logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie napięcie i natężenie dla modułu LED? Zasilacz 45V, 0.5A niewystarczający.

Toflin 07 Paź 2020 08:44 747 11
REKLAMA
  • #1 18963462
    Toflin
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam czym zasilić tą płytkę? Kiedyś próbowałem 45v ale ledwo świeciła, lecz zasilacz miałem 0.5a może to dlatego, wiecie może jakie powinno być odpowiednie napięcie i natężenie (odpowiedni zasilacz) do tego modułu ledowego?

Jakie napięcie i natężenie dla modułu LED? Zasilacz 45V, 0.5A niewystarczający. Jakie napięcie i natężenie dla modułu LED? Zasilacz 45V, 0.5A niewystarczający. Jakie napięcie i natężenie dla modułu LED? Zasilacz 45V, 0.5A niewystarczający.
  • REKLAMA
  • #2 18963880
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    Toflin napisał:
    czym zasilić tą płytkę
    przetwornicą constant-current

Toflin napisał:
    wiecie może jakie powinno być odpowiednie napięcie
    możemy zgadywać... musisz sobie obejrzeć płytkę, jaka jest topologia połączeń. czy wszystkie w jeden szereg? Czy np dwa szeregi, złączone równolegle?. Czy jeszcze inaczej? Nie chce mi się ślepii nadwyrężać nad tymi zdjęciami. Masz to przed sobą, obejrzysz lepiej.
    Jeśli wszystko w jednym szeregu, to 13*4*3,2V≈166V.
    Prąd zależny od rodzaju diod, i tego czy są markowe, czy "chińskie".
    Obstawiam że to diody 1W, czyli całość ma jakieś 50W. I≈350mA.
    Nie traktuj tego co napisałem jako pewnik. Bardziej jako informacja od której można zacząć dalszą analizę.
  • #3 18963929
    Grendel
    Poziom 21  
    Ocena: 244
    janek_wro napisał:

Ze zdjęcia wnoszę, że po 4 diody są równolegle, a 13 takich grup jest w szereg, więc napięcie 42-45 V jest raczej OK.
    Gdyby moduł wymagał 166 V to przy 45 V nie zaświeciłby wcale.
    Oczywiście zasilacz stałoprądowy, a diody, jeśli są 1 watowe, to łączny prąd przy 4 równolegle wyniósłby 1.4 A.
    Tylko, że przy tych założeniach, na zasilaczu 45 V/ 0.5 A moduł uzyskałby już 1/3 mocy, czyli świeciłby całkiem jasno.
  • #4 18964940
    Toflin
    Poziom 4  
    Grendel napisał:
    janek_wro napisał:

Ze zdjęcia wnoszę, że po 4 diody są równolegle, a 13 takich grup jest w szereg, więc napięcie 42-45 V jest raczej OK.
    Gdyby moduł wymagał 166 V to przy 45 V nie zaświeciłby wcale.
    Oczywiście zasilacz stałoprądowy, a diody, jeśli są 1 watowe, to łączny prąd przy 4 równolegle wyniósłby 1.4 A.
    Tylko, że przy tych założeniach, na zasilaczu 45 V/ 0.5 A moduł uzyskałby już 1/3 mocy, czyli świeciłby całkiem jasno.

jutro prosze pana podłacze go pod ten zasilacz co mam i pokaże panu jak świeci, kiedyś juz go podłączałem i świecił przez 2 sekundy i gasł (po prostu migał za mały prąd)
  • REKLAMA
  • #5 18964959
    Grendel
    Poziom 21  
    Jeśli to możliwe, najlepiej z pomiarem prądu i napięcia - może wtedy uda się coś ustalić.
    A świeciły wszystkie diody zanim zgasły? Wszystkie jednakowo?
  • #6 18968971
    Toflin
    Poziom 4  

Jakie napięcie i natężenie dla modułu LED? Zasilacz 45V, 0.5A niewystarczający.

Zasikacz 42v 0,5A innego nie miałem, to największy jaki mam, jak widać na filmie moduł miga ale maksymalnym światłem (mocą) gdyby większy prąd pewnie by świecił stałym światłem
  • REKLAMA
  • #7 18970798
    janek_wro
    Poziom 29  
    Toflin napisał:
    Zasikacz 42v 0,5A innego nie miałem,
    No to wiele wyjaśnia to mruganie. Prawdopodobnie załącza sie w zasilaczu zabezpieczenie prądowe. Jeśli jest ustawiony na 0.5A, a moduł obciąża większym.
    A czy w ogóle ten zasilacz jest constant-current? Bo jakby mam wątpliwość. Pokaż w zbliżeniu co jest na tej etykiecie.
  • #8 18971892
    Grendel
    Poziom 21  
    janek_wro napisał:
    czy w ogóle ten zasilacz jest constant-current?

Raczej na pewno nie jest, ponieważ gdyby był, to ograniczyłby prąd do 0.5 A i utrzymywałby stale taką wartość.
    Ten zasilacz traktuje przeciążenie na równi ze zwarciem i przekroczeniu Imax od razu odcina zasilanie.
  • #9 18973111
    Toflin
    Poziom 4  
    to pewnie musze kupić wiekszy zasilacz np. 42v 2a: Jakie napięcie i natężenie dla modułu LED? Zasilacz 45V, 0.5A niewystarczający.
  • #10 18973122
    Grendel
    Poziom 21  
    Zasilacz musi być innego typu - stało-prądowy, a nie ładowarka.
    Na wstępie, tak jak radzi kolega janek_wro, pokaż zbliżenie tabliczki znamionowej zasilacza (bo na załączonym zdjęciu nie da się odczytać).
    W międzyczasie spróbuj zasilić moduł z tego zasilacza, ale przez rezystor 10-20 Ω (dobierz doświadczalnie) o mocy 10 W (lub więcej).
  • #11 18974101
    janek_wro
    Poziom 29  
    Toflin napisał:
    to pewnie musze kupić wiekszy zasilacz np. 42v 2a: Jakie napięcie i natężenie dla modułu LED? Zasilacz 45V, 0.5A niewystarczający.

Nie celuj na oślep. To powyżej nie ma stabilizacji prądu wyjściowego.
    Szukaj układów zasilania LED.

Przykładowo:
    Kanlux 28028 (850mA)
    Kanlux 28027 (1050mA)
    szukaj podobnych

I teraz ważniejsza kwestia. Czy te LEDy co masz, są 1W czy 0,5W? Bo od tego zależy dobór drivera.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat odpowiedniego zasilania modułu LED, który nie świecił prawidłowo przy użyciu zasilacza 45V i 0.5A. W dyskusji zasugerowano, że zasilacz mógł być niewystarczający, a także że moduł LED może wymagać zasilacza stało-prądowego. Ustalono, że napięcie 42-45V jest odpowiednie, ale prąd powinien być znacznie wyższy, co sugeruje konieczność zakupu zasilacza o większej mocy, np. 42V 2A. Wskazano również na potrzebę pomiaru prądu i napięcia oraz na różnice w typach diod LED, co wpływa na dobór zasilacza.
REKLAMA