Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamToflin napisał:przetwornicą constant-currentczym zasilić tą płytkę
Toflin napisał:możemy zgadywać... musisz sobie obejrzeć płytkę, jaka jest topologia połączeń. czy wszystkie w jeden szereg? Czy np dwa szeregi, złączone równolegle?. Czy jeszcze inaczej? Nie chce mi się ślepii nadwyrężać nad tymi zdjęciami. Masz to przed sobą, obejrzysz lepiej.wiecie może jakie powinno być odpowiednie napięcie
janek_wro napisał:Jeśli wszystko w jednym szeregu, to 13*4*3,2V≈166V.
Grendel napisał:janek_wro napisał:Jeśli wszystko w jednym szeregu, to 13*4*3,2V≈166V.
Ze zdjęcia wnoszę, że po 4 diody są równolegle, a 13 takich grup jest w szereg, więc napięcie 42-45 V jest raczej OK.
Gdyby moduł wymagał 166 V to przy 45 V nie zaświeciłby wcale.
Oczywiście zasilacz stałoprądowy, a diody, jeśli są 1 watowe, to łączny prąd przy 4 równolegle wyniósłby 1.4 A.
Tylko, że przy tych założeniach, na zasilaczu 45 V/ 0.5 A moduł uzyskałby już 1/3 mocy, czyli świeciłby całkiem jasno.
Toflin napisał:No to wiele wyjaśnia to mruganie. Prawdopodobnie załącza sie w zasilaczu zabezpieczenie prądowe. Jeśli jest ustawiony na 0.5A, a moduł obciąża większym.Zasikacz 42v 0,5A innego nie miałem,
janek_wro napisał:czy w ogóle ten zasilacz jest constant-current?
Toflin napisał: