logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silniczek za słaby, brak mocy - czym zastąpić ...?

xwojtek 06 Paź 2020 14:10 663 6
  • #1 18962182
    xwojtek
    Poziom 10  
    Witam.
    Kupiłem na Ali podkaszarkę do trawy, która ma fajną ergonomię, składaną rączkę i w ogóle jest fajna, tylko producent chyba nigdy jej nie sprawdził, bo .... kosiarka zatrzymuje się na źdźbłach trawy. Nie ma po prostu silniczek mocy.
    Postanowiłem poszukać mocniejszego o podobnych rozmiarach, ale nie jest to łatwe - jak już znalazłem, to nie mam pewności, czy będzie mocniejszy.
    Oryginalny silniczek nie ma żadnych oznaczeń ( jak to u Chińczyków bywa :) ) , zasilają go bateria AA - paluszki w ilości 6 szt. czyli jest na 9V. Wymiary to : 28mm szerokości, 40mm długości , wrzeciono ok 12mm długości.
    Znalazłem silniczek o podobnych wymiarach na Allegro, ale mam wątpliwości, czy będzie odpowiednio mocny : parametr "prąd jałowy : 600mA / 9 V" nic mi nie mówi o mocy.
    link : https://allegro.pl/oferta/mini-silnik-silniczek-9v-mt-103-do-wkretarki-4696a-8658237969.
    Ktoś pomoże ?
    Załączniki
    1 - oryginalny silniczek
    2- alternatywny 1
    3- alternatywny 2
    Czy lepszy byłby 9V/600mA czy 12V/10mA ?
    Załączniki:
    • Silniczek za słaby, brak mocy - czym zastąpić ...? Alt2.jpg (52.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Silniczek za słaby, brak mocy - czym zastąpić ...? alt1.jpg (29.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Silniczek za słaby, brak mocy - czym zastąpić ...? oryginalny.jpg (17.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18962190
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Daj sobie spokój, takiej bzdury jak podkaszarka na baterie to jeszcze nie widziałem :lol:
    To nie ma prawa działać ...
    Wystarczy poczytać opinie
    "Podkaszarka fajna jako zabawka dla starszego dziecka. Nie kosi, czasem się zdarzy że coś zetnie. Osłona jest bardzo słaba, musieliśmy ją przykleić. Ogólnie ok."
  • #3 18962193
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    Jeżeli chcesz kosić trawę to kup porządną podkaszarkę, a to możesz dać dziecku do zabawy. Podkaszarka ma moc w okolicy 1kW, a nie jak ta zabawka około 5W.
  • #4 18962228
    xwojtek
    Poziom 10  
    grzeskk napisał:
    Jeżeli chcesz kosić trawę to kup porządną podkaszarkę, a to możesz dać dziecku do zabawy. Podkaszarka ma moc w okolicy 1kW, a nie jak ta zabawka około 5W.

Rozumiem Was, ale tu nie chodzi o koszenie chaszczy, tylko delikatnej trawki przy grobie rodziców. To małe, delikatne źdźbła. Kosa tu niepotrzebna :)
    Pozdrawiam.

P.S. Moje dziecko ma 30 lat - wątpię, czy chciałoby się tym bawić ... :P
  • #5 18962240
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    To sam widzisz że nawet małe delikatne źdźbła są zbyt potężne aby mogłyby być ścięte. Niestety pozostaje albo coś mocniejszego albo nożyce.
  • #6 18962276
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    xwojtek napisał:
    Moje dziecko ma 30 lat - wątpię, czy chciałoby się tym bawić ...

Kup sobie nożyce akumulatorowe za 80zł, np. takie: Link, a silniczek o którym piszesz sprezentuj do zabawy wnukom.
  • #7 18962298
    xwojtek
    Poziom 10  
    Cytat:
    Kup sobie nożyce akumulatorowe za 80zł, np. takie: Link, a silniczek o którym piszesz sprezentuj do zabawy wnukom.

No i tego mi było trzeba :)
    Zamawiam i dziękuję :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił podkaszarkę do trawy na baterie z Ali, która ma problemy z mocą, zatrzymując się na delikatnych źdźbłach trawy. Oryginalny silnik zasilany jest sześcioma bateriami AA (9V), a jego wymiary to 28mm szerokości i 40mm długości. Użytkownik poszukuje mocniejszego silnika o podobnych wymiarach, ale ma wątpliwości co do parametrów alternatywnych modeli. W odpowiedziach sugerowano, że podkaszarka jest zbyt słaba do koszenia, a lepszym rozwiązaniem mogą być nożyce akumulatorowe. Użytkownik zdecydował się na zakup nożyc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA