Zodiak DSS 402 oraz problemów z jego wejściem. Użytkownik naprawił zasilanie UKF i końcówkę mocy, ale napotkał trudności w przestrojeniu głowicy GFE 105. Udzielono mu szczegółowych instrukcji dotyczących przestrojenia, w tym wymiany kondensatorów i regulacji cewki L5. Pojawił się również problem z głośnością, gdzie dźwięk był głośniejszy przy bezpośrednim podłączeniu do końcówki mocy niż z tylnych wejść. Użytkownik zidentyfikował brak napięcia na zworkach, co zostało naprawione, a po poprawnym podłączeniu radio zaczęło działać lepiej. Użytkownik planuje dalsze prace nad przestrojeniem i wymianą kondensatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA