logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus r510c - Brak dźwięku w Windows 8.1, Kontroler High Definition Audio z wykrzyknikiem, Kod 32

Micha_zz 06 Paź 2020 15:53 996 7
REKLAMA
  • #1 18962317
    Micha_zz
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam,
    borykam się z problemem braku dźwięku w tym laptopie, system Windows nie może zidentyfikować problemu, w Panelu sterowania ->Kontrolery dźwięku, wideo i gier nie ma nic oprócz Bluetooth Audio Device, w Urządzenia systemowe wisi Kontroler zgodny ze standardem High Definition Audio z wykrzyknikiem, odinstalowywanie, wyłączanie, ponowne włączanie oraz aktualizacja sterowników nic nie daje. We właściwościach tego urządzenia w polu Stan urządzenia jest napisane: Wyłączono sterownik (usługę) dla tego urządzenia. Możliwe, że tę funkcję zapewnia sterownik alternatywny. (Kod 32). Ręczne instalowanie sterownika nic nie zmienia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18962334
    VVoSeba
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Na początek polecam zrobić bootowalnego pendriva z linuxem i spróbować przez Live CD odpalić system i sprawdzić czy będzie dźwięk. Jeśli tak to instalacja windowsa na nowo powinna pomóc. Miałem podobny przypadek w HP. Kiedyś włączyłem i ikonka z głośnikiem z czerwonym krzyżykiem. Sterowniki cuda wianki i nic, a odpaliłem właśnie na linuxie i na nim miałem głos. Reinstalacja i wszystko gra.
  • REKLAMA
  • #4 18962345
    Micha_zz
    Poziom 11  
    Dokładnie w trayu głośnik z czerwonym krzyżykiem, gdy na niego najadę pojawia się "brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio". Screeny
    Asus r510c - Brak dźwięku w Windows 8.1, Kontroler High Definition Audio z wykrzyknikiem, Kod 32
  • #5 18962420
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    To najlepiej będzie zrobić tak jak pisał kolega VVoSeba
  • #6 19018192
    Micha_zz
    Poziom 11  
    Chciałem zrobić reinstalację, a raczej zacząć od odświeżenia systemu. Zrobiłem bootowalnego pendriva z win. 8.1, uruchamiam, klikam "napraw" i i tak dalej po czym wyskakuje komunikat "Dysk, na którym został zainstalowany system Windows, jest zablokowany. Odblokuj dysk i spróbuj ponownie." wię skorzystałem z porady na stronie Della https://www.dell.com/support/article/fr-fr/sl...dczas-odzyskiwania-systemu-windows-10?lang=pl
    wchodzę do wiersza poleceń robię wszystko według instrukcji, po czym po końcowym wpisaniu Y klikam enter i wyskakuje komunikat "nie można odnaleźć żądanego urządzenia systemowego". No w tym momencie już mi pomysłów brak.
  • REKLAMA
  • #8 19018538
    Micha_zz
    Poziom 11  
    Wykonałem cztery zapewniam, w dodatku powtarzałem cały proces trzy razy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus R510C zgłasza problem z brakiem dźwięku w systemie Windows 8.1, gdzie w Menedżerze urządzeń widoczny jest kontroler High Definition Audio z wykrzyknikiem (Kod 32). Pomimo prób odinstalowania, aktualizacji i ręcznej instalacji sterowników, problem nie został rozwiązany. Użytkownicy sugerują przetestowanie dźwięku w systemie Linux z bootowalnego pendriva oraz reinstalację systemu Windows. Pojawiły się również trudności z odblokowaniem dysku podczas próby naprawy systemu, co prowadzi do dalszych problemów z odzyskiwaniem systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA