logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E83 3.0d 2007 - Dopuszczalny upływ prądu w uśpieniu auta

q.kullenberg 06 Paź 2020 09:30 1686 2
REKLAMA
  • #1 18961671
    q.kullenberg
    Poziom 8  
    Potrzebuje informacji, jaki może być maksymalny pobór pradu w tym samochodzie na postoju (zaryglowane drzwi, odczekane 15 minut)?
    kupiłem auto w Niemczech i jak to powinno być powoli doładzałem go. Zmiana płynów, akumulatora, hamulców, czyszczene itp. Po kilku godzinach pracy przy otwartych drzwiach rozładował się akumulator. Podładowałem go ale za którymś razem zapomniałem wyłączyć świateł i znowu akumulator siadł. Zastanawiam się, czy przyczyna tego jest w mojej niedbałości czy mam też złodzieja w elektronice. Naładowałem akumulator solidnie i mierzyłem upły prądu multimetrem. Wynik powtarzał się za każdym razem 15 mA. Próbowałem przy pomiarach wyjmować bezpieczniki od radia, czytnika DVD i modułu telefonu. Za każdym razem pobór prądu był stały 15mA.
    Czy takie wartości upływu prądu Waszym zdaniem są dopuszczające w ty samochodzie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi
    RP
  • REKLAMA
  • #2 18961699
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    15mA wymagałoby tysięcy godzin by rozładować przeciętny akumulator samochodowy, także taki pobór można uznać za akceptowalny.

q.kullenberg napisał:
    Po kilku godzinach pracy przy otwartych drzwiach rozładował się akumulator.

q.kullenberg napisał:
    zapomniałem wyłączyć świateł i znowu akumulator siadł.

Jak był rozładowany kilka razy do 0, to akumulator może być już truchłem, poza tym po jakimś czasie rzeczy takie jak światła czy fabryczne audio powinny się same wyłączyć właśnie celem nie ubicia akumulatora (tzn auto tej klasy powinno już mieć taką funkcjonalność, ale nie zawsze/nie w każdym się tak dzieje).
  • #3 18961736
    q.kullenberg
    Poziom 8  
    elektryku5 napisał:
    15mA wymagałoby tysięcy godzin by rozładować przeciętny akumulator samochodowy, także taki pobór można uznać za akceptowalny.

q.kullenberg napisał:

q.kullenberg napisał:

Jak był rozładowany kilka razy do 0, to akumulator może być już truchłem, poza tym po jakimś czasie rzeczy takie jak światła czy fabryczne audio powinny się same wyłączyć właśnie celem nie ubicia akumulatora (tzn auto tej klasy powinno już mieć taką funkcjonalność, ale nie zawsze/nie w każdym się tak dzieje).

Sprawdzałem akumulator pod obciążeniem. Podobno jest z nim wszystko dobrze.

Dodano po 1 [minuty]:

q.kullenberg napisał:
    elektryku5 napisał:

q.kullenberg napisał:

q.kullenberg napisał:

Sprawdzałem akumulator pod obciążeniem. Podobno jest z nim wszystko dobrze.

Dziękuje za odpowiedź:)
REKLAMA