logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić telewizor Sony NTSC na system PAL? Koszty i trudność operacji

pomdro 11 Paź 2005 18:11 2217 10
REKLAMA
  • #1 1890499
    pomdro
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mam telewizor sony w systemie ntsc -, czy mozna go w jakis sposob przestroic na pal czy to powazna operacja, ile noze to wyniesc, bardzo prosze o pomoc w tej problematycznej sprawie z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 1890571
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    według mnie jeśli sie da to jest to trudne i pewnie drogie bo NTSC sie troche różni od PAL....
  • REKLAMA
  • #3 1891090
    pomdro
    Poziom 11  
    dziekuje bardzo, ale moze ktos umialby bardziej sprecyzowac ten temat;
  • #4 1891889
    pomdro
    Poziom 11  
    przeniesiono moj post do dzialu poczatkujacy i dobrze byc moze ale temat widac nie jest taki łatwy skoro nikt nie sie sie go podjac no coz zycie nie sklada sie jedynie z latwych i przyjemnych rzeczy
    pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #5 1892209
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Tak na dzień dobry ,prosił bym o model ew.jakie chassis ?
  • #6 1892304
    pomdro
    Poziom 11  
    wrociła mi wiara w człowieka, dziekuje z gory
    wiec wspomniany problem to KP-41T65C
  • #7 1892313
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witram swego czasu modne było przesttrajanie TV z systemu SCAM na PAL trzeba dołozyc płytkę z dekoderem PAL . Wybór dekedera zależy od innych układów jakie s w TV nie podałeś typu więc trudno coś doradzic pozdrawiam

Dodano po 27 [minuty]:

Witam przedewszystkim to nie TV a Projektor i tu będzie problem projektory mają specjalistyczne układy i prawdopodobnie bedziesz musiał tego dokonać w serwisie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1892387
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    bhenryk tylko gdzie dostać teraz taką płytkę kto to jeszcze produkuje ??
    pomdro po 1 powiedz czy możesz na tym tv uzyskać dobry stabilny obraz przynajmniej czarnobiały czy masz głos czy nie mie ma (pewnie nie ma głosu czyli dochodzi jeszcze przeróbka dzwięku )jak masz obraz to trzeba by zajrzeć do tv i sprawdzić ja jakich układach jest zrobiony i jeszcze 1 skąd tv jest przywieziony i czy jest na 230v
  • #9 1892390
    pomdro
    Poziom 11  
    jakie dane zatem jaszcze nalezy podac?
    jak juz wspomnialem TV to KP-41T65C

Dodano po 4 [godziny] 16 [minuty]:

ten projektor bo w sumie jest to projektor a nie typowy telewizor chodzi normalnie z np.DVD ale juz z magnetowidem SONY nie obraz jest czarnobialy i bardzo mocno skacze a niby magnetowid jest wielosystemowy

Dodano po 5 [godziny] 15 [minuty]:

no i konkretnej porady nie moze mi nikt udzielic,
    szkoda
  • #10 2071969
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Witam. Przerobka jest nieopłacalna i czesto nie wykonalna.
    lepiej kupic konwerter PAL-NTSC.
    Tak sie sklada ze mam na sprzedanie takiego mercedesa wsrod konwerterów - CMD 850 oraz DVD JVC z wbudowanym konwerterem - przerabiane przez specjalna firme z USA, ktora sie specjalizuje w przerowbkach i konwerterach - oni zrobili CMD850 i inne.

pozdrawiam
  • #11 2072048
    pomdro
    Poziom 11  
    jaka cena tego sprzetu?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przestrojenia telewizora/projektora Sony z systemu NTSC na PAL, ze szczególnym uwzględnieniem modelu KP-41T65C. Przeróbka jest uznawana za trudną i kosztowną ze względu na różnice techniczne między systemami NTSC i PAL oraz specyfikę układów w projektorach. Wymaga to często wymiany lub dołożenia specjalnej płytki z dekoderem PAL, której dostępność jest ograniczona. Konieczne jest poznanie dokładnego chassis i układów elektronicznych urządzenia, a także sprawdzenie stabilności obrazu i dźwięku w obecnym stanie. W praktyce przeróbka jest często nieopłacalna lub wręcz niewykonalna, dlatego rekomendowane jest stosowanie zewnętrznych konwerterów sygnału PAL-NTSC, takich jak CMD 850 lub urządzenia DVD JVC z wbudowanym konwerterem, oferowane przez specjalistyczne firmy zajmujące się takimi modyfikacjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA