Otrzymałem do naprawy radio Zodiak DSS402 wicedyrektora mojej szkoły (nie elektronicznej) do naprawy (wskrzeszenia)> po zmianie starych bezpieczników i wstawieniu nowych zaobserwowałem następujące usterki, które chciałbym przedyskutować z kolegami z elektroda.pl. Schematu nie zamieszczam nie chcąc go powielać (znajduje się on w zasobach portalu).
A oto zaobserwowane usterki:
1: Nieregularna praca przez okres początkowych 5 min
Gdy włączyłem radio , podłączyłem do niego CD oraz wybrałem odpowiedni kanał wejścia dźwięk wydobywający się z głośników posiadał przez okres około 5 min nieregularne zmiany sił dźwięku. Po tym czasie wszystko wraca do normy. Myślę że ma to związek z tranzystorami tylko którymi ?
2: Radio jak mnie poinformowano jest przestrojone> jednak odbiera tylko kanał pierwszy polskiego radia oraz kilka zagranicznych stacji> Proszę o podanie prawdopodobnej przyczyny
A oto zaobserwowane usterki:
1: Nieregularna praca przez okres początkowych 5 min
Gdy włączyłem radio , podłączyłem do niego CD oraz wybrałem odpowiedni kanał wejścia dźwięk wydobywający się z głośników posiadał przez okres około 5 min nieregularne zmiany sił dźwięku. Po tym czasie wszystko wraca do normy. Myślę że ma to związek z tranzystorami tylko którymi ?
2: Radio jak mnie poinformowano jest przestrojone> jednak odbiera tylko kanał pierwszy polskiego radia oraz kilka zagranicznych stacji> Proszę o podanie prawdopodobnej przyczyny